вторник, 23 август 2011 г.

Лунна диета-храна за всеки ден

1 лунен ден. На първо място през този ден трябва да се въздържате от употреба на алкохол и стимулиращи напитки, тъй като в този период протича естествена настройка на организма за целия лунен месец. През този ден с пълна сила важи правилото „Каквото посееш, това ще пожънеш!”, затова именно сега е моментът, в който да положите началото на вашата балансирана дитета. Подходящо е да изключите от менюто си месото и други тежки и трудносмилаеми храни.

2 лунен ден. Днес също трябва да се въздържате от прием на алкохол, стимулиращи вещества и напитки, месо и трудносмилаеми храни. Преяждането и безразборното хранене през този ден са опасни и могат да предизвикат вредни отлагания в организма, които в последствие стават причина за проява на артритни болки и подагра. Най-разумно е да употребявате прости и познати храни в умерени количества. Не бива също така да гладувате. Необходимо е да се вслушате в нуждите и желанията на тялото си - днес то само ще ви подскаже какво му е необходимо и какво му вреди. Доверете се на своята интуиция и ако някой вкус или храна предизвикват отвращение у вас, по-добре го изключете поне за месец от менюто си. Напротив - ако нещо силно привлича вниманието ви, то ней-вероятно е нужно и полезно за организма ви, независимо от съветите на диетолозите. Категорично избягвайте полуфабрикати.

3 лунен ден. През този ден е желателно да внесете разнообразие в менюто си с остри и сгряващи подправки – чили, черен пипер, горчица, хрян, чесън, асефеида. Сега вече може да включите и месни продукти, при това е нужно да се съобразите с активната енергетика на деня при избора си. Телешкото не е подходящо. Не е подходящо също така да гладувате и провеждате прочистващи практики, тъй като, за да има ефект от тях, организмът следва да бъде в седативно състояние, а днес той е твърде възбуден от мощните енергийни потоци, навлизащи в него.

4 лунен ден. В четвърти лунен ден е желателно да се храните до насита, но без излишества. В менюто следва да присъстват повече зеленчуци. Всички растителни храни имат повишено благотворно влияние върху организма, стига да са естествени, включително и билковите чайове.

5 лунен ден. Това е единственият ден в лунния месец, в който храната изгаря без остатък и се превръща в чиста енергия. В организма протичат мощни процеси и гладуването е категорично противопоказно - освен енергиен дисбаланс може да предизвика и поражения върху костната структура. Преяждането също не е желателно, тъй като тялото ще насочи енергията не към собствената си трансформация, а към усвояването на храната и преработването на шлаките от нея. Това може да предизвика нарушения и блокажи в работата на имунната система и енергийния обмен в организма. В последствие клетките ще загубят от способността си да се адаптират към промените и да реагират на стреса, което предизвиква обратни реакции. Отчитайки всичко това, през 5 лунен ден е нужно да се яде до насита, но да се избягват тежки и трудносмилаеми храни, а така също и да се консумират повече течности. Помнете, че всичко, поето днес, става част от организма ви – във физически и духовен план. Въздържайте се от консервирани, мариновани и химически обработени продукти и храни.

6 лунен ден. Шести лунен ден е под влияние на водната стихия и това налага от менюто да бъдат изключени млякото и производните му продукти. Те обикновено предизвикват допълнително повишаване на водния баланс в организма, което днес може да доведе до негативни последствия и отклонения. Полезно е също така да ограничите приема на течности - излишното количество вода може да предизвика отоци по тялото. Желателно е също така да се откажете от водни процедури.

7 лунен ден. Много важно е днес по никакъв повод да не консумирате птиче месо и яйца. Всички останали храни са полезни, особено ако бъдат овкусени с ароматни подправки. Билковите отвари и смеси, приготвени и приети днес, имат изключително благотворно влияние върху организма. Изключително полезни са и плодовете - цитруси и всички, които растат и зреят над земята.

8 лунен ден. Най-добре днес проведете разтоварваща диета. Ако обаче ежедневието ви изисква физическо натоварване и по-голям разход на енергия, просто се придържайте към вегетарианско меню. Подходящи са блюда със сложен състав, комбиниращи разнообразни зеленчуци и подправки.

9 лунен ден. Днес не бива да си правите кулинарни експерименти и да изпробвате за пръв път нови ястия и продукти. Организма е твърде уязвим и реагира остро на непознати и трудно смилаеми храни. по тази причина е желателно да се избягва консумацията на месо и гъби, а преяждането може да нанесе сериозни поражения върху организма. Храната трябва да е проста, продуктите натурални и с изяснен произход. Полезни са зърнените храни и ориза.

10 лунен ден. Днес е важно не толкова какво ядете, а с кого. Менюто може да е разнообразно и без ограничения, но средата, в която се храните, трябва да е напълно хармонична. Консумирайте повече течни храни - супи, билкови чайове и прясно изцедени сокове.

11 лунен ден. Този ден е нееднозначен. Организмът се нуждае от разнообразна и обилна храна поради мощния енергиен обмен, протичащ през периода. В единадесети лунен ден обаче протичат интензивни процеси на пречистване и подмладяване, които последователите на различни духовни практики подпомагат чрез гладуване или консумация на сурови плодове, зеленчуци, ядки и зърна. Ако можете да спазите такъв хранителен режим през единадесети и двадесет и седми лунен ден, доброто здраве, самочувствие и свежестта са ви гарантирани. В йогиската традиция това са дните Екадаши. Това е тайната на издържливостта, здравето и младостта на йогите. Все пак най-важното е да се вслушвате в нуждите на организма си - ако чувствате, че не ви достигат сили за активни действия, то по-добре яжте високо калорична храна. Ако пък усещате в себе си тежест и известна тъга, то тогава погладувайте за кратко, пийте повече течности и консумирайте повече пресни плодове и цитруси.

12 лунен ден. Днес консумацията на месо, алкохол, никотин и всички храни, които традиционно възприемаме като вредни, имат силно негативно въздействие върху организма. Не бива да се ядат също така риба и яйца. Особено силно това касае занимаващите се с духовни практики – информацията, възприета от клетките ви по време на духовните упражнения, може да бъде заличена и ще трябва да започнете всичко отначало. Не трябва обаче да гладувате днес. Полезни са ядките, най-вече орехите, растителните масла и плодове и зеленчуци, съдържащи повече вода, плодовете с изключение на ябълките.

13 лунен ден. Днес можете да опитате екзотични, нетрадициони и необичайни за вас храни, да изпробвате нови  рецепти. Това е ден за кулинарни открития. Стремете се към разнообразие, опитвайте по малко от всичко. Всички рибни и морски продукти са изключително полезни. Зеленчуците приемайте след топлинна преработка под формата на крем супи и каши, а суровите - под формата на прясно изцедени сокове. Пречистването на организма чрез гладуване и провеждането на диети заплашва здравето ви и едва ли ще доведе до желания резултат. В този ден полезните вещества се усвояват най-пълноценно от организма.


14 лунен ден. Днес и в храната, и в поведението трябва да спазвате пост и въздържание. Това е най-добрият ден за прочистване на организма. Веществата и течностите започват своето движение отвътре-навън, стимулирайки разширяващите процеси. Необходимо е с менюто и двигателния режим да им съдействаме, за да не възникнат блокажи в организма. Ако не сте успели да стартирате спазването на здравословен хранителен режим в началото на лунния месец, то сега получавате втори шанс за това. Резултатът ще бъде гарантиран. Всяка течност носи замърсяване, така че ориентирайте се към сухи и твърди храни.

15 лунен ден. Бъдете особено внимателни към всичко, което поемате днес. Пълната Луна увеличава като с лупа всички свойства и качества на храната - и положителните, и отрицателните. Следете продуктите, които използвате в готвенето, да са пресни и категорично се въздържайте от консумация на ястия, приготвени вчера. Менюто трабва да е разнообразно с много зеленчуци, бобови и зърнени храни. Отдайте предпочитанията си на течните храни. Ако желаете да се освободите от токсини, шлаки и излишни килограми, пийте повече течности, за да стимулирате отделителните процеси в организма, но не гладувайте.

16 лунен ден. През днешния ден не бива да гладувате, тъй като организмът е освободил твърде много енергия по време на пълнолунието. Храната обаче трябва да е лека и питателна. Въздържайте се от преяждане – организмът ви няма да добие повече сили от храната, а напротив - ще изчерпи допълнителни ресурси, за да я усвои и преработи. Ограничете консумацията на месо, включително риба, гъби, мазни и трудносмилаеми храни. Те ще затруднят процесите на пречистване и вътрешна регулация, протичащи сега. Намесата в тези процеси ще блокира отделителните процеси в организма, в следствие на което в него ще започнат да се натрупват мазнини и вода.

17 лунен ден. Днес можете да си позволите разкош и дори излишество в менюто. Задължително пригответе ястие, което да създаде празнично настроение у дома или посетете любимия си ресторант. Това ще привлече благоденствие и радост в живота ви. Днес трябва да изключите всякакви прояви на аскетизъм. Можете да консумирате всичко, дори алкохолът в малки количества има благоприятно въздействие, особено червеното вино. Все пак имайте предвид, че става въпрос за изисканост и преклонение пред изтънчените кулинарни творения, а не за безразборно тъпчене с полуфабрикати и набързо приготвени храни. Затова акцентирайте не върху количеството, а върху качеството на храната, обстановката и начина на поднасяне и компанията, в която я консумирате.

18 лунен ден. Днес в менюто ви задължително трябва да присъстват ядки и най-вече орехи. Можете също да консумирате не мазно месо в малки количества. Обезателно се вслушайте в нуждите и желанията на организма си - сега той може да ви насочи към храна, която обичайно не присъства в менюто ви. Ако това се случи, задължително го вземете под внимание. Алкохолът е категорично забранен.

19 лунен ден. Един от най-опасните дни през месеца, нанасящ преки поражаения върху организма. Възможни са хранителни натравяния. Бъдете внимателни – дори храни с доказан произход могат да ви повлияят зле, ако ги консумирате в лошо настроение и конфликтна среда. Полезно е провеждането на еднодневна разтоварваща диета.Яжте само продукти с кръгла форма-картофи, ряпа, цвекло, диня и др. и избягвайте тези с продълговати форми като моркови и краставици.

20 лунен ден. През този ден в менюто е позволено всичко, с изключение на птиче месо. Днес също е добре да опитате някакво ново екзотично и необичайно ястие.

21 лунен ден. Желателно е днес да консумирате повече моркови, цвекло и въобще кореноплодни зеленчуци. Като цяло, може да се консумира всичко, но не натоварвайте стомаха и избягвайте сладкишите и спиртните напитки.

22 лунен ден. Днес е единственият ден, в който консумацията на сладко е желателна и оказва благоприятно влияние на организма. Не се увличайте обаче, включете в менюто си свежи салати и запечени зеленчуци. Подходящо е също така да акцентирате върху млечните продукти. Като цяло, от преяждане не бива да се опасявате, тъй като енергетиката на деня се отличава с ненаситност и способност за усвояване. Но, разбира се, не бива да прекалявате - ако усетите, че сте достигнали границите на насищане, не ги преминавайте.

23 лунен ден. Днес са полезни всички храни, които съдърлжат кисело мляко и те могат да бъдат консумирани в неограничени количества. Месото обаче е желателно да бъде изключено от менюто, тъй като през този период то ще акумулира агресия у вас. Алкохолът също следва да се ограничи. Дори малки количества могат да предизвикат бурни емоционални реакции. Злоупотребата с храни и напитки днес може да нанесе големи поражения на храносмилателната система и психиката.

24 лунен ден. През днешния ден гладуването е нездравословно. Стремете се към повече разнообразие в менюто, като най-полезни са млечните продукти, гроздето и виното в допустими количества.

25 лунен ден. Всякаква груба и трудно смилаема храна днес трябва да се избягва, особено гъбите. Полезно ще бъде да пиете повече вода. Колкото повече, толкова по-добре - водата ще подпомогне отчистителните процеси в организма ви и ще съдейства за освобождаването на шлаки и замърсявания по естествен път, без неприятни последици. Соковете обаче следва да ограничите - те могат да нарушат киселинния баланс в стомаха.

26 лунен ден. Днес менюто ви трябва да бъде изцяло вегетарианско. Не се препоръчва консумирането на месо, риба и морски продукти, яйца и гъби. Придържайте се към простотата в менюто, избягвайте сложно съставни ястия. Практикуващите лечебно гладуване могат да проведат пречистващ ден. За всички останали е препоръчително да се настроят към постепенно намаляване на количествата храна, особено ако желаят да се освободят трайно от излишни килограми.Днес е вторият Екадаши в месеца - пречистващо гладуване ще подпомогне отчистителните процеси и ще подготви тялото и духа ви за ефективен взаимо- обмен с енергетиката на скорошното Новолуние.

27 лунен ден. През двадесет е седми лунен ден е желателно да се избягват животински продукти, а при приготвянето на ястията да се използват повече подправки. Най-полезни са черният пипер, куркумата и кардамонът. Те ще балансират работата на храносмилателната система. Полезни са също така зеленчукови супи, стига да не бъдат консумирани за вечеря.

28 лунен ден. Днес в менюто няма ограничения - може да се консумира всичко, но в умерени количества. Препоръчително е да се консумират повече плодове, ядки и листни зеленчуци. Яжте по малко, бавно и осъзнато, с внимание и благодарност към храната. Организмът се настройва за нов жизнен цикъл - не го натоварвайте по никакъв начин.

29 лунен ден. Ден за пост и въздържание, подходящ за гладуване и освобождаване от всичко излишно, включително и от вредни хранителни навици и пристрастия. Бъдете особено внимателни към всички продукти - съществува опасност от натравяне. Не яжте сурови храни, включително зеленчуци. Тях е подходящо да консумирате под формата на бульони и крем супи. Гладуването днес има изключително благоприятен ефект върху организма и психиката.

30 лунен ден. Този ден не присъства всеки месец в лунния календар и обикновено продължава само няколко часа. През този период не бива да нарушавате хармонията и спокойствието около вас по никакъв начин. Подходящо е да се храните най-вече с плодове и ядки.


1 коментар:

  1. Има толкова модела диети, че ако не се съобразим с нашият диетолог или лекар, можем да си навлечем страшно много проблеми само защото моята приятелка ми каза това или на еди кой си му помогна и сега изглежда чудесно. Но реално погледнато вие няма как да сте сигурни, че само с тази диета е постигнат този ефект. Не забравяйте и спорта.Дори и за 15-20 минути на ден е важно организма да се предвижва и да гори малко повече калории от това, което поемате с храната си.

    ОтговорИзтриване