сряда, 2 март 2016 г.

Затъмненията през март - Акцентът е в адаптацията

Както винаги и през тази година ни очакват два сезона на затъмнения, съответно пролетен и есенен. Пролетния ще се оформя от слънчево затъмнение в Риби на 9 март, последвано от лунно във Везни на 23 март. Любителите на природни феномени, вероятно ще бъдат разочаровани, тъй като тези две затъмнения няма да бъдат видими от нашите географски ширини. "Всяко зло, за добро", бих казала, тъй като видимите обикновено имат доста по-силен и често разрушителен ефект, не само върху природните и обществено-политически процеси, но и на персонално ниво-върху здравето, психиката и личните съдби на хората. Не съм привърженик на злокобните прогнози, нито на суеверията, но затъмненията имат лоша слава не толкова заради зловредния си характер, колкото заради мощната енергия която излъчват.Човешките същества не винаги успяват да усвоят и канализират тази мощ по конструктивен за тях начин и това става причина за събуждането и разгръщането на разрушителни процеси. Затова, моята лична препоръка е да се въздържате от наблюдението им.

Влиянието на мартенските затъмнения, ще започне да се забелязва осезаемо още в последната десетдневка на февруари, но разбира се най-силно ще се прояви през март, непосредствено в дните около новолунието и пълнолунието.

Затъмнението на 9 март, активира фоновите ограничения зададени от Сатурн, Юпитер и Нептун, и най-вече тези, генерирани от конфликтиня обмен между Юпитер и Сатурн.

В мунданен аспект, те ще влияят на обществено политическия климат през следващите 6 месеца под формата на криза във властта, вярата и идеологически конфликти и дипломатически казуси. Проблемите касаещи решаването на културни, идеологически и религиозни противоречия, разединяващи обществото все по-силно ще привличат световното внимание, като този път могат да бъдат съпроводени с правителствени кризи и оставки. Можем да очакваме изостряне на международните отношения и затягане на контролът по границите, както и необходимост от преразглеждане на някои принципи, правила и закони касаещи функционирането на международните съюзи, включително ЕС и Шенгенската зона. Те от своя страна неизбежно ще имат ефект върху индустрията, международната търговия и туризма.

Интересен факт е че серията затъмнения към която принадлежи настоящото е възникнала през август 1096г. и съвпада с началото на първия кръстоносен поход. Разбира се, не всяко затъмнение от тази серия е ясно свързано с цивилизационен конфликт между Християнството и Исляма, но връзката е повече от очевидна, още повече че когато затъмнението се случва в близост до южния възел се изправяме пред въпроси, дела и взаимоотношения, в които сме въвлечени не по свой избор, а от вън, като най често те касаят стари, нерешени или забравени проблеми. Със сигурност, бежанската вълна отправя предизвикателство към немаловажни пропуски и проблеми вътре в европейската общност, касаещи именно целесъобразността, надеждността и адекватността на принципи, ценности и идеологии. Свидетели сме на нова фаза на взаимодействие между два свята, между техните цивилизации, идеологии и религии, а изострянето на проблемите между тях има за цел да намери нови модели на съвместното им съществуване, чрез преразглеждане на съществуващите подходи, принципи и закони.

На персонално равнище ефектът на затъмненията се въплъщава в нарастваща концентрация на важни събития и значимост на протичащите в този период промени. Събитията, ситуациите, срещите, решенията и процесите случващи се в този период, могат да се окажат действително съдбоносни. това е причината и за фаталната им слава, но следва да имаме предвид че съдбоносни не означава задължително негативни. Съдбоносни могат да бъдат и благоприятни обстоятелства, за привличането на каквито дълго сме работили и от които разумните космически сили ни предоставят възможност да се възползваме. Това може да бъде нова любов, която коренно да преобрази живота ни, работа, която да ни даде възможност да разгърнем потенциала си и да изпълним  кармичните си задачи, срещи с хора, пътувания и нови интереси, които да разширят възприятията ни и да променят представата ни за света и прочее. Във всеки случай, вероятно онова което предприемаме в този период, както и хората и обстоятелствата появяващи се в живота ни, за добро или за лошо ще останат за дълго в живота ни и ще окажат влияние върху бъдещето ни. А природата, оценката и ефектът им зависи от това как те комуникират със заложените в рождените ни хороскопи сценарии и казуси.

Слънчевото затъмнение в Риби, налага и доразвива започналата още през март и септември миналата година необходимост от отключването и прилагането на вродените ни способности да се приспособяваме към бързо променящи се обстоятелства и условия. Концентрираната му енергия ще пробуди потенциалът ни в това отношение, но и ще ни принуди чрез външни събития и вътрешни преживявания да променим досегашните си стратегии и линии на поведение. Ако в този процес съумеем да бъдем полезни освен на себе си и на околните, ще можем да извлечем максимална полза от съществуващите условия и обстоятелства. Акцентът е в адаптацията и в отказът от намерения и цели, начин на мислене и поведение, които видимо не обслужват идеалите ни и основните ни жизнени потребности. Силното взаимодействие на Слънцето и Луната с Юпитер в Дева, задейства цялата ос Риби-Дева и поставя акцент на проблемите произтичащи от равновесието между хаоса и порядъка, възприемчивостта към тънките, скрити закони на устройството на света и живота, способността да видим дълбокия, вътрешен смисъл на нещата от една страна и рационалния подход към реалността и способността да извлечем практически смисъл и полза от друга. Активираната от затъмнението ос Риби-Дева е известна като оста на служенето: духовното в Риби под формата на състрадание и милосърдие и конкретното в Дева където трябва да намерим и предложим реална, практически измерима помощ. 

Особено влияние то ще окаже върху родените около 7-13 март, 7-13 юни, 8-14 септември, 7-13 декември, и всички които имат важни планети и фокусни точки 15-22 градус на подвижния кръст Близнаци, Дева, Стрелец, Риби.

Като за начало, внимавайте с настъпващите промени и най вече по отношение на новите идеи, тенденции и хора навлизащи в живота ви през периода. Те могат да внесат хаос в живота ви, да във ви влекат в заплетени ситуации и тайни дела, да внесат голяма доза неопределеност в делата или иначе казано да  ви отнемат в буквален и преносен смисъл усещането за здрава почва под краката. Всички можем да станем по-разсеяни от обикновено, ще ни се случват странни и необясними неща, ще бъдем потопени в грижи за близките си или за собственото си здраве и благополучие. За едни това ще бъде период на вдъхновение, озарение и прозрения, за други - на неволно или съвсем съзнателно бягство от действителността. Със сигурност склонността към поддържане на илюзии, разсеяността и изкривеното възприемане на реалността може да стане причина за фатални грешки и загуби.

Новите идеи, взаимоотношения, начинания и тенденции, появили се през февруари и март, макар и вдъхновяващи могат  могат да се окажат натоварени с тайни и заплетени обстоятелства. Голяма част от тях ще касаят въпроси свързани с кариерата, потребността от развитие и разгръщане на личните перспективи, или удовлетворяването на съмнителни по своята стойност желания и капризи, срещащи пречки в лицето на ограничаващи обстоятелства и необходимост от изпълнение на поети вече отговорности и ангажименти. В резултат на това, още на старта можем да се окажем в двойствени, парадоксални ситуации на сложен избор между няколко варианта. Именно тук способността за адаптация към обективните условия и обстоятелства и за различаване на желаното от действително възможното ще ни бъде от най-голяма полза. Може и да ни се иска да се погрижим за всички нуждаещи се и страдащи по света, или пък да се втурнем в реализацията на идеалистичните си планове и цели, но точно сега срещуположно стоящия Юпитер ще ни призовава да се освободим от емоциите и чувството за вина и да се научим да подхождаме реалистично в иначе идеалистичните си стремежи и желания. Ще ни призовава да подхождаме към ситуациите трезво, да се фокусираме в конкретни, постижими цели, да не поемаме отговорности, надвишаващи възможностите ни и да не си усложняваме допълнително живота с допълнителни трудности и проблеми приемайки участие в нови житейски сценарии, или поемайки нови задължения.

В заключение можем да кажем, че този период е крайно неподходящ за практически решения и дела, тъй като влиянието на слънчевото затъмнение в Риби ни лишава от възможността да видим и да оценим ясно перспективите на онова което стои пред нас. И тъй като всяко слънчево затъмнение отбелязва началото на нов лунен месец, напредъкът ни през този, ще бъде възможен най-вече по отношение на разширяване кръга на контактите ни на външно ниво и на способността ни да видим и да се адаптираме към скритите връзки и механизми управляващи наличните процеси, на вътрешно. За сметка на това периодът е идеален за отдих, за намирането и влагането на по-богат смисъл и съдържание в живота и делата ни и не на последно място за формулиране на онези промени, които бихме желали да реализираме в бъдеще. Ако пък желаете да ви забележат, намерете начин да представите публично своите идеи и таланти, чрез реклами, презентации и публикации на онова което искате да кажете на света.

Лунното затъмнение във Везни на 23 март, е последното от серията затъмнения по оста Овен-Везни, поради което подчертава важността на събитията касаещи всички взаимоотношения и форми на сътрудничество. За пореден път те ще ни подтикнат да балансираме съотношението и баланса между личните си интереси и инициативи и интересите и потребностите на другите. И тъй като е последно по тази ос, / за следващите 9 години/ вероятно ще постави точка на ситуации и тенденции, които са били жизнено определящи през последните години. Процеси възникнали в миналото и касаещи  всички видове отношения и сътрудничества, както и начинът на взаимодействие въобще с обкръжаващата ни среда ще достигнат до своята кулминация, максимално проявление и логически завършек. В дните около лунното затъмнение могат да се случат важни събития разкриващи факти и детайли в значими взаимоотношения, които или ще ги предвижат към тяхната крайна цел, или напротив ще обострят всички съществуващи противоречия като доведат и до съответстващите решения и резултати. Особено внимание следва да обръщаме на всякакви "покани" от страна на съдбата в лицето на близкото ни обкръжение, че следва да променим представите, нагласите и поведението си във взаимодействието с околните.

Друга сфера на въплъщение на тенденциите генерирани от лунното затъмнение са материалните и нематериалните ценности и свързаните с тях области на взаимодействие със света. През март, решаването на въпроси от подобно естество ще среща противодействието на ограничаващи обстоятелства и ще бъде съпроводено с неопределеност и неяснота. Необмислените решения касаещи заеми и инвестиции, както и личните ни критерии по отношение на това което е действително важно и ценно за нас, в този период могат да повлекат след себе си нежелателни последствия в деловия и личния живот и да доведат до усложнения и загуби в тези области.

Разбира се, позитивни ефекти има и тук-ще можем да си изясним онези ситуации във взаимоотношенията или в материалната сфера, по които до момента ни е липсвала яснота и съответно в последствие да предприемем стъпки за да променим делата и живота си в нужната посока.

На всички пожелавам спокоен месец, здрав смисъл в глава и твърда почва под краката!

1 коментар: