петък, 8 януари 2016 г.

Меркурий на среща със Слънцето, или един малко по-различен поглед към ретроградността

Обикновено, фокусът и вниманието към ретроградния Меркурий се насочват към същинския период на ретроградно движение, но малцина знаят и се съобразяват с това, че ретроградността указва процес, който започва преди и завършва след самата ретроградна фаза на коя да е планета. На практика, целият процес протича на три фази, отбелязани от движението на планетата както следва

1. Навлизане в ретроградната примка и преминаването на планетата през онази област от еклиптиката в която в последствие  ще се движи ретроградно
Принцип- очертаване на проблемите и предстоящите за решаване задачи

2. Същинско ретроградно движение, по време на което планетата навлиза в нов хелиакален цикъл –(Венера, Меркурий) или нова хелиакална фаза(външни планети)
Принцип-преразглеждане и рестарт със съпътстваща адаптация и усвояване.

3.Възстановяване на нормалното движение и излизане от ретроградната примка
Принцип- проверка и прилагане на новоусвоената програма

Астрологичния термин за описанието на това движение и съответстващите му процеси е ретроградна примка, тъй като във видимото си движение по еклиптиката планетата очертава нещо като примка. Ретроградната примка започва в онзи участък от зодиака и в онзи момент, в който планетата премине през мястото, където в последствие ще се върне отново и завършва в онзи участък и онова време, в което планетата за последен път премине там където е спряла видимото си движение.



Настоящата ретроградна примка се помества във времето от 20 декември 2015 до 14 февруари 2016, по дължината от 14°58' Козирог до 01°09' Водолей.

Ретроградността е феномен, произтичаш от хелиакалният цикъл на планетите. За вътрешните планети Венера и Меркурий тя винаги е свързана с началото на нов цикъл, указан от долния съвпад със Слънцето. Всеки път, когато Меркурий навлиза в ретроградната си примка ни отправя предизвикателството да преразгледаме изменим или обновим подходите, възприятията, мисленето и навиците си в определени области, или по отношение на определени хора и обстоятелства. Защото именно той владее мисловните дейности и съзнателните процеси. И веднъж на три месеца се явява пред своя господар Слънцето-Аза, за да даде отчет за свършената работа и да получи нови задачи. Зодиакалният знак и домът в рождения хороскоп в който се проектира ретроградната примка указват онези области и сфери, където се налага да преразгледаме представата си за "реалността" и най-вече собствените си алгоритми на мислене и действие.

Затова този път смятам да разгледам ретроградното движение на Меркурий в две фази - преди и след долния съвпад със Слънцето, тъй като процесите развиващи се в тях всъщност са доста различни по характер и трудно се поместват в наложената вече масова представа, да не казвам психоза, по отношение на ретроградния Меркурий.

И така, понастоящем Меркурий стяга ретроградната си примка около темите на Козирога и указва време на интензивни и дори напрегнати, поради активното влияние на Марс и Плутон процеси на изменения и преразглеждане на дългосрочни цели и планове касаещи кариера и професионални ангажименти, отношения и дела свързани с началници, висшестоящи и по-възрастни роднини, установените системи на работа и контрол,организацията и цялостната, стратегическа представа за живота и темите на рождения дом в който попада. Звучи сериозно нали? Еми така е- Меркурий обожава да си играе, но Козирогът определено разполага само с  игри за възрастни, изискващи наличието на минимум зрялост и сериозен запас от знания и компетенции за справяне с живота. И в този случай, на отчет наистина ще подлежи степента ни на зрялост и способността ни да мислим стратегически и дългосрочно, да взимаме мъдри решения подкрепени от адекватни действия. В указаните области ще се наложи да променим първо представите си за себе си и реалността в която живеем, после начина си на мислене и възприемане, а след това и да си изработим нови навици и подходи за решаване на възникналите задачи и проблеми. 

20 декември - 6 януари

Още с навлизането си в ретроградната примка около 20 декември, проверката за зрялост би следвало да е дала своите резултати, поставяйки ни в усложнена ситуация на драматични житейски обрати, борби и съперничества. Това са онези задачи, обстоятелства и ситуации, които ще ни принудят да променим своите представи и планове, да усъвършенстваме алгоритмите си на мислене и действия и по възможност да си изработим една изцяло нова стратегия. В позитивният сценарий настъпилите промени би следвало да ни тласнат към реализацията на една по-сериозна и дългосрочна жизнена програма и преминаването към едно по-зряло равнище на взаимоотношения с живота и околните. В негативния -ограниченията и трудностите ще се превърнат в поредното бетонно блокче съграждащо стената от ограничаващи и негативни убеждения за себе си, за другите и за света изобщо. Всичко зависи от това доколко сме готови да променим типичния за себе си ролеви модел. 

