сряда, 9 март 2022 г.

Абу Машар /и други/ за воюващите, развоя и изхода от войната

 В настоящата статия ще се опитам да обобщя най-важните правила относно преценка за започването,
развоя и изхода от война/противопоставяне/ в елинистичната и средновековната астрология. Базовия източник разбира се е Абу Машар, който развива правилата на елективната и хорарна астрология до съвършенство. Източникът на повечето посочени тук цитати е “Абу Саид Шадхан, Беседи с Абу Машар за тайните на астрологията”
развоя и изхода от война/противопоставяне/ в елинистичната и средновековната астрология. Базовия източник разбира се е Абу Машар, който развива правилата на елективната и хорарна астрология до съвършенство. Източникът на повечето посочени тук цитати е “Абу Саид Шадхан, Беседи с Абу Машар за тайните на астрологията” редактиран и преведен от Levente László – HOROI Project (http://horoiproject.com). Цитатие от други автори и произведения ще бъдат специално упоменавани.

Текста се очертава да бъде дълъг, с коментари и допълнения така че следете за промени в него. Повечето от посочените правила биха могли да бъдат използвани във всяко противопоставяне между опоненти-спортни съревнования, юридически спорове и прочее. Разбира се в посочените примери тук ще се фокусират преди всичко върху настоящите военни действия в Украйна и изходът от тях. В края на първоначалната версия на текста ще намерите и кратко, скромно разсъждение от мен, относно настоящата ситуация и евентуалните перспективи в нея.

 

За сигнификаторите на опонентите


38. Абу Машар каза "Ако един от двамата царе задава въпрос-вземи Асцендента за кверента и седми дом за неговия противник.

39.И ако те питат за това кой от двама ще победи, узнай кой от тях е атакувал първо и му присъди Асцендента, а седми дом на неговия противник.

40.Но ако ти не знаеш това, тогава дай Асцендента на по младия цар, а седми дом на по-възрастния.

41.Твърдо имай предвид това в сърцето си

42.Следователно, ако владетеля на единия от царете е Луната и тя вижда владетеля на другия дом,но в неблагоприятна фигура, тогава ти ще знаеш че те ще се сражават един с друг и този който има Луната в качеството на владетел ще бъде ранен и унищожен.

43.И ако Луната се отделя от Бенефик и се присъединява към Малефик, а владетеля на седмия дом е конфигуриран с Малефици, тогава ти ще знаеш че този чийто сигнификатор е Луната ще умре

44.В общи линии, трябва да знаеш че този чийто сигнификатор е Луната никога няма да победи, освен ако победата не произтича благодарение на свидетелствата на Благодетелите и техните щедри дарове, тъй като Луната е по нисша от другите звазди.

45.И ако той победи с тези свидетелства, тогава победата няма да е в битка,а с помощта на тези, които стоят между/враговете/ чрез преговори и влияние.

46. И опитните астролози не поставят Луната на Асцендента, когато царете и владетелите тръгват на война.


За противниците, съгласието помежду им и изхода на войната

Глава 38. 

1. Той каза "Ако те попитат за противниците, или за тези които, враждуват побежду си,погледни управителя на асцендента и управителя на седмия дом. Ако те се намират в един знак и са конфигурирани с Бенефиците, това е указание че ще сключат мир, но ако са конфигурирани с вредители, токава няма да постигнат съгласие, особено ако са конфигурирани с квадрат или опозиция, доколкото тригона и секстила са по-меки.

2. Ако владетелите на Асцендента и седмия дом се намират в лъчите на Слънцето, тогава тяхното съперничество ще бъде дълго и те никога няма да се помирят.

3.И ако владетеля на Асцендента е директен, а владетеля на седми дом ретрограден, това е указание за победа на кверента над врага му. 

4.В хода на тези въпроси , ти ще узнаеш изхода от Долната Среда на Небето (ИЦ).

5.Ако неговия владетел има владения в Асцендента, тогава кверента ще победи, но ако той има повече владения в Десцендента, тогава неговия враг ще победи. 

6.И ако ти намериш Бенефик в знака на Асцендента или във втори дом, а Малефика намериш в седми или осми дом, тогава отсъди че кверента ще победи; но ако Бенефици са в седми дом, а малефика е в Асцендента тогава кверента ще бъде унищожен.

7.И ако ти установиш че повредена Луна се намира в Асцендента или втори дом,тогава кверента ще бъде осъден, но ако я намериш в седми или осми дом в същото състояние, противника ще бъде победен.

8.Аз казах на Абу Машар :" Ако има малефик в Асцендента, казваме че кверента ще бъде победен, а ако е в седми дом, тогава противника ще бъде победен-и това се разбира от самосебе си"

9.Тогава го попитах "Когато царя започва операция против врага и Асцендента е в Телец и владетеля на седмия дом Марс също е там.Как тогава да направим преценката?

10.Абу Машар каза: Разбира се, това ще повреди делата на царя:той ще бъде опозорен от враговете си, тъй като те ще го нападнат и прогонят

11.И аз попитах Абу Машар :"А ако такава конфигурация се намира в картата на въпроса.Как да направя преценката тогава."

12.Той ми отговори : Аз имам друго мнение по повод тази конфигурация, тъй като считам че кверента ще бъде победен, т.е отговорът на въпросите отнасящи до кверента е в взависимост от силата на Асцендента и в съответствие с това как Бенефиците и Малуфиците са конфигурирани с него.

13.Въпреки това всички учени преди мен, биха преценили че кверента ще победи в такава конфигурация.


Глава 106. За опонентите и посредниците между тях

1.Ако те питат за опонентите и посредниците между тях, тогава вземи Асцендента като сигнификатор на личността на кверента, седми дом като сигнификатор на личността на опонента и четвърти дом като сигнификатор на личността на посредника.

2.Но ако намериш че някоя звезда предава лъчи от владетеля на асцендента, към владетеля на седмия дом, тогава вземи нея като сигнификатор на посредника и не обръщай внимание на владетеля на четвъртия дом.


За  силата и състоянието  на влизащите в бой

14. Абу Машар също казваше "Когато принуждаваш накого да встъпи във война, не прави така че Слънцето да се окаже на Асцендента или заедно с Управителя на Асцендента, тъй като Слънцето отслабва силата на звездите и този която се оттегля /сигнификатора който отстъпва в лъчите на Слънцето/ ще бъде победен, освен ако Слънцето не се намира в Овен /екзалтация/ или Лъв /трон/


Глава 75 Оцеляване във войната

1. Той каза "Ако изпращаш някой на война, направи Асцендента  да е в обител на Слънцето или Юпитер, дори Сатрун или Марс. Нека владетеля на Асцендента да не е поразен,ретрограден или в падение.

2.Също така нека владетеля на седмия дом да е поразен или ретрограден, или в падение, във всеки случай, направи владетеля на асцендента да е по-силен от владетеля на седмия дом, което е абсолютно необходимо.


107. Ако ви попитат в какво състояние е някой 

1.Ако ви попитат в какво състояние е някой, вижте към коя звезда се отнася владетеля на Асцендента, защото това приложение означава неговото състояние в този момент

2. И ако след това се приляга към друга звезда до напускането на знака, това показва неговото състояние след време.


81.Пораждащите страх неща са по леки, когато звездите имат противоположни ширини

1.Абу Машар каза: Някой ме помоли за преценка-Асцендента се намираше в Овен, Марс в Лъв, а Сатурн във водолей в точна опозиция с Марс но единия беше със северна ширина, а другия с южна.

2.Аз казах на този човек, че той ще се срещне с големи страхове и силни ограничения,но ще ги преодолее и ще бъде в безопасност.

3.Така прецених защото забелязазах че ширините са противоположни, а когато ширините са противоположни страшните неща са по-лесни.



За годишните карти 

Глава 102. Кога специалните положения на Марс в годишната карта посочва война

1.Трябва да знаеш че ако Марс се явява ъглов в годишната революция, това предвещава война, а също и ако се намира в квадрат със Сатурн или Юпитер

104.За суверена на народа, неговите помощници и помощниците на обикновените хора

1.Вземете въпросите свързани с владетеля от Сатурн, Слънцето, Средата на небето и господаря му; тези относно помощниците на царя от 11 дом и тези свързани с помощниците на обикновените хора от втори дом



За подготовката, изхода, неговия сигнификатор и времето на случване на нещата


20.Индийците

1.Индийците казват :Ако откриете Луната във втория дом от Асцендента в общ знак, знайте че питащия не се е занимавал с въпроса преди въпроса или не на път да се занимава с него.

2.Но ако откриете Луната в дванадесети дом, в общ знак, знайте че той се е заел с въпроса преди това


21.Валенс /и вавилонците/

1.Валенс и вавилонците казват : Ако искате да знаете кога ще бъде изпълнен въпроса, погледнете Слънцето, Луната и Асцендента и вижде кой от тях има повече владения в картата и кой наближава асцендента и това ще посочи времето на резултата.

2.И знайте че най-правдивия от тях е този, който е конфигуриран с асцендента, когато има повече владения в картата.


23.Валенс

Валенс каза: Имаше много астролози във Вавилон които търсеха звездата която има повече сила в картата,и изследваха кое от двете светила има повече сила , и проучиха коя /звезда/  е конфигурирана в добра фигура и взеха крайния резултат от това/тази звезда/.И те казаха че резултатът е настъпил когато тази звезда се свърже с термата, в която е звездата с най голяма сила.Те са преценили това когато са знаели че въпросът ще бъде изпълнен, но свидетелствата на звездите също значително помагат.


Ще се спра на този последен цитат за да направя няколко варианта на прогноза


Вариант А

-Преценката за най силната планета в картата е сравнително лесна-това е Венера. Та се намира в Стрелец в терма на Марс

-Преценката за това кое от двете светила е по силно е малко по трудно, тъй като Слънцето има повече владения, но е извън Хайс в трети дом, докато Луната е в Хайс и в знака който предстои да кулминира.Макар и рисковано бихме могли да спрем избора си на нея.


Избора на Луната като решаващ и освобождаващ фактор има и допълнителна аргументация.Видяхме вече че според правилата дадени от Абу Машар невидимите сигнификатори на опонентите посочват че “тяхното съперничество ще бъде дълго и те никога няма да се помирят.” При тази ситуация се нуждаем от посредник с достатъчно сила да се намеси и да упражни влияние върху изхода. Такъв може да бъде Сатурн който е общ диспозитор и на двата сигнификатора-Меркурий в Козирог и Юпитер във Водолей. Той обаче също е невидим, разположен във втория дом и със слаба оперативна сила, макар и позволяваща му да се включи като влиятелен фактор на по късен етап.


Според правилото дадено за посредниците обаче Луната е единствената която предава лъчи между сигнификаторите, включително и към техния общ диспозитор-Сатурн.


Така според инструкциите на Валенс трябва да проверим кога Луната  ще достигне до термата на Венера-т.е марсовата терма на Стрелец. Понастоящем, към днешна дата това вече се е случило на 27 февруари и ние сме наясно че обещанието не е изпълнено. Предвид уточнението направено от Валенс, че това правило ще работи когато има преценка че “въпросът ще бъде изпълнен”, а такава няма, тъй като сигнификаторите Меркурий и Юпитер са невидими, това е обяснимо. Но, трябва да сме честни и да отбележим че за тази дата бяха насрочени първите преговори.Ясно е че при така поставените условия те трудно биха били успешни без посредничеството на трета страна.


Какво можем да кажем за посредника представен от Луна в 12 дом, в Скорпион в съвпад с Антарес. Предвид дванадесетия дом неговия ангажимент и позиция са неясни, нестабилни и непостоянни. Но предвид това че 12ти е знака който следва да кулминира, той има достатъчно сила, власт и оперативна способност да влияе. Също така е под силно Марсово влияние-т.е властта му е марсова, военна, и то с голяма мощ тъй като Луната е в съвпад с генерала на небесната армия Антарес. Можем да допуснем че успешни посредници биха били само военни лидери или държава с мощна военна сила.


Луната вече е преминала през марсова терма на Стрелеца , на 27 февруари, така че ни остават два варианта в които бихме могли да използваме примарна дирекция със стъпка градус = ден


 А. да директираме МЦ,/прибл 18години=18 дни/ което ще овласти посредника в лицето на Луната. Този резултат варира в зависимост от точното време но ние знаем че първата атака е най-късно в 5 часа сутринта, което ни дава време 9-14 март 2022.







Това разбира се би могла да ни даде време за сключване на временно примирие, прекратяване или ограничаване на военните действия, но не и за край на конфликта, който предвид изложените по-горе аргументи и други, които предстои да бъдат анализирани вероятно ще е продължителен.



В. А. примарна дирекция на Луната до навлизането и в терма на Марс / в Стрелец, в мястото на Венера/ със стъпка градус ден /46 години=46 дни от началото/ чийто падеж е около 10 април 2022 , отново в зависимост на точността на времето в базовата карта






Искам сега да обърна малко повече внимание на този период,  в началото на април. Преди достигането на Луната до термата на Марс се случват няколко важни неща

-около 20 март, или 24 дни след началото на войната, Сатурн изгрява по примарни дирекции на Асцендента. Все още е невидим за Украйна по това време, но глобалния му хелиакален изгрев вече ще е факт. Това е важно, тъй като ситуацията засяга не само локални, но и глобани процеси, в което вече никой не се съмнява. Нека видим какви предпоставки ще се реализират в този момент.

Сатурн е важен фактор тъй като е диспозитор на двете планети -сигнификатори на противниците също невидими. 


Разположението му в Козирог, във втори дом, съответно осми за Украйна, посочва че войната е освен за териториални претенции и граници и най вече за тяхната защита, е и  за ресурси и контрол над тях.Посочва също ограничаване на ресурсите, за Русия, което е факт, на нейната способност за набиране на средства, на търговията, вноса и износа както и на покупателната способност на нацията. Допустимо е да предположим че Русия ще използва голям резерв от национални средства за да посрещне нуждите на извънредната ситуация, което при невидим Сатурн би моголо да я омаломощи.Това създава предпоставки за оттегляне на подкрепа и доверие и криза в управлението на Русия.


Тъй като Сатурн е във втори дом, следващ от изгряващия знак, той и планетите в него имат отношение към победите или загубите, на страната представена от Асцендента. Сатурн е малефик тук, от друга страна е на трон и е естествен управител на Русия, която традиционно се разглежда като територия под Водолей. Тук Русия може да излезе от войната с условна победа и големи икономически загуби.


Примарна дирекция на Сатурн към Асц

Освен всичко, Сатурн е диспозитор на управителите на седми и девети дом, които при военни действия са свързани с международни спорове, външна политика,договори, асоциации и съюзи след примарната дирекция към асц.-20 март бихме могли да предполагаме уреждане на конфликта с тяхна помощ

За съжаление обаче Сатурн , както посочих изгрява хелиакално в компанията на Марс, което е по скоро предпоставка за рязко изостряне на конфликта и пренасянето му на международно ниво . Опасността за това през април е изключително съществена, още повече че за сега Русия няма съюзници, но изгрева на Сатурн и активирането му с примарна дирекция на асцендента може да ги обособи, тъй като освен всичко друго втори дом сочи и съюзниците при военни действия.

Що се отнася до Украйна, Сатурн в осми дом, приел Меркурий-сигнификатор на самата Украйна, на първо място показва две неща :Смъртта която пирува на воля там сега, което е очевиден факт, но и не толкова очевидните факти касаещи темите на осми дом като например финансови връзки и зависимости от други държави, при това интереса на консолидиран крупен капитал.Който засега стои безучастен, или проявява по скоро символично присъствие, но при примарната дирекция на Сатурн към Асц, би могъл да се организира и да заеме ярка и съвсем реална позиция в периода от 20 март до 4 април.

Това би станало съвсем очевидно при хелиакалния изгрев на Сатурн около 8 април /за Украйна/


Владимир Зеленски


Притеснения внася и още едно от значенията на осми дом в мунданната астрология отвеждащо ни директно към аналогиите за смърт и покушение на даржавен глава и разпад на правителството.Каквито индикации виждаме и в хороскопа на Владимир Зеленски, където в дневна карта Сатурн изгряващ хелиакално в компанията на Марс преминава през МЦ, като годишен хронократор и в опозиция на малефика на рождената секта- Марс, при наличието на достатъчно други прогностични сигнификатори, указващи опасност за здравето и живота . 










Следва продължение!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар