вторник, 4 януари 2022 г.

Стоте афоризма на /псевдо/ Хермес


Съществуват множество версии за произхода на Стоте афоризма на Хермес Трисмегист.Експертът по история на магията и средновековните науки Лийн Трондайк твърди че някои манускрипти посочват Стефан от Месина,като първоизточник подбрал текстове от астрологически трактати на Хермес и ги превел от арабски на латински за Манфред-крал на Сицилия, в периода 1258-1266 г.

Доколкото образът на самия Хермес Трисмегист е митологизиран,съответно и авторството на текстовете под които стои неговото име, то по отношение на Херметичната философия не съществува спор.Тя обединява платонически, стоически, гностични, египетски и юдейски елементи в произведения в широк обхват -от философията, през астрологията до алхимията и магията.Ето мнението на Ямблих /3-4в.н.е/-един от най-изтъкнатите последователи и изследователи на херметичната традиция, въплатена в Неоплатоническата философия, относно този въпрос.


"Божеството-повелител на красноречието,Хермес, отдавна се смята за абсолютно разпространен сред всички жречески общества.Този Бог, единствения покровител на истинното познание за Боговете е един и същ навсякъде.Именно на него нашите предци приписват откритията на собствената си мъдрост, подписвайки всички свои произведения с името Хермес”


В потвърждение на казаното от Ямблих, дълбокия и задълбочен прочит на Центилоквиума, от всеки който е запознат с историята на Астрологията и развитието на астрологичното познание не оставя съмнение, че това са афоризми, които можем да препишем както на различни школи , така и към различни епохи-вавилонски, персийски, египетски, ранен и късен елинистичен период, арабска традиция и прочее. Някои афоризми почти едно към едно цитират Центилоквиум-а на Птолемей, акто просто се намират под друг номер. Други, вероятно са извадки от арабски преводи на ранни елинистични тесктове, трети имат логика присъща на арабската традиция и непозната в елинистичната и античната, така че най вероятно за извадки от арабски оригинали. Твърде възможно е сборника от афоризми да е бил обогатяван и дописван през вековете със всеки следващ препис и/или превод.


През Средновековието именно арабската версия,която се "връща" в Европа преведена от арабски на латински, сатва един от най-значимите херметични текстове, благодарение на което до нас са достигнали много ръкописни и печатни версии.Един от първите преводи на съвременен език е на Коули,през 17в. който прави достъпна херметичната мъдрост с превод от латински на английски. Анотирана от Дебора Холдинг репродукция на този текст можете да намерите тук.


При всички случаи е ясно че текстът представлява сборник от астрологични афоризми-извадки от различни текстове, писани през различни епохи. Затова въпреки оригиналното заглавие съм спазила традицията в астрологичната наука, когато текст с неизяснен произход е приписван на известен автор пред името да се поставя уточнението псевдо. Всъщност в античността това е било позната практика с цел придаването на по голяма значимост на написаното, какъвто според мнозина е и слечая с афоризмите в този сборник. Някои от тях действително имат дълбоките корени, както и озаряващото проникновение присъщи на текстове на Хермес. Други-напротив имат съмнителна логика и ясно посочват, че произтичат от далеч по-къси времена, когато мъдростта на Царицата на Науките е позагубила блясъка си от грешките в превода и прекаснатата връзка с живото небе. При всички случаи обаче, текстът оправдава славата си, причините да оцелее през вековете и е важен ориентир за всеки, който желае по дълбоко познаване и разбиране на Науката за Звездите.


                                   
      Стоте афоризма на Хермес

1. Слънцето и Луната следват Бог и дават живот на всичко живо. Много раждания нямат Хилег/1/, но ако Слънцето и Луната не са поразени и гледат благоприятно към Асцендента, можем да предположим че животът ще бъде дълъг.


2.Всички дневни карти се подсилват /подобряват/ от Слънцето, ако то е аспектирано от Бенефици. Нощните карти се подсилват/подобряват/ от Луната, ако тя е укрепена. Ако това условие не е изпълнено, но Бенефиците са разположени в ъглови домове, хороскопът също е благоприятен и родения ще бъде щастлив.


3.Ако Марс владее Асцендента и кулминира на Меридиана, той дарява родения с достойнство и власт, които ще бъдат съпроводени с несправедливост и жестокост, поради което можем да кажем че е показател по-скоро за нещастие, отколкото за щастие.


4.Юпитер, в благоприятен аспект с Малефиците подобрява тяхната природа.Венера не е  способна да направи това, освен ако Юпитер не и помага, така че в насърчаването на доброто и ограничаването на злото в хороскопа, Юпитер е много по-силен от Венера.


5.Астрологът не може да смеси/2/ значенията на планетите , преди да научи за тяхното приятелство и вражда, които се определят по  три признака: първо-в съответствие с тяхната природа, второ -според домовите им позиции и трето в съответствие с природата на аспекта. 


6.Венера е противоположността на Меркурий. Той усвоява езици и науки и приема дисциплината, тя се разнежва и наслаждава на удоволствия/3/. Същото и за Юпитер и Марс-първия жадува за милосърдие и справедливост, втория поражда нечестивост/непочтителност/ и жестокост.


7.Използвайте Слънцето или някоя от по висшите планети /4/за да обозначите владетели и видни хора. Писарите, селяните и обикновените хора са обозначени от по ниските планети и главно от Луната.


8. Силата на съвпада не може да се намали от друг аспект,  но съвпада може да намали значимостта на друг аспект. В този смисъл съвпада е по-силен, от който и да било аспект.


9.Избягвайте коментари по въпроси /хорари/ и елекции, когато изгрява Скорпион/на Асц/ или когато ъглите са разположени в наклонени /бързо изгряващи//5/ знаци, или когато Марс е в изгряващия знак. Събитието е неблагоприятно, и делата няма да имат успешен завършек, тъй като Скорпион е знак за измама.


10.Бенефиците поразени от Малефици от шести и дванадесети дом са носители на вреди.


11.Слуховете, разпространени когато Луната се намира в първия деканат на Скорпиона, са лъжливи и коварно изфабрикувани.


12.Прецената на Астролога може да бъде погрешна, поради грешки в начина на тълкуване или непознаване намеренията на питащия, или когато Слънцето е близо до Средата на небето, или когато аргументите за отричане и обещание са равни по сила ,според фигурата в хороскопа.


13.Когато Луната се спуска на юг в Скорпион и Риби, не започвайте строеж, тъй като започнатото в този момент бързо се разрушава.


14.Силен Меркурий, разположен в благоприятно за него място в Хороскопа, в добри аспекти със звезди и планети по време на раждането, посочва че родения ще достигне високо положение посредством него.Самия Меркурий обаче е слаба планета.


15. Всеки, който се бори с друг и побеждава, когато сигнификаторите са в двутелесни знаци, получава голяма победа, но ако загуби-губи много.Доброто и злото се удвояват.


16.Не правете преценки, докато не знаете намеренията на питащия, тъй като по много въпроси те /питащите/ сами не знаят какво искат и какво предполагат.


17.Ако въпросът е за бащата, вижте четвъртото място, за брата-третото, за сина-петото, за жената-седмото, но ако въпросът е за болест, то разглеждайте само Асцендента.


18.Когато Луната прави квадратура с Бенефици или Малефици и показателите за помощ или пречка при решаването на проблема са двусмислени, можем да се съмняваме че лошите планети ще пречат повече, отколкото добрите ще помагат!!!!


19.В началото на пътуване и при завръщането от него, нека Луната не е в изгряващия знак, в четвърто или девето място, дори и да не е поразена. При влизане в град или нова къща следете Луната да не бъде в изгряващия знак, нито във второто нито в четвъртото място в хороскопа.


20. Има три начина за определяне на инциденти, от които човек трябва да се пази-според хороскопа на раждане, според хороскопа на първото му дете или според зададения въпрос, с който умът е зает и развълнуван.


21.Всяко дело започнало когато Луната се присъединява към ретроградна планета скоро ще претърпи провал, а ако тя е възпрепятствана и по друг начин вредите ще настъпят бързо.


22.Използвайте Сатурн и Слънцето за обозначаването на крале и принцове, заедно с планетата и планетите от десети дом, техните помощници вземете от единадесети дом, а помощниците на вулгарните/простолюдието/ от второто място.


23.Ако краля и принца тръгват на пътешествие, не допускайте то да започне когато изгрява Рака./6/


24.Близнаци и Стрелец се подчиняват на Главата и Опашката на дракона повече отколкото останалите знаци и затова там те произвеждат повече злини отколкото в останалите знаци.


25.Когато Телец и Везни изгряват в женско раждане и Марс е в тях родената ще бъде нескромна и развратна.Също ако се издига Козирог.


26.Добродетелите на планетите се приемат от Слънцето, когато то е разположено или в изгряващия знак или в средата на небето и се присъединява към тях .Луната през нощта ги приема ако от същите места се присъединява към тях.


27.Юпитер разтваря злото на Сатурн, Венера -на Марс.


28.Когато въпросът е зададен за жена, то вземи Венера за неин естествен сигнификатор, но по специално седмото място. Ако въпросът е зададен за враг, вземи дванадесети дом, но по конкретно и седмия.


29.Когато някой тръгне на война, особено крал, нека асцендента бъде в един от домовете н апо-висшите планети или на Слънцето.И нека господаря на Асцендента и Слънцето са мощни във фигурата,но господаря на седми дом да е слаб и нещастен.


30. Луната, нарастваща в светлината и движението си и в съвпад със Сатурн или Юпитер, като цяло е добра във всичко, но ако тя бъде намаляваща в светлината е болна. Разбирайте обратното напълно ако тя се присъединява към Венера и Марс.


31.Нека Юпитер не бъде под лъчите на Слънцето или по друг начин възпрепятстван, когато залагате или давате на заем неща, тогава има малко или никакви надежди да си върнете тези вещи.


32.Бенефиците вървящи към съединение или аспект с Малефици намаляват тяхното зло.Ако аспекта е добър това произвежда повече добро, ако е лош-по-малко.Но злите планети вървящи към квадратура или опозиция с Бенефиците намаляват тяхната сила. Другите аспекти не принасят такова намаляване на силите.


33.Сатурн преминаващ от един знак в друг предизвиква странни явления в небето, които арабите наричат Ассуб, или други явления с огнена природа.


34.Съединението на Юпитер със Слънцето поражда затопляне на въздуха, особено когато се случва във въздушните знаци. Съединението на Сатурн със Слънцето произвежда студ. Съединението на Слънцето и Марс в двутелесните знаци знаци през пролетта произвежда мътен/тъмен/ въздух, от което много често следват болести.

35.През лятото когато Слънцето преминава през терми на Марс произвежда горещина, а през зимата -суша и недостиг на дъжд и вода.


36.В анализа и въпросите относно родените, най вече във въпроси касаещи владетели и велики личности, използвайте Хилега и Алкокодена и техните дирекции,с помоща на които можете да узнаете за добрите и лошите събития които ги очакват. 


37.Ако асцендента е щастлив, а неговия господар нещастен това показва силно и здраво тяло , но болен ум. Ако се случи обратното, отсъдете обратното.


38.Винаги разглеждайте конфигурациите на звездите не по техните знаци, а по техните лъчи.


39.За лечение на болни очи, нека Луната е растяща и свободна от аспекти с малефиците.


40.Локус Фортуна намерена с малефици в четвъртото, деветото и десетото място, без подкрепа от Бенефици, предвещава смърт на болния.


41.Когато сигнификатора на което и да е добро или зло е стационарен и ъглов, указаното от него ще бъде трайно, а когато е разположен в кадентен дом и е ретрограден доброто и злото ще бъдат променливи и неустойчиви.


42.Господаря на втория дом има същата сила в нараняването както господаря на осмия дом, а господаря на шести дом, като тази на господаря на дванадесети.


43.Западен /вечерен/ марс в Рак, невидян /без мажорен аспект/ от Сатурн,Юпитер, Венера или Слънцето е добър лекар /с кръвопускане/, но ако Марс е в Козирог при същите условия той създава кръвожаден изтезател.


44.Дори най-опитния астролог може да се подведе и да сгреши когато избере грешен сигнификатор.


45.Сатурн издигащ се над Венера в квадратура към нея/7/ прави родения безсрамен и ненавиждащ жените, но ако Венера се издига над Сатурн, той ще бъде приятел с жените.


46.Ако в радикса Меркурий е в изгряващия знак, източен спрямо Слънцето и бърз дарава родения с красноречие и способности за изучаване на свободните науки. Същото може да се случи ако Меркурий е в Стрелец в собствена терма.

47.Първи по сила от ъгловите домове е Асцендента, втори-Средата на небето МЦ, трети-седми дом и четвърти -Дъното на небето-ИЦ.От останалите места единадесетото е най силно, после второто,след него петото, след него деветото, а шестото, осмото и дванадесетото се считат най-лоши.


48.Влиянието на Марс не намалява, до тогава докато не се намеси благородна планета.


49.Нека вашия сигнификатор е в съгласие с /сигнификатора на/ онзи който възнамерявате да молите.


50.Асцендента или планета намираща се в последния градус на знака, се разглеждат като принадлежащи към следващия знак,ако е в двадесет и деветия градус-като принадлежаща към знака.А силата на планетата се извежда по три начина-в градуса в който е намерена, в предходния и в следващия.


51.Бъдещите събития трябва да бъдат разглеждани по прилягането на планетите, а нещата от миналото и настоящето от тяхното отделяне.


52.Когато Юпитер е в Рак /в знака на своята екзалтация/, отвърнат от асцендента/8/ и  не е поразен или възпрепятстван от друга планета, то родения ще бъде много разумен,експерт в науките, но с удоволствие ще води отшелнически живот и няма да получи дължимите почести за заслугите си.


53.В света ще се случат много злини, ако в един месец и двете светила ще се затъмнят, главно в онези места, които са подчинени на знаците в които се случват затъмненията.


54.Ако в началото на пътуването Луната е изгорелия път или перигрин, то човекът ще заболее по време на него, или то ще предизвика сериозно безпокойство и раздразнение.


55.За изчисляването на времето /на настъпване на събития/ е необходимо астролога да използва дирекциите на планетите, но при фиксираните звезди това не е задължително/9/


56.Бащиното имущество ще премине в ръцете на сина ако Сатурн е удачно разположен при раждането и получава благоприятен аспект от управителя на асцендента,а имуществото ще бъде по-голямо ако Сатурн управлява четвъртия дом в хороскопа/на сина/


57.Благоприятното влияние на Бенефиците, когато са намерени в знаци в които нямат сила и достойнства трябва да бъде интерпретирано под условие/по друг начин/.


58.Ако Марс е Алмутен на хороскопа и не приляга към един от Бенефиците, то родения ще страда от завист и ненавист.


59.Бенефиците приети един от друг /или намиращи се в собствени домове!/ даряват с голямо  щастие. Когато Малефиците са разположени така те се въздържат да създават вреди.


60.Родения ще бъде болен и слаб ако Сатурн е издигнат над Марс, но ако Марс е издигнат над Сатурн той ще е дебел и похотлив./10/


61.Ако в мъжки хороскоп жребия на брака се намира в подчинен /послушен/ знак, а в женски хороскоп-в императивни/командващи/ , то жената ще командва мъжа си, а мъжът ще и се подчинява.Ако е обратно съждението е противоположно.


62.Ако господарите на триплицитета на съвпада на Светилата се отнасят приятелски един към друг:първия към втория, втория към третия, това показва изключителен просперитет и отсъствието на каквато и да било скръб.


63.Меркурий в Риби в "градусите на бездната"/12/ свидетелства за глупост, бавна и затруднена реч .Ако Юпитер е в знаци на Марс в градусите на бездната родения ще бъде мръсен и нуждаещ се и ще получи наранявания от войници, но ако е в домовете на Сатурн, главно Козирог, в такива градуси той ще е мрачен,скован и отблъскващ към околните.


64.Меркурий в рецепция с Марс или в аспект с Марс, намиращ се в падащ дом свидетелства че родения ще бъде любител на лова и на комара, но ако Меркурий не е кадентен ще се окаже добър войник./13/


65.Планети намиращи се под лъчите на Слънцето  са нещастни, освен ако не са в градуса на Слънцето, докато не се отдалечат на дванадесет градуса от Слънцето на изток./14/

66.Главата на Дракона, в съвпад с Малефици обозначава големи вреди и увеличава злото на тези планети, но ако е в съвпад с Бенефици, увеличава доброто от тях. При анализа на опашката на Дракона следва да се разсъждава по противоположния начин.


67.Меркурий в шести дом склонява родения към преминаване от една религии към друга и ще има своето щастие отчасти възпрепятствано поради непостоянството си.


68.Първия знак има превъзходство в обозначаването на нещо, когато има два знака свързани с нещото.


69.Приемете началото на всяко нещо от Луната, но края му от нейния диспозитор.


70.Ако Юпитер в революцията на Света е в своя дом, в своята екзалтация и е източен разположен в ъгъл или е освободен от зло по друг начин, това означава изобилие на всичко.


71. Когато Луната и господаря на Асцендента бъдат възпрепятствани от господаря на осмото място, болния има всички основания да се страхува за живота си.


72.Не следва да се започват никакви съдебни процеси и да се решават съдебни спорове когато Луната е зле настроена и с лоши достойнства: ищецът без съмнение ще загуби.


73.Трудно е да се потуши бунт, започнал в началото на годината.


74.Пречистването на тялото няма да има успех, ако започне когато Луната се намира в животински знаци и в съединение с ретроградни планети, а лекарството прието в този момент ще предизвика повръщане.


75.Източните /спрямо Слънцето/ планети, обозначаващи добро или зло, действат бързо /рано, в първата половина от живота/, за разлика от западните,  които действат бавно/късно, във втората половина от живота/


76.Средата на слънчевото затъмнение е градуса на съвпада на светилата.


77.Ще се случат много беди и войни когато в картата на революцията на света Сатурн и Юпитер са в своите екзалтации


78.Бъдете внимателни и предпазливи в преценките си когато Бенефик е заедно с Малефик и не бъдете твърде уверени че вредите идващи от Малефика ще бъдат изцяло неутрализирани от Бенефика.


79.Съществуват дванадесетте знака на Зодиака и всеки от тях последователно се издига.Асцендента обозначава тялото, а господаря му -ума.Внимавайте изгряващия знак и господаря му да не е възпрепятстван или поразен когато искате да постигнете своите цели.


80.Планетите във фиксираните знаци обозначават устойчиви неща, в мутабелните -съмнителни, а в подвижните/кардиналните/ -променливи както към добро така и към лошо.


81.Със скрити/секретни/ дела се заеми тогава, когато Луната се скрие в лъчите на Слънцето, но не тогава когато ще излиза от тях, а когато влиза.


82.Не постригвай косите и не обличай нова дреха за пръв път когато Луната е в неподвижен знак, особено в Лъв, тъй като това е опасно защото е все едно че Луната е в съвпад или опозиция със Слънцето или поразена от малефици.


83.Луната има голяма сила при решаването на повечето въпроси освен когато изгряващи са Лъв, Водолей и Стрелец. Всеки от тези знаци намалява силата и, особено Лъв и Водолей.


84.Счита се че Сатурн е в лъчите на Слънцето ако е на 15 градуса от него.Същото и за Юпитер./15/


85.Избягвайте брак, когато Луната е в Рак или Скорпион, в изключение на случаите когато в брак стъпват вдовици.


86.Малефик източен спрямо Слънцето в собствен дом или в екзалтация е по добър,от ретрограден и възпрепятстван Бенефик.


87.Ще има пречки и недостатъци за тази част от тялото, представена от знак, който е бил засегнат /поразен от малефик/ при раждането.


88.Голям просперитет обещават управителите на триплицитета на светилата, когато са силно разположени в ъгъл или следващ, в знаци на силата си и без аспекти със зли планети. Ако при тези условия господаря на Асцендента е също благоприятно разположен, то щастието и успеха са още по големи.


89.Секстила и тригона имат едно и също качество и значение, но секстила е по-слаб както в доброто така и в лошото.


90.Сатурн твори злото бавно, а Марс бързо и затова той се счита за по-вредящ отколкото Сатурн.


91.Съединяването на трите висши планети в кралските знаци се нарича великия съвпад. Ако при това Слънцето ги съзерцава те способстват за създаването на най-мощните и процъвтяващи царства.


92.Съмненията скоро се разрешават ако се изложат /изкажат/  когато Луната и Планетата към която те се отнасят се намират в гласовит знак, в първи или трети дом или в опозиция с тях/7ми и 9ти/


93.Малефиците в осми дом увеличават вредата си, но бенефиците които са там не предвещават нито добро нито зло.


94.Ако Бенефиците и Малефиците в наталната карта и революцията са в квадратура с Луната, това няма да произведе нито добро нито зло.


95.Ако Меркурий е поразен в шести дом, то родения ще умре в затвора, ако Сатурн е в дванадесети, а Венера в осми той ще приключи дните си в падение.


96.В началота на която и да е болест, ако Слънцето през деня и Луната през нощта са възпрепятствани, болния трябва да се притеснява.


97.Значенията на звездите винаги са разнообразни, тъй като те се различават както по конфигурациите в които влизат, така и по ширината в която се намират.


98.Луната в четвъртото, седмото, деветото и дванадесето място показва истинската причина за въпроса.Същото се познава и по нейното отделяне от Меркурий.И ако асцендента и Луната са в двутелесни знаци причината за въпроса е потвърдена.


99.Зла планета в своя обител или екзалтация обозначава, че делата за които отговаря в хороскопа ще завършват успешно, но със забавяне. Но ако е поразена в изгряващия знак, дори да е в обител и екзалтация, то делата и ще бъдат възпрепятствани и ще имат лош край.


100.Края на всяко съмнително дело се определя от следните признаци: четвъртото място и неговия господар, планетата която е силна в това място, светилото на сектата и неговия господар и от планетата към която светилото на сектата приляга и нейния диспозитор.


Бележки:

1.Хилег е светилото или точката, които са "даващите живот" източника на жизненост в хороскопа.

Липсата на такъв предполага слаба жизненост и кратък живот.

Кандидати за Хилег могат да бъдат светилата, Асцендента, Медиум цели, точката на щастието-

т.е местата, през които навлиза Светлината.Освен за установяване на жизнеността, Хилега се използва

и за изчисляване продължителността на живота и периодите в които той е застрашен


2. Под смесване тук се има предвид тълкуването на аспект или съвпад, взаимна рецепция и диспозиция


3.В основата на този афоризъм стои базовата природа на планетите и логиката на техните екзалтации, които

откликват на противоречивата природа на така посочените антагонисти. Венера екзалтира, там където

Меркурий е в падение и обратното, защото  Меркурий е господар на аргументите и интелекта, докато Венера

е господарка на желанията и сношенията. Съответно където интелектуалността расте, похотливостта намалява

и обратно.Същото касе двойката антагонисти Юпитер/живот/ - Марс/смърт/,

а също Слънце/топлина, светлина/-Сатурн/студ и мрак/.


4. Очевидно определението “висши планети”, не касае съвременно разбиране за Уран, Нептун и Плутон като

такива. Става въпрос за външните планети, стоящи по-високо от Слънцето по реда на планетните сфери -

Марс, Юпитер и Сатурн. Това е и причината Венера да не е в състояние да облагороди изявата на Марс

и Сатурн, стоейки по ниско,под тях, тъй като силата на въздействие тече отвън-навътре/афоризъм 4/


5.Наклонени, съотв. Бързоизгряващи са знаците от Козирог до Близнаци вклч.


6. Силната Луна с нейната непостоянна и влияеща се от всичко природа, не е подходящ сигнификатор,

тъй като може да породи безцелност,несигурност и лутане.


7. “Сатурн издигащ се над Венера” означава, че той изгрява по- рано от нея и съответно набира повече сила. Образно, когато Сатурн достигне до кулминацията на меридиана Венера ще изгрява на източния хоризонт. Така посоченото условие описва ситуация в която Сатурн десетори Венера, т.е хвърля лав квадрат към нея. Според елинистичната традиция това са условие за най-силно влияние, т.е в случая Сатурн силно ранява Венера. В обратния случай Венера упражнява влияние върху Сатурн, и поради това ефекта, съответно тълкуването е коренно различно


8.Има се предвид без мажорен аспект с асцендента, т.е в домове които не виждат асцендента-2,6,8,12, което е предпоставка за ниска оперативна сила на планетата.Това не отнема от нейния морал и добродетел-в случая налични поради класическата екзалтация, но отнема от възможността те да произвеждат ползи за родения или той да приложи даровете на Юпитер по същество. Това е много ключов афоризъм, пример за логиката на античната традиция според която есенциалните качества се разглеждат на първо място-в случая достойнството на Юпитер в Рак, но под условие, защото тяхното съществуване не е гаранция за достойнство и изявата и качеството им би намаляло в случай на възпрепятстващо влияние от други планети.При тези условия човекът ще бъде покровителстван т.е ще приеме без препятствия качествата на Юпитер “експерт в науките/. Попадането на Юпитер в слаб дом, на практика обаче отнема от ефективността на Юпитер свързана със социални позиции и слава

9.Точния термин е” посока” или “направление” с което се обозначават примарните дирекции

10. Виж бел.8


11.Командващи са знаците от Овен до Дева, а послушни от Везни до Риби

12. “Градусите на Бездната”в Риби, или “Кладенците” както ги нарича Бонати са 4,9,24,27,28 във фиксирания вавилонски зодиак. Повече за “Учението за градусите”, както и таблица с разпределението им можете да намерите в Антична Астрология, 1 том, на Румен Колев


13 Има се предвид безнравствената и хулиганска  природа на комбинацията Марс/Меркурий и разлагащия

ефект на кадентните домове


14.Тук ясно си личи влиянието на по-късните гръцки, арабски и латински редакции на текста, касаещ

слабостта невидимите планети. Изключението “ в градуса на Слънцето” се появява за пръв път в арабската

традиция. Няма данни в оригиналните антични текстове да съществува такова. Практиката също не го потвърждава. Що се отнася до правилото за 12те градуса то също възниква на по-късен етап, след загубата на връзката с небето и наблюдателната практика. То е абсолютно подвеждащо тъй като една планета може да изгрее хелиакално “на изток” и при по-малък орбис със Слънцето, както и при значително по голям. Разликата би била фрапантна ако сравним Венера, която може да е видима дори и в градуса на Слънцето със Сатурн да речем, за когото понякога са  нужни Слънцето да се отдалечи на  повече от 30 градуса. Коректното определение би звучало така ” Планетите са нещастни когато са невидими в лъчите на Слънцето”


15. Виж бел 14

16. Едно от базовите правила за определяне на статуса, успеха и жизнеността на родения в античната традиция. Триплицитетните управители на светилата, особено на светилото на сектата, заедно с управителя на асцендента определят ”базата на живота”. Следва да се има предвид обаче че това правило се отнася до класическите триплицитетни управители, а не за съвременните.Според класическата система всяка стихия се управлява от три планети съответстващи на нейната дневна или нощна природа. Тригона на Огъня - Слънце, Юпитер, Сатурн. Тригона на Водата - Венера, Марс, Луна. Тригона на Въздуха - Сатурн, Меркурий, Юпитер. Тригона на Земята - Венера, Луна, Марс



Източници:

1. Версия на английски https://docs.google.com/file/d/0B2i5q4X9yT_uMWU2OWJiYzgtMjU1Mi00MmIyLWI0YjMtMDJmYTVjNTRmYjU5/view?resourcekey=0-b5beO7QOe_EShlbCs2de4w

2. Версия на латински Juste D.Bibliotheca Astrologica Latina, The Warburg Institute.                   https://resources.warburg.sas.ac.uk/pdf/fah750hermesc.pdf


Няма коментари:

Публикуване на коментар