В периода от 17 до 21 декември преминахме през критична зона в която би следвало да се сблъскаме и извлечем поука от не съвсем удачните опити да използваме обичайните си методи и инструменти за решаването на възникналите проблеми и кризисни ситуации. И....те се оказаха неработещи, което показва че е настъпило времето да ги променим. Придържането към тях в бъдеще, всъщност не само няма да обслужва, но и ще възпрепятства реализацията на новите възможности за качествена житейска промяна, или просто ще ни принуди да се съгласим и задоволим с някакво уродливо подобие на желания резултат.

Слава Богу именно в това са фокусирани и подаръците на Меркурий.Защото каквато и линия на поведение да изберем, след първоначалната криза и последвалото я стъписване, Меркурий постепенно забавя своя ход, а във възникналите ситуации настъпва пауза предоставяща ни достатъчно време за опити, грешки, а в последствие по време на същинската ретроградна фаза-и размишления. Между 20 декември и 5 януари ние имахме възможност да получим обратна връзка и сигнали от страна на външния свят, указващи ни че някои наши представи за реалността както и стратегии за действие са или тотално погрешни или просто вече не са адекватни на поставените цели. На дневен ред излизат и задачите които предстои да решим, навиците които следва да усвоим както и знанията и информацията които не ни достигат за да продължим в избраната посока. Обичайните модели на мислене,поведение и общуване се оказват абсолютно непригодни, което поражда остра нужда от промяна в тях. Напрегнатото взаимодействие с Марс в този период допълнително изостри несъответствието между стоящите пред нас задачи и стратегиите и инструментите с които си служим за тяхното решаване, което при мнозина се прояви чрез безполезна и дори разрушителна активност. Нервността и напрежението, аварийните ситуации, безполезните спорове и кавги, хаотичното движение без цел и посока, са просто външно и най-вече очевидно потвърждение на това че настъпва време когато реалността трябва да бъде преразгледана, дейността преструктурирана, а инструментите - подменени.

Всички проблеми и задачи възникнали в периода между 20 декември и 5 януари обаче, са не толкова изпитание на волята и ината ни, а покана за ревизия на дългосрочните цели и планове, търсене и усвояване на нови умения и подмяна на досега съществуващите представи и модели. Принудителното забавяне, излъганите очаквания и провалените планове изискват просто усвояването и прилагането на нов алгоритъм на взаимодействие с околния свят. Разбира се, това не е задължително, ако сме съгласни на посредствени резултати. Козирогът обаче не обича посредствеността, а и предвид функцията му да поддържа основните житейски структури, не бих казала че е препоръчително да правим компромиси с качеството на материала. 

Видимо паузата и оттеглянето за почивка и размисъл са наложителни и идват точно на време. Датата е 6 януари. Меркурий започва същинската си ретроградна фаза и се подготвя за среща със Слънцето.

6 януари - 14 януари

Пътя назад за среща със Слънцето е подготовка за рестарт, така че това е време за ретроспекция и усвояване на миналия опит, преразглеждане и промяна в мисловните модели и съществуващите убеждения. Досега съществуващите опит и знания ще трябва да адаптираме към новите задачи, а онези идеи, планове, модели на поведение, общуване и връзки, които са се оказали неработещи и непродуктивни да оставим завинаги в миналото. И тук разбира се имаме конструктивен и деструктивен сценарий. Няма по-силен инструмент на съдбата от свободната човешка воля! При позитивен сценарий в края на този период при съвпада на Меркурий със Слънцето получаваме нов инструментариум за решаването на поставените задачи и проблемни ситуации или поне придобиваме съзнателна представа за необходимостта от такъв. Следва да имаме предвид че Слънцето в Козирог няма да се задоволи само с промяна в представите и убежденията, а ще иска и ясен и дългосрочен план за усвояването и прилагането на необходимите и адекватни на тях навици и модели. Но и ще ни предостави безценните условия за съставянето  на перфектния план, с всички детайли и подробности. При деструктивния сценарий просто ще трябва да се откажем под натиска на собствените си закостенели убеждения настоявайки на правото си да бъдем такива каквито сме, т.е да си останем същите. Няма нищо лошо човек да отстоява себе си, но светът съществува благодарение на промяната и в крайна сметка тя ще се осъществи. А сценария е деструктивен, тъй като промяна така или иначе ще настъпи-ще се "обогатим" с новоформирали се негативни убеждения относно дадена житейска сфера или нашите лични способности да оперираме адекватно в нея.

Независимо от това дали сме готови за промяна и пренастройка по отношение на обстоятелствата, навиците, представите и моделите на мислене и общуване съгласно новите условия на реалността, или настойчиво се опитваме да решим проблемите си със старите инструменти, в този период адекватното взаимодействие с външния свят е изключително трудна задача, а поддържането на обичайното темпо на живот-невъзможна. Доколкото този процес сега протича във всички живи и неживи системи-от отделният човек, до организациите, държавите, обществата и прочее, външната реалност е толкова непригодна да си взаимодейства с нас, колкото и ние с нея. Това е най-сложната и трудна за разбиране и приемане фаза от ретроградния цикъл на Меркурий, за нашите подвластни на западната цивилизация мислене и нагласа ориентирани към контрол и натиск върху обстоятелствата. Меркурий увърта и подвежда за да обърка здравата хватка на егото.

Всичко това става очевидно в дните около долния съвпад на Меркурий със Слънцето (12-15 януари), когато протичат сложни процеси на вътрешен информационен обмен, преработка на впечатления и информация и пренастройка, натоварваща операционната система на личното ни компютърче до краен предел. Инсталирането на новата програма изисква рестарт на компютъра и в тези дни той просто спира да функционира. Инструментите, с които поддържаме и структурираме както вътрешната, така и външната си реалност, в този момент са крайно чувствителни и неуправляеми, поради което не можем да разчитаме нито на логиката, здравия смисъл и способността си за рационално мислене, нито на външните системи за комуникация, Досега направените планове и установени правила и уговорки губят своята актуалност. Най-доброто, което можем да направим за себе си в този период е да се абстрахираме от външно влияние и хаотичния поток от информация в медиите, да ограничим общуването и категорично да се въздържаме от важни решения и поемането на отговорности и задължения. От друга страна, всички мисли, планове, стратегии и идеи, родени в съзнанието ни в този момент, в последствие рано или късно ще се реализират, затова е особено важно да следим в какво се концентрира вниманието ни.

И така! За какво да внимаваме?!?

- Периодът от 6 януари до 15 януари е време за пренастройка, която протича не само у вас, но и в околните. Намираме се в края на един цикъл и се подготвяме за следващ, поради което новите начинания и проекти са изключително рисковани. Условията на от тях в последствие ще бъдат частично или изцяло подменени. Същото касае и споразуменията, освен когато те касаят приключване на досега съществуващи взаимоотношения.

-Елементите на външната реалност касаещи комуникацията, придвижването и обмена на информация също могат да се окажат в заключителен етап от своя жизнен цикъл, поради което са възможни всякакви проблеми с телефони, компютри, превозни средства и обслужващите ги системи.

- Доколкото мозъкът е пренатоварен и зает с преинсталирането или инсталирането на изцяло нов софтуер, следва да имате пред вид че едва ли ще се занимава с по-незначителни подробности като това къде са ви ключовете, портмонето, или документите. Ще трябва да положите съзнателни усилия за да проявите грижи на добър стопанин. Същото касае и крайните срокове, дати, разписания и прочее неподвластни на космическото съзнание подробности от човешки порядък. Това също не е ваш личен, а общочовешки казус, поради което разбира се не можете да разчитате че задълженията ще бъдат погасени в срок, уговорките спазени точно, а обещанията-изпълнени.  И да, всички са заети с преинсталирането на собствените си програми, така че не разчитайте на внимание и съчувствие за проблемите си.

-Вирусът на чуждите и най-вече вредните мисъл-форми в този период може да придобие епидемични размери, затова съзнателно се предпазвайте от ненужна информация.


Ефекта от дефекта

Както стана ясно паузата е необходима, дори задължителна, предвид това че съществуващите представи и навици следва да бъдат подменени или адаптирани към новите реалности. И докато Меркурий се готви за среща със Слънцето, не е зле да се подготвим и ние и да се отчетем пред себе си. Има някои важни неща които трябва задължително да направим:

-Да потърсим вътрешните причини, скрития смисъл и целта на преживяванията си, за постигнем истинско разбиране по отношение на ситуациите и хората занимаващи съзнанието ни в момента.

-Да съдействаме и съзнателно да се стремим към осъществяването на вътрешна промяна, необходима за решаването на възникналите проблеми.

-Да потънем в тишината и да установим връзка с вътрешния си Аз, особено в дните около долния съвпад, в които качеството на вътрешна комуникация значително нараства за сметка на външната. В крайна сметка една частица от Бог, живее във всеки от нас и това е най-пълноценното време за общуване с нея.

-Да използваме внезапния престой във външната си активност за вътрешна работа, усвояването и натрупването на нови знания-в буквален и преносен смисъл. Негативните мисъл форми в този момент стават лесно разпознаваеми и съответно готови за освобождение. А зейналите пропуски и несъвършенства в личните ни навици, нагласи и представи, както и в знанията и уменията ни са чудесен повод да пристъпим към план за тяхното усъвършенстване.

-Това е изключително ползотворно време за разчистване на пространството-от ненужни вещи, информация, планове, връзки, стереотипи и представи и най вече житейски програми и навици, които отдавна са загубили своята актуалност и не отговарят на настоящите условия.

Направете всичко възможно за да подготвите своето съзнание, деловия си график, организацията на ежедневието и цялостната си стратегическа представа за конструкцията на живота си за нов жизнен цикъл. Довършете започнатото, отървете се от ненужното, преразгледайте моделите си на общуване с онези, на чието присъствие в живота си държите.

Успех!

2 коментара: