събота, 8 януари 2022 г.

Няколко лесни стъпки в тълкуване транзитите на Сатурн

Един от най-базовите и често прилагани методи за прогнозиране са транзитите. Общо правило е че там където Сатурн се намира обозначава ограничения и свиване, а там където преминава Юпитер - разширения и възможности. За жалост мнозина съвременни практици се ограничават само до тях, без да отчитат факта, че в различни житейски периоди един транзит може да бъде повече или по малко осезаем. Кога един транзит ще "работи" е изключително важна тема, която изисква отделно и специално внимание. Факт  е обаче, че докато надеждите относно Юпитер не винаги се оказват оправдани, то ограниченията и свиванията на Сатурн винаги са малко или повече осезаеми. 

Преди да започнем може би е добре да очертаем самия Сатурн с някои ключови думи които които разпознаваме при неговите транзити : Структура, Дисциплина, Отговорност, Задължение, Бедност, Болест, Страх, Смърт. Някои негови значения са и дуални като например Познание-Невежество, Амбиция-Немощ, Труд-Мързел, Изрядност-Нечистоплътност. И разбира се последствията от наличието или липсата на всичко това. 


И така кои са най важните правила които ще ни помогнат да направим правилна преценка за транзита на Сатурн, дори с базови познания по астрология.


Първо-домът в който Сатурн транзитира

Определете позицията на Сатурн в разглеждания диапазон от време и рождения дом през който той транзитира. Препоръчвам ви да ползвате системата дом-знак.Тя не само е по-точна в общата практика, но и помага за разглеждането на транзита на Сатурн като процес, а не като изолирано събитие. Освен това транзитът на Сатурн винаги обозначава свиване, ограничаване в една конкретна област. Така както Юпитер обозначава разширяване. Нито свиване нито разширяването обаче се случват рязко/освен в някои изолирани, специфични случаи/. Със сигурност обаче темите на дома се активират незабавно и то по специфичния за планетата начин, което указва началото на процеса. А практиката посочва че това начало се активира при смяната на знака, далеч по-осезаемо, отколкото при смяната на дома, когато се използва неравнодомна система.Това е така, защото смяната на знака променя и начина на изява на планетарния принцип, който зависи от това, до колко той е в съгласие или не с природата на знака. Природата на знака пък, има отношение към темата на рождения дом, който е зает от него, така че планетата съответно влиза в съгласие или не и с темите на дома, в момента в който навлиза в знака.


Технически погледнато от тук извеждаме първото правило: Транзитът на Сатурн през един дом започва в момента на навлизането му в знака и завършва в момента на излизането му от него.


Що се отнася до темите прилежащи към всеки дом ето някои примерни базови значения:


1-ви дом: външен вид, личност, характер,тяло, физическа сила, здраве

2 дом: притежания, пари, ресурси,финанси, съюзници,здраве, енергиен потенциал

3-ти дом: братя, сестри и близки роднини, образование и обучение, пътуване, ежедневно обкръжение, ритуали и посвещения

4 дом: дом, житейска основа, произход, баща, родителите, семейството като цяло

5 дом: деца, секс, размножаване, удоволствия, развлечения, творчески потенциал, себеизразяване, късмет

6 дом: болест, работа, служба, подчинени,навици, умения, начин на работа, заетост, лош късмет, малки пакости от вън

7 дом: взаимоотношения, брак, партньори, други хора като цяло, явни врагове, конкуренти

8 дом: притежанията на други хора, парите на други хора, дълг, наследство, смърт, пороци, криза

9 дом: образование, пътувания в чужбина, хора от други страни, учители, религия и философия, вярвания и убеждения,

10 дом: кариера, репутация,статус, власт, професия и постижения, посока на живота, началници, майка

11 дом: приятели, покровители, групи, социални движения, доходи от професия, планове и идеали

12 дом: уединение, места за задържане или отстъпление, болест, загуба, врагове, страхове и заблуди


В дома разбира се може да има и планети, които също ще попаднат под сатурново влияние, чрез съвпад. Фактически съвпада ще настъпи при достигането на точния градус на рождената планета.Това обаче съвсем не отбелязва началната и крайната фаза на процеса касаещ сатурновия транзит към нея. Нещо което е напълно осезаемо при Сатурновите възвръщания, например като процес. Достигането до точния градус е по скоро кулминацията в процеса, който е започнал още при навлизането на Сатурн в знака.И със сигурност не е неговия край, защото тази кулминация поражда събитията и промените които дефакто ще обозначат крайния резултат. След като те настъпят предстои още работа по съгласуването с една нова реалност, която обичайно освобождава от стари форми на задължения и делегира нови отговорности. Едва след като това се случи, можем да кажем че процесът е приключил. Обикновено това се случва при напускането на знака/дома, когато Сатурн така да се каже подпечатва, узаконява формата за следващите 30 години. 


След като определихме времето, посочващо кога, идват и следващите по-сложни стъпки касаещи въпроса какво ще се случва.


За тази цел е необходимо първо да определим статуса на Сатурн в хороскопа. 


Традиционно Сатурн е малефик и винаги се е разглеждал като фактор на принуда причиняващ вреди, загуби, ограничения.Принудата и ограниченията, та дори и вредите обаче, могат да имат широк спектър от форми и най-вече последствия, които дори могат да се окажат полезни и укрепващи. Това разбира се няма да направи Сатурн бенефик, но неговите ограничаващи и принудителни въздействия биха могли да станат малко или повече изграждащи и структуриращи, а периодите на въздействие да се превърнат във време на укрепване, постигане на цели, придобиване на ранг и прочее. 


Първия и най важен критерий по който да пренценим Сатурновото влияние като укрепващо или разрушително е сектата, или иначе казано какъв е хороскопа-дневен или нощен. Това касае преценката не само на Сатурн но и на всички планети в хороскопа, тъй като те функционират различно през деня и през нощта. Дневните планети работят добре в дневни хороскопи, нощните в нощни. Дневния малефик е малифека на нощната секта-Марс, докато нощния е този на дневната-Сатурн.Това означава, че Сатурн ще вреди повече и неговото влияние ще бъде много по трудно поносимо за хората родени през нощта, отколкото за тези родени през деня. Сектата е и онзи фактор, който ни  дава обяснение за дуланите значения на Сатурн които очертахме в началото.



Нещо повече, онези родени през деня имат шанса при изпълнение и на други условия да преживяват транзитите на Сатурн конструктивно и съзидателно. Какви са тези условия:

-дневно раждане

-Сатурн над хоризонта

-в знак на свое достойнство - управление, екзалтация, триплицитет или мъжки знак

-Сатурн източно разположен спрямо Слънцето

Малка компенсация за тези родени през нощта е ако Сатурн се намира под хоризонта, в полусферата заета от Слънцето. Въпреки че ще се запознаят с трудното и ограничаващо влияние на Сатурн, те все пак имат шансове да се възползват и от конструктивната му природа, особено ако Сатурн е източен,т.е намира се преди Слънцето, по реда на знаците.


Като цяло обаче, можем да изведем второ общо правило и то гласи че:

Хората родени през деня могат да преживяват транзитите на Сатурн далеч по конструктивно, отколкото тези родени през ноща, за които Сатурн действително е източник на ограничения, загуби и нещастия


Втория критерий е свързан с местоположението. Една планета винаги действа според определението си в радикса. И след като определихме какво ще е влиянието -конструктивно или не, или по скоро, когато става дума за Сатурн вреда или "вреда с компенсация", е нужно да продължим нататък за да установим колко и от какво. 


Количествените измерения са свързани със силата на действие на една планета.Тя пък зависи от местоположението. Най-оперативни са ъгловите планети. Те имат ярко присъствие и произвеждат ярки събития със съдбовен характер. Разбира се не в еднаква сила, а в посоката на денонощния цикъл: на първо място Изгрева-Асц, следван от Обед-МЦ, Залез- Десц, Среднощ-ИЦ. Следват 11,2,9 и 5.


Предвид казаното по отношение на дневната и нощната секта бихме могли да допуснем, че най-конструктивно ще бъде влиянието на Сатурн, когато в дневно раждане се намира в знака на Мц, 10,11,9,7 дом, а най деструктивно когато се намира в същите домове през нощта.


Що се отнася до въпроса "от какво" на помощ отново ни идва списъка с основните значения на домовете, като към тях бихме могли да добавим и някои специфични фигури прилягащи към всеки дом. Това означава, че ако имате Сатурн в първи дом да речем всички конструктивни изменения или ограничаващи преживявания и загуби от транзита на Сатурн, ще произтичат от особеностите, качествата и недостатъците на вашата собствена личност, здравословното ви състояние или физическата ви сила.Ако е в седми, те ще бъдат в следствие на влиянието на партньора, брачните задължения или външното обкръжение. Най общо можем да кажем че рождената позиция на Сатурн описва страховете, ограниченията и недостатъците които трябва да преодолеем за да постигнем успех, сила и мъдрост.Целта поради която сме влезли в училището на живота.


Това става особено осезаемо по време на Сатурновите завръщания когато всички теми на рождения Сатурн се активират и застават в центъра на вниманието и съществуването.През останалото време, в транзитите през останалите домове Сатурн си служи с ресурса, който е на негово разположение по рождение, обозначен от домовата му позиция. Дори краткия списък посочен по- горе обаче, описва колко разнородно е съдържанието на домовете, което обуславя специфичен набор от причини които ще се задействат според спецификата на дома в който Сатурн транзитира. Принципно съчетаването на темите на домовете е нещо което изключително много затруднява начинаещите в астролоията. Но ако се замислите кои са общите теми между първи, шести и седми дом да речем, ще видите че няма да останат безброй много алтернативи и ще можете да направите едно съвсем конкретно заключение.Например ако имате рожден Сатурн в първи дом, причина за събитията когато той транзитира през седми могат да бъдат външния ви вид, поведение, маниери или цялостното съдържание на личността, но при транзита в шести дом външния ви вид едва ли ще има такова значение каквото ще има общата ви физическа издръжливост, състоянието и особеностите  на тялото, които също са теми на първи дом. 


От тук извличаме и следващото трето правило: Контролните, ограничаващи и свиващи, конструктивни или деструктивни влияния на Сатурн върху темите на дома през който той транзитира, произтичат от темите, фигурите и сюжетите на дома в който той се намира по рождение.


Ако не сте се разсеяли до сега и следите внимателно текста, би трябвало веднага да ви хрумне въпроса "Защо?" Защо му е на Сатурн да прави това.


Първия отговор е свързан със самата природа на Сатурн. Това му е работата така да се каже. Сатурн е данъчния в небесното царство.Затова никой не го обича. Той ще проследи обстойно и внимателно всяка дребна подробност, ще направи ревизия и ще установи до колко целесъобразно и законосъобразно/според духовните закони/ се разполеждаме с житейския ресурс, с който разполагаме. Ще установи липсите, ще върне излишъците и ще постанови "годен за ползване и обръщение". Всеки се страхува от ревизия, защото малцина са тези които поддържат делата си абсолютна изрядност. Но пък и всеки устремен към високи амбиции и особено тези които желаят и имат обществено влияние се нуждаят от "чисто данъчно минало" и "сертификат безупречност". Пътувайки през домовете, той издава своите “сертификати” по темите съдържащи се във всеки дом, или налага санкции, изплаща задължения, отправя предупреждения.


Всъщност всяка планета в хороскопа се стреми да си върши работата. А работата и е съвкупност от нейните базови значения и домовете които управлява. За тази цел тя работи в дома в който се намира.


Така че втората причина поради която Сатурн прави това, което прави се намира в домовете, които той управлява. Или иначе казано домовете, които са заети от Козирог и Водолей. Затова, когато Сатурн прави аспекти със себе си, особено при сатурново завръщане събитията са по дома през който транзитира, но крайния резултат е по домовете които управлява. Същото се случва и по отношение на другите планети които аспектира в транзит. Така стигаме и до следващото четвърто правило


Темите на събитията са посочени от дома в който Сатурн транзитира. Резултатите от тях по домовете които управляват планетите които той аспектира по време на транзита.


Транзита може да е в трети дом да речем и да засегне обкръжението, пътуванията, образованието или интелектуалните интереси на човек. Ако от там обаче Сатурн аспектира планетата управител на петия дом, това вероятно ще промени в крайна сметка представата на човека за развлечения, или ще има осезаемо въздействие върху взаимоотношенията с децата. Ако планетата е управител на първи дом -поетите ограничения или отговорности по трети ще се отразят на цялостното себеусещане на личността, ще промени сюжетите с които тя се асоциира или обозначава. Ако Сатурн да речем управлява десети дом на рождения хороскоп целта на всичко това ще бъде професионалната реализация, обществения престиж или постиженията на родения.


Остава да изясним и силата на влияние. Тя зависи както вече казахме от силата и оперативността на самия Сатурн, според домовата позиция,която заема в радикса, но и от транзитния аспект. Преценката на аспекта е петата стъпка. Най-силни са съвпадите, следвани от квадратурите и опозициите. Когато Сатурн застане в твърд аспект с някоя планета той има да и съобщи нещо много важно. Дали то ще е приятно или не, или по-скоро колко смущаващо и страшно ще прозвучи ще зависи от рождения статус на Сатурн и отношенията му с тази планета в хороскопа. 


Да допуснем хипотетична ситуация, при която в дневно раждане имаме Сатурн на медиум цели и Слънце в изгряващия знак, над хоризонта. Това е класическа комбинация за ранг и висок обществен статус. Може би една от най-благоприятните роли на Сатурн. Тогава при всеки транзитен аспект Сатурн ще подготвя Слънцето за отредената му роля, а при завръщането си ще започне да крещи на Слънцето "Хайде стига си се занимавал само със себе си време е да заемеш мястото, което ти се полага". И принудително ще му отнеме всяка възможност да се занимава с друго освен с това да бъде водач и обществен лидер, а съпътстващите тази роля задължения и отговорности ще бъдат колкото задушаващи, толкова и респектиращи. Както забелязвате, дори в най-добрия случай метода си остава сатурнов -ограничения и принуда. Но със сигурност Слънцето ще почувства доволно в крайна сметка от предоставената му възможност да блести най-високо и за всички, а ползите от това както за него така и за околните ще бъдат безспорни.


Рожденните аспекти на Сатурн също имат значение за начина по който той работи в транзит. Принципно те създават трудности на аспектираните планети, независимо от аспекта. Докато самия Сатурн би могъл значително да бъде омекотен в изявата си ако е обвързан с Юпитер, Венера или Слънцето/ако е сутрешна звезда/. Или иначе казано, ако вашия рожден Сатурн е в аспект с Юпитер, особено ако са в един знак или в опозиция, ще преживявате Сатурновите транзити далеч по леко, отколкото ако рождения ви Сатурн е в аспект с Марс, с управителите на шести, осми и дванадесети дом, ако е невидим или ако по друг начин е подсилена вредата му.


И отново най-силно и осезамо е всички това по време на Сатурновите завръщания.

Малко повече за тях и в обобщение на казаното до тук.


1. Сатурновото завръщане е процес който трае приблизително 2,5- 3 години, докато Сатурн се намира в знака.

2. Конструктивен или деструктивен ще бъде този период зависи от:

- дневно или нощно е раждането

- характера на самия дом, предвид това че шести, осми и дванадесети дом традиционно са източници на проблеми, неприятности и лишения

-рождените аспекти на Сатурн, които могат да омекотят или да втърдят ефектите му

3. Резултатите от сатурновото завръщане ще бъдат указани от домовете които Сатурн управлява. 


Например, ако имате рожден Сатурн в четвърти дом, Сатурновото завръщане вероятно ще ви лиши временно или завинаги от родителска подкрепа, ще ви постави в условия да се установите и заживеете далеч от родния дом, или ще ви накара да поемете лична отговорност за имотния си статус, придобивайки например свой собствен дом със всички произтичащи от това задължения и отговорности. Ако при това той управлява втори и трети дом, крайния резултат от всичко това ще засегне ресурсите и притежанията ви и ще се отрази на ежедневното ви обкръжение и връзките с близки роднини.


4. Паралелно с това ще се активира цялата сатурнова програма чрез активирането на рожденните конфигурации на Сатурн.Особено внимание изискват твърдите аспекти. Темите на рождено активираните от Сатурн планети, също ще станат активни още при навлизането му в знака и ще достигнат критична и повратна точка по време на точния аспект. Резултатите и ефектите ще се проектират в домовете които са управлявани от планетите приели транзитното влияние на Сатурн, които в случая са онези с които е конфигуриран Сатурн в хороскопа.


Всичко казано до дотук представлява една базова рамка, която съвсем не изчерпва индивидуалните особености на всеки хороскоп. Но би могла да послужи за ориентир при анализа на причините и последствията от сатурновите транзити. Между впрочем, не само на сатурновите, ако разполагате с минимум знания за да замените базовите значения на Сатурн, с тези на друга изследвана от вас планета. А ако искате да задълбочите или разширите своя анализ за да го направите по-изчерпателен и да придобиете представа за “голямата картина” приложете същите стъпки но по отношение на слънчеви и сатурнови домове


Успех!!!



Няма коментари:

Публикуване на коментар