вторник, 12 юли 2011 г.

Лунна диета

Слънчево –лунният цикъл е един от най-древните астрологични инструменти.Хората, наблюдавайки небето са забелязали как Луната расте, отдалечавайки се от Слънцето , изпълва своя диск в момента на противостояние с него и после започва да намалява, а накрая напълно изчезва. Те установили също така, че този цикъл на растеж и упадък управлява всички природни процеси и влияе пряко върху живота на Земята. В някои цивилизации целия живот на хората е бил подчинен на този цикъл. Указания за внимателното следене и съобразяване с него намираме сред културните паметници на цивилизациите разположени в Централна и южна Америка, а така също Вавилон, Индия , Иран и Египет.

Синхронизирането на хранителния режим с природния цикъл е много просто и същевременно ефикасно. Съставената по този начин диета, спомага за правилното усвояване на хранителните вещества и освобождаването на токсините и шлаките без да вреди на тялото и психиката. Идеалната форма зависи от балансираното състояние на организма и хармоничното разположение на духа. Тя не измъчва тялото, тъй като не се намесва в неговите вътрешни процеси , а напортив съдейства за тяхното оптимално протичане. По този начин се гарантира продължителен ефект - за това как организма си отмъщава за приложеното над него насилие знае всеки , който след „краткосрочна и изключително ефикасна диета” , бързо е възстановил килограмите, че дори и се е сдобил с допълнителни. Обикновено такива експерименти довеждат и до нарушаване на функциите на вътрешните органи, а често и до заболявания. Дори човек да счита че има много излишни килограми ,той следва да се съобразява с нуждите и ритмите на тялото си и да има разумно и грижовно отношение към него.

И така по време на първата четвърт , Луната се отдалечава от Слънцето , а в природата бавно започва да протича процес на растеж и усвояване. В този период от 7 дни е необходимо да се храним умерено, по възможност в сутрешните часове на деня, да избягваме мазни, силно препечени и много пикантни храни. Не бива да се гладува през тези дни ,тъй като организма се нуждае от много енергия и ако не му бъде осигурена такава той се само-регулира запълвайки нуждата с увеличено производство на мазнини. Ако страдате от наднормено тегло просто избягвайте да се храните след осемнадесет часа , а след залез Слънце ограничете или напълно изключете и приема на течности.
След преминаването на първата четвърт и през следващите 7 дни , в организма протичат процеси от вън-навътре, при което се осъществява активно усвояване на веществата и енрегиите, така че ако не желаем да се сдобием с излишни килограми е необходимо да ограничим храната или да повишим физическото натоварване.

По време на Пълнолунието , ден преди и ден след него, в Природата всичко е в изобилие и в процес на максимално усвояване. Необходимо е да се храним обилно и разнообразно, можем дори да се отдадем на своите кулинарни пристрастия. Ако искате обаче да се освободите бързо от излишни килограми можете да предприемете 3 дневна диета, но следва да имате предвид, че физическия глад може да провокира емоционална невъздържаност , страхове и депресии. Много по-здравословно и ефикасно ще бъде в следващите четиринадесет дни да намалявате постепенно храната и да проведете гладуването в последните дни преди новолуние. Така вашата диета ще протича в синхрон с цикъла на Природата , а това гарантира видим и траен резултат. Ако все пак желаете бързо да се вталите преминете на течна диета, поемайки повече постни супи, прясно изцедени сокове и много вода за да подпомогнете процесите на освобождаване и отделяне.
В периода преди последната четвърт е подходящо да се приема не много калорична храна .В организма започват да протичат процеси на освобождаване и тежките храни могат да им попречат, да се появят храносмилателни проблеми, запек и застойни процеси. Подходящи са чести хранения, но в малки количества.Храната трябва задължително да преминава през топлинна преработка. Необходимо е приемането на повече течности и течни храни.
В последните седем дни се наблюдава енергиен спад. През този период следва да се намали и приема на храна, тъй като организма не разполага се ресурси за нейната преработка и усвояване. Непреработените храни и течности се отлагат и натрупват. Когато Луната изчезне от небосвода провеждането на диета и здравословно гладуване е най- полезно и резултатно. Това са няколкото дни преди и след Новолуние.В случай че не можете да гладувате поради здравословни и други причини или нямате нужда да освобождавате излишни килограми просто преминете на няколкодневен пост, изключвайки от менюто си храни от животински произход. Пийте минимум два литра течности на ден.

Изключително важно е да бъдете внимателни с подбора на храната. Имайте предвид че качеството и произходът на храните, които приемате са много по-важни от тяхната калоричност и количество. Хранете се с екологично чисти и свежи продукти .При изборът на плодове и зеленчуци се съобразявайте със сезона и географските характеристики, освен когато става въпрос за такива, които самата природа е създала с възможности за продължително съхранение без те да губят хранителните си вещества и стойност. Съвременните технологии и глобализацията предоставят голямо разнообразие, но препаратите с които се обработват храните за да се съхрани търговският им вид съдържат много консерванти, които блокират разграждането на веществата от организма. Готовите продукти , екзотичните храни и хранителните добавки също са ваш враг тъй като много често съдържат продукти на ГМО-технологиите. Няма никакъв смисъл да ядете грозде през март и спанак през август-те в никакъв случай не са здравословни и естествени и най -вероятно ще внесат дисбаланс в организма ви, който той ще се опита да регулира чрез отклонения в теглото.
Ще ви издам една малка тайна на Лунната диета . В дните когато Луната се намира в Земните знаци –Телец , Дева и Козирог задължително консумирайте семена и зърнени продукти под каквато и да било форма, независимо от фазата. При растяща Луна те ще подхранват организма ви с ценни вещества, а при намаляваща ще съдействат на отчистителните процеси. За да бъде максимално полезен ефекта от тях е желателно те да не бъдат обработвани-т.е да могат да покълват.

Посредством принципите и детайлите на описания Природния цикъл, вие ще можете без напрежение да синхронизирате процесите в организма си.Така той ще усвоява напълно полезните вещества и навреме ще се освобождава от токсините ,шлаките и излишествата. Всичко това ще ви помогне постепенно да постигнете баланс и тегло,което ще ви накара да се чувствате здрави и доволни от себе си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар