петък, 25 ноември 2022 г.

Жребият на Съдбата и неговите значения в арабската традиция

Най-известният и използван жребий в арабската традиция, подобно и на елинистичната е жребият на Фортуна. Средновековните ислямски астролози възприемат, превеждат и представят ранните идеи на елинистичните астролози и същевременно значително разширяват идеята за жребиите и конкретно за Фортуна.

Абу Машар пише:

"Жребият е показател за здравето, живота, успехите и победите на човека, подкрепата на владетелите, властта им над останалите, а /в други карти/ показва състоянието на царството, владетеля и всички предишни неща... Той е свързан с душата, потоците на късмета, жизнената сила, увеличаването и намаляването на богатството, ресурсите, подкрепата, репутацията, увеличаването и намаляването на положението, похвалата и ранга..."


Важна подсказка за разбирането на този жребий се крие в неговото име. На арабски език името има значението на "богатство", но също и на "радост" и "щастие". Жребият на Фортуна е свързан с обстоятелствата, местата, нещата и хората, които носят радост и щастие в живота на човека. 


Късметът и успехът се раждат от радостта и щастието.Тук трябва да направим едно уточнение, тъй като нашите съвременни представи за тях се обуславят от една по консуматорска нагласа за търсене и преследване на нещо, което да предизвика тръпка, удоволствие, екстаз, привилегии придобивки и слава. Радостта и щастието според философите в древността обаче  се разбират като  състояние на благодарност, трайна радост, източник на поддръжка при среща с несгодите на живота, а и не на последно място като преживяване и състояние което е достъпно всекиму, макар и в различна форма и размер. Не всеки може да бъде успял, богат, признат, а източника на щастие и радост за всеки са различни, както и причините да бъде бъде благодарен на Съдбата.


Средновековните ислямски астролози тълкуват жребия на Фортуна по подобен начин - като област в живота на човека, в която той ще намери истинска радост, щастие и подкрепа, както и ресурси повлияващи материалното му положение и общо благосъстояние. Разбирането за "щастие" е наистина цялостно. Колкото повече човек е в хармония със съдбата си, колкото повече е в хармония и състояние на благодарност с ресурсите, които тя му предоставя, толкова по-голям "успех" може да постигне.   


Тъй като жребият често описва състояния, той се е използвал и за изучаване на  наклонности, заедно с Меркурий, Луната, жребия на Духа  и духовните сигнификатори, за разкриване на природата на душата и скритите способности. Съществуват техники които могат да разпишат целия живот на човека изследвайки двата архетипни жребия Фортуна и Дух. Например от Фортуна да извлечем описание за началото на живота, а от нейния управител описание за  края му. Абу Машар изтъква, че целият човешки живот може да бъде разбран чрез  Фортуна и жребия на Духа - т.е. направим профекции, примарни дирекци или освобождаване от тях, ще ни разкрие целта на живота. Има много удивителни техники използващи Фортуна! Една от тях използва додекатеморията на Фортуна за преценка, относно това доколко човек е способен да проявява безмилостност и престъпна жестокост. Според Ali A Olomi, съвременен изследовател на ислямската астрологична традиция, той е бил използван може би в хорарни въпроси, но моето скромно проучване установява наличието на особени маркери и рожденни карти на прочули се с жестокостта си престъпници.


Всички тези разнообразни и интересни техники произтичат от основното разбиране за Фортуна като съдба, като онази част от нашия живот, която е най-устойчива като тема, това място, където ще намерим истинска непоколебима радост и благодарност, ако имаме мъдрост да го видим и приемем с благодарност. 


Ali A Olomi предоставя и превод на  Abu ‘Ali al-Khayyat, по известен в средновековна Европа като Албохали, ученик на друг стожер на персо-арабската традиция -Masha’llah . И за двамата знаем че са силно повлияни от Доротей. Ето го и него:


Разположението на жребия на късмета в астрологичните домове показва мястото и нещата, които ще донесат радост и късмет на човека.


Al Hayat казва:


Ако жребият се падне в първи дом, това означава обща благословия и лекота при придобиване на желаното. Бизнесът, търговията, игрите и богатството навлизат в живота на тези хора с лекота. Това, което търсят, го получават.


Ако жребият се падне във втори дом, това означава, че човек ще има подкрепа, ресурси и богатство през живота си.


Ако жребият се падне в третия дом, тогава човекът ще бъде благословен.

братя и сестри и ще имат добри роднински връзки. Те ще намерят благословия в храмове, джамии и свети места.  


Ако жребият се падне в четвърти дом, човекът ще намери радост и ползи в  родителите си и вкъщи. Ще има благословии в работата със  земята, в откриването на скрити неща и в намирането на скрити съкровища. Те /тези трябва и ще оставят дарения в наследство*.

* Дарението е важен финансов компонент в ислямския свят, а и във всяка култура. Това е дарение, оставено в наследство за благотворителни цели: откриване на училища, болници, домове за бедни и т.н. Съвременната система от фондации и дарения, основаване на дарителски фондове и пр. е еквивалента на този смисъл.


В пети дом жребият показва човек, който е в движение и се наслаждава на много удоволствия, който често се влюбва в търсене на партньорство. Те ще намерят благословия в писането* , гостоприемството, лукса и комфорта и работата с деца /и любимци**/.

*Това указание е многозначително . В тесен контекст става дума за творческо писане, а в по-широк- всяко творческо изписване, включващо всички изобразителни изкуства

**допълнението е мое и касае домашни любимци и кумири


В шести дом, жребият показва късмет в трудовите договори, в работата със слуги, поданици и роби, както и в службата*. [3] Благословията ще бъде в сектора на услугите, в работата с добитък (овце, овни, говеда и коне).

*Ние отдавна не живеем в робска икономика и няма робски труд, но това не означава, че социалните взаимоотношения са се променили много и в настоящата икономика на труда и капитала, този контекст се разбира като труд за някой друг и средства за препитание идващи от някой друг, особено като се има предвид връзката на шести дом със службата, служенето и служителите, както и с услугите.



Когато жребият се падне в седми дом, той показва човек, който търси любов и партньорство. Той носи благословии за жени*, любов, любовници/любовници, партньори и човекът увеличава състоянието си, подобрява положението си чрез тях. Радостта ще бъде от другите и от това, че им се посвещаваме**.

*Традиционно, почти до 20в., астрологичното повествование върви в контекста на мъжко раждане, освен в конкретни случаи. Съвременната трактовка в случая би трябвало да посочва жени в мъжки хороскоп и мъже в женски, или като цяло би звучала “Благословия за връзки”

**Тук се прокрадва допускането че човек който е така силно увлечен да търси любовта на другите, би се оказал в зависимост от тях или че партньора би имал социално влияние, изискващо посвещаване на неговите стремежи


Когато жребият е в осми дом, той показва загуба на ресурси и богатство. И особено ако владетелят е в асцендента. И по това време не бива да се залага на хазарт , да се предлага заем или да се купуват вещи, тъй като това ще доведе до разруха. Това е мнението на древните, т.е. когато жребият на Фортуна е в опозиция на дома на ресурсите, това означава унищожение на на ресурси. Когато се превръща в щастлив чрез благодетели, това показва растеж и ресурси от партньори.*

*Това е доста сложно за разглеждане указание в този формат, но най общо се има предвид, ако владетелите на жребия са бенефици, или той получава доминиращо влияние от бенефици и/или светилото на сектата. Общото указание остава същото, но когато въпросните бенефици или светило са хрокоратори или освобождават жребия /с примарна дирекция или зодиакално освобождаване напр./ ще настъпят и съответните ползи.


Ако жребият на Фортуна е в девети дом, това показва, че умът на човека е склонен към високи мисли, религия и Бог. Те ще намерят благословии при пътуване, сред непознати и в общуването с тях. Мнозина ще намерят радост в изучаването на закона и тайните и ще намерят подкрепа сред образованите хора.


В десети дом, жребият показва човек, който ще намери ранг, позиция и чест в живота*. Те ще намерят благословия сред владетелите и лидерите, ще намерят радост в славата и добрата репутация и в благоволението на висшестоящите. 

*Ъгловият жребий на късмета е показателен за възвишеност, издигане и постигане на ранг, още в античната традиция, двойно повече, ако е в кулминация. Това правило би важило независимо къде е кулминацията- 9,10,11 дом, ако ползваме система дом знак. Правилния израз в този случай би бил в десети дом или кулминиращия знак.


Жребият в единадесети дом, насочва към благословиите на десети, но в по-малка степен. Хората много пъти ще постигат (изпълнението на) желанията си и ще получават подкрепата /благословията  на висшестоящите. Те ще намерят радост в подкрепа сред управниците.


Намирането на късмета в дванадесети дом носи радост на онези, които освобождават затворници*, които са на служба и се занимават с работа с крави и коне

*Подкрепена от благоприятни конфигурации, Фортуната в 12-и означава, че враговете на човек ще паднат сами. Но ако  бъде победена от малефици, силата на враговете ще се увеличи. Затворниците в съвременен контекст могат да се разширят понятийно до всякакви хора и същества изпаднали в немилост или пострадали от ударите на Съдбата-бездомни, сакати, сираци, жертви на насилие и война, малцинства.


Планетарният управител на съдбата обикновено се тълкува като източник на външна помощ или подкрепа за даден човек.


Al Hayat казва:

Ако съдбата е под властта на Сатурн, в Козирог или Водолей  - човек ще намери подкрепа сред предците, висшестоящите и мъдрите управници.


Ако съдбата е под властта на Юпитер , в Стрелец или Риби , човек ще има подкрепа сред религиозните, добре запознатите със законите хора, съдиите, философите и учителите.


Ако  Фортуна е под властта на Марс, в Овен или Скорпион, човекът ще има подкрепа сред младите шампиони, смелите хора и сред магьосниците*.

*По специално в Скорпион, не в Овен 


Ако съдбата е под властта на Слънцето, в Лъв, човек ще има подкрепа сред богати и благородни, високопоставени хора.


Ако Фортуна е Венера, Телец или Везни, човек ще намери подкрепа сред артисти, музиканти и благородни хора, макар и не от високопоставени среди.


Ако жребия на Фортуна е под Меркурий, в Близнаци и Дева, човек ще намери подкрепа сред учители, книжари, писатели, счетоводители и философи.


Ако съдбата на Фортуна е под властта на Луната , в Рак, човекът ще намери подкрепа сред мечтателите, лечителите и хората с транссексуална ориентация*

* luminal gender spaces


Фортуна  в знаците на екзалтация и термите на планетите 

Управителят на екзалтацията на съдбата на Фортуна заедно с управителя на термата също показват местата и хората, където човек ще намери късмет или радост. Прочита на екзалтациите на планетите посочват специални достойнства на хората носещи късмет на родения. Например Юпитер-мистици и мъдреци, а не просто философи или Слънцето-управляващи , а не просто вископоставени. Това ни насочва към идеята, че ако Фортуна попадне в знак, където има екзалтация на планета, човек получава допълнителни привилегии, специални ресурси с по-високо качество или подкрепа от хора с отличителни постижения и способности.


Al Hayat казва:

Ако жребият се намира в екзалтацията на Сатурн, човек ще намери късмет сред по-възрастни, по-мъдри, по-справедливи и жени* с различен статус от самия него.

*виж бележката за Фортуна в седми дом


Ако късметът се намира в екзалтацията на Юпитер, човекът ще намери радост и щастие сред мистиците, мъдреците, хората с високо положение и образованите учени.


Ако Фортуна е в екзалтация на Марс, човек ще намери радост и късмет сред господари на конете, кавалеристи, воини, везири* и млади владетели.

*министри, представители на изпълнителната власт, хора които оперативно се разпореждат със власт и сила


Ако съдбата на Фортуна се намира в екзалтация на Слънцето, човек ще намери късмет и радост сред управляващите, известните и богатите.


Ако Късметът се намира в екзалтация на Венера, човек ще намери късмет и радост сред художниците, производителите на бижута, поетите, работещите в болници и сред създаващите красота*.

*има се предвид в козметика, парфюмерия, грим, мода, интериор


Ако съдбата на Фортуна се намира в екзалтацията на Меркурий, човекът ще намери богатство и радост сред книжарите, бизнесмените, мениджърите и учителите.


Ако жребият на Късмета се намира в екзалтацията на Луната, човек ще намери късмет и радост сред мъдреците, мечтателите и младите жени*.

*тук може би все пак ще трябва да отчетем и фазата на Луната. Млада Луна-млади жени, Стара Луна -стари жени, Пълнолуние- зрели жени


Така например, според Ali A Olomi,  ако жребият на Фортуна се намира в Козирог, където Марс е в екзалтация, а също така и в термите на Венера, тогава ще имаме пред себе си човек, който ще намери късмет сред министри, владетели, артисти и красавици. Аз бих допълнила, че дори да не се намира при такива условия, но той или неговия управител получават доминиращо влияние Венера и Марс в екзалтация, да речем чрез управление или преодоляващ аспект пак би имал наличието на подобни възможности и в живота му ще се наблюдава подкрепящо влияние на подобни хора.


Така става ясно, че Жребият на Фортуна и неговите определени значения подсказват интересни идеи за съдбата, предназначението и живота на човека, но също и за начина, по който човек ще получи радост и благосъстояние. Умелият астролог може да използва определени техники, базирани на времето, не само за да тълкува колебанията на съдбата, но и да дава съвети относно това къде в живота си човек може да намери подкрепа и помощ в тези моменти. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар