сряда, 13 февруари 2008 г.

Общи правила при избор на елективна карта

1.Използват се само действащи (сходящи) аспекти, няма значение дали орбисата е 0º или 29 Аспектът продължава докато една от планетите напусне знака, в който се намира. Когато аспектите са разходящи (разпадат се) елективното събитие е приключило. Орбисите играят роля само при определяне на времето на събитието. Трябва да се съблюдава внимателно следното: последният аспект на Луната да не се анулира, защото планетата която аспектира сменя знаците, преди Луната да достигне точката на точния аспект. Пример: Луната на 14° Стрелец трябва да направи тригон с Меркурий на 29 ° в Овен, преди последния да влезе в 0 ° Телец. Въпреки че Луната по това време стига 29° Стрелец (около 30 часа), Меркурий може да се е преместил в Телец и да отхвърли тригона на Луната. Тази ситуация често задържа очаквания резултат на избора, затова бъдете сигурни, че сте проверили планетите, които има възможност да се преместят в нов знак.

2.Използват се "класически аспекти": съвпад, секстил, квадратура, тригон, опозиция.
Луната е от основно значение в елективните карти.
Избягвайте квадратурите на Луната. Опозициите не са толкова проблематични, въпреки че могат да означават противопоставяне от страна на някого и по - късно предполагат забавяния, както и необходимост от някаква промяна или реорганизация.
Растящата Луна обикновено се счита по-благоприятна от намаляващата, но се пазете от точното Новолуние. Изчакайте поне 12 часа, докато Луната започне явно да се пълни със светлина.
Луната с празен курс рядко води до желания резултат в елективни карти, освен ако не питате за нещо безсъбитийно , като например подаване на данъчната ви декларация, като така че тя няма да бъде ревизирана.. ;)

3.Опитайте се да държите Сатурн извън ъгловите домове, освен за нещата, свързани с управлението на Сатурн (администрация, строежи, архитектура,държавно управление и т.н). Падащите домове са най-подходящи, въпреки че Сатурн в 12-ти дом трябва да бъде избягван, доколкото е възможно, когато сключвате сделка или когато не искате нещо да се разкрие, след като сте положили началото.

4.Също така е по-добре да се държи Уран, а при определени обстоятелства и Марс извън ъгловите домове.

5.Изберете изгряващ знак , който да подкрепя темата, която сте избрали. Например, Близнаци, Дева или Стрелец за издаване на книга.

6.Повечето елективни карти се благоприятстват от наличието на Слънце, Луна, Венера и Юпитер над хоризонта.

7.Според старите правила Северният лунен възел се счита за щастлив и носещ късмет , а Южният за неблагоприятен.

8.Кардиналните знаци са най-добри за започване на нови начинания и за събития, които изискват инициатива и енергия.
Фиксираните знаци притежават качеството продължителност, въпреки че понякога това може да отнеме повече време за получаване на резултати.
Променливите знаци са гъвкави.

9.Интерсепциите и ретроградността в хороскопа на моменти могат да забавят действието или да покажат, че трябва да бъдете внимателни. Една ретроградна планета не възпрепятства или отрича избора, освен ако не управлява Асцендента или дом отнасящ се до въпроса.Меркурий никога не еретрограден повече от 24 дни, така че при повечето обстоятелства е разумно да се изчака. Ако избраното събитие не може да бъде отложено, пазете знаците, които се управляват от Меркурий, далеч от Асцендента и домовете, които са директно свързани с избраната тема.
Не купувайте къща, не сключвайте важни сделки когато Венера и Меркурий са ретроградни!
Не встъпвайте в брак, когато Венера е ретроградна!
Не подписвайте документи или договори, отнасящи се до собственост, ако Венера или Меркурий са ретроградни!
При покупко-продажба на собственост избягвайте господарите на ъглите, които са в ретроградно движение!
Ако купувате луксозна стока, избягвайте ретроградна Венера и я поставете в благоприятен аспект към Асцендента!
Да се избягва ретрограден Марс, когато купувате нещо механично или свързано с механика, което разбира се, включва и автомобила!Ретроградния Юпитер е по-трудно да бъде избегнат ,тъй като неговата ретроградна фаза продължава четири месеца ,но можете да избегнете неговото господство над домовете на въпроса или Асцендента.

10. За хирургични операции
Опитайте се да избегнете операцията, когато транзитиращата Луна е в знака, свързан с органа от тялото, който предстои да бъде опериран!
Избягвайте операция при пълнолуние! Вени, артерии или сърце най-добре се оперират при намаляваща Луна!
Новолунието е благоприятно за много видове операции!
Ретрограден Меркурий не се препоръчва за каквато и да е операция, тъй като може да се наложи ревизия или операцията да се повтори!
Марс управлява хирургията и хирурзите и да се избягва ретрограден Марс при операции!
Не е добра идея да се прави козметична операция когато Венера е ретроградна!

11.Силният Сатурн е необходим за повечето бизнес дела, тъй като дава дисциплина и организация. Добра аспектна връзка на Юпитер и Сатурн или на техните управители благоприятсват бизнесначинанията и тяхното успешно развитие.Още по добре би било ако и Слънцето се включи към тях особенно кагато става въпрос за производство.По въпроси за ресторантьорство ,увесилителни заведения и туризъм е блогоприятно да се включат Луната и Венера.
12.Не добре поставените планети могат да бъдат подсилени от поставянето им в благоприятни аспекти по отношение на ъглите или господарите на ъглите; или според древните спрямо Локус Фортуна. Пример Марс в квадратура със Слънцето и куинконс с Меркурий, но в тригон с Асцендента или господаря на Асцендента.
Е как пък ги изброих точно 12.
Никога няма да спра да се удивлявам на вълшебството на Астрологията!!!!
Успех!

3 коментара:

  1. Анонимен11:50:00

    много хубава статия :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря!!!
    И твоята хорарна беше много хубава.
    Да вземем да напишем учебник най -накрая а? Какво ще кажеш?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен11:11:00

    хубава идея е това за учебника... ама да видим дали ще има и кой да го чете ;)

    ОтговорИзтриване