събота, 10 октомври 2020 г.

Опозицията Слънце-Марс : Ако не можеш да действаш отвън, действай отвътре



Настояща редакция ноември 2022

Ето ни вече на прага на зимата, в най-екстремното тримесечие на една поредица феноменални по своя характер години. Промените през нея са много, ефекта им глобален, а действието кардинално и дългосрочно. И многократно дискутирани и анализирани. И макар да предлагат богат материал за изследване, днес няма да говоря за тях.

Ще говоря за промяната във всеки от нас. Защото промяната започва отвътре, и това не е лозунг, нито древна източна мъдрост, а реалност. От онзи момент в който изберем друга гледна точка, друга посока, друг тип действие. И когато не сме доволни от обществото и начина по който са уредени отношенията в него, от света, от живота и това което произвеждат законите в него, когато искаме промяна, която да повиши степента ни на доволство, би било проява на късогледство да не погледнем към себе си, или на невежество ако не започнем от себе си.

И тъй като съм астролог, ще си служа с астрологични понятия. В астрологията сигнификатор на действието е Марс, така че ще говоря за Марс, който много любезно и точно сега ни представя уникалната възможност да започнем промяната от себе си. Възможност която е веднъж на 15-17 години, защото това е периода необходим на Марс за да достигне максималното си приближение до Земята. А максималната близост води и до максимално влияние на Марсовите качества и природа. За добро или за лошо. Статията е писана през 2020г. и по настотоящем във 2022г, Марс не е в една от точките си на максимално приближение към Земята, но все така, опозицията е времето на максимална близост в рамките на един хелиакален цикъл с продължителност 2,5 години

Ще говоря за опозицията Слънце-Марс / 20 ноември-15 декември, 2022г. /, защото тя се случва във фокусната точка на ретроградния му цикъл, а ретроградността създава възможности ясно да осъзнаем своите минали действия, да видим последствията от тях и да потърсим нова линия на поведение, прекъсвайки потока от упреци към онези които привидно уж са виновни причинители на нашите неудачи. А когато в края на януари 2023 г., Марс тръгне директно и неговата енергия отново ще може да се изразява спонтанно, за промяна вече ще е късно, защото далеч по-трудно бихме могли да насочваме спонтанните си, добре усвоени реакции. Нищо лошо, спонтанността е известна именно с това- действа бързо, без да се замисля. А и на Марс не му е работа да мисли. Между другото, внимавайте с това!!! 

Точната кулминация е на 8 декември, по време на пълнолуние и спонтанността лесно може да премине в безразсъдство, а последствията от това биха могли да бъдат шумни и трайни. Луната не просто е в съвпад с Марс, а ще направи окултация към него, което означава че диска и ще покрие тялото на Марс. Можем да гледаме на това като на Марсово затъмнение.По време на кулминация!!!Опитайте се да не позволявате на емоциите си да се превръщат в мотив за действия и реакции.

Опозицията на Слънцето поражда кулминация в изявата на Марсовата природа, защото в този момент Марс е най-близо до Земята и поради всичко това, неговите принципи ярко проявени и видими, а причините които поражда могат да бъдат осъзнати с лекота.

Проследявайки своите дейности и действия /а и бездействия/ по време на ретроградния път на Марс, при опозицията Слънце-Марс имаме възможност да експериментираме с друг тип модели на действе и реакция.

Разбира се това съвсем не е така просто както звучи. Ние хората инстинктивно се съпротивляваме на промените и бягаме от външен натиск, не осъзнавайки че в това е смисъла на нашата еволюция. И действително е необходим немалко кураж, за да се обърнеш назад към неуспехите, пропуснатите възможности, разочарованията и огорченията, а и достатъчно мъдрост за да видиш в тях ценни указания за необходими промени, така че действията ни да доведат до конструктивни резултати.

Всъщност, резултатът е мярката за ефективността на Марсовото напрежение. То е неизбежно, поради това че самия Марс представя усилията фокусирани в насочено действие, предшествани от решение. Всяка кулминация представя резултатите, а при опозицията на Слънцето и Марс напрежението по един или друг начин се освобождава. Ако взетите решения и предприетите действия работят и дават очаквания резултат сега, значи трудностите и положените усилия не са били напразни и в последващите етапи от цикъла резултатите ще бъдат укрепени, а действията ще се превърнат в установен опит, познат и привичен модел. Ако обаче при приближаването на Марс към Земята и опозицията му със Слънцето живота ни става все по- непоносим, провалите и разочарованията от неуспехите очевидни, поведението ни все по-грубо или страхливо, останалата част от цикъла вероятно ще бъде съпроводена с тежки преживявания и пропуснати възможности, поради неефективни действия или бездействие.

И макар че иде реч за кулминацията Слънце /Марс, ние не можем да я разглеждаме изолирано от контекста на целия цикъл, защото началото определя цялото, включително и причината за кризата настъпваща при кулминацията. Разбира се, нито цикъла, нито кулминацията в него не биха могли да имат еднакво значение за всички, но за всички понастоящем в ретроградното Марсово движение настъпва момент на запознаване и осъзнаване на резултата от целенасочената ни енергия. Което неминуемо ни отвежда към изясняване на мотивацията за действие или потребността от преориентация в посоката или характера на самите действия.

Що се отнася на конкретиката, а тя е най важна и основния ми мотив да ви обърна специално внимание на марсовата кулминация, като може би най- полезното лично занимание за всеки от нас сега, тя произтича от домовете.

Когато ние астролозите опрем до конкретика, винаги си служим с домовете в хороскопа, доколкото присъствието на една планета в дом винаги конкретизира сферите, върху които описаните от нея процеси оказват влияние.

Дома през който преминава ретроградния Марс сега и посреща опозицията със Слънцето ще опише онази сфера която ще поеме кризата и ще я прояви. А дома в който е започнал цикъла, т.е там където през декември на 2021 Марс изгрява в лъчите на Слънцето, ще посочи евентуалната причина за кризи и разногласия или напротив за постижения. Например, ако това се е случило в трети дом, бихме могли да предположим, че сега възникващите конфликти водещи до загуба на влияние и подкрепа или публични спорове и дела, са породени от казано или написано в изблик на гняв или склонност към арогантно поведение в обкръжението и ежедневието. Конфликтите както и постиженията са указани от мястото от което Марс приема опозицията със Слънцето. Домът през който преминава Слънцето  пък указва сферата която ще бъде повлияна от досегашните действия или бездействия, а техните резултати могат да бъдат осъзнати и променени чрез промяна в досегашния модел на поведение, решения и действия.

Това е така тъй като Марс достига кулминацията си в опозиция на мястото в което е изгрял хелиакално.Преминаването сега на Слънцето през същото място позволява осъзнанаве.

Предлагам един бърз преглед, на разположението на опозицията по двойките домове, без да претендирам за изчерпателност, каквато бихме имали само ако разглеждаме процеса в контекста на целия хороскоп. Но със сигурност би могъл да ви послужи като повод за размисъл и надявам се промяна. А това значително би намалило напрежението с което се сблъскваме всеки ден в този бурен и екстремен период.

И така

ПЪРВИ-СЕДМИ ДОМ

Пребиваването на Марс в 7 дом, би могло да предизвика криза във взаимоотношенията, при това не задължително от досега предприетите действия , а по-скоро от липсата на такива и склонност да се прехвърля инициативата на другите-партньори, на хората с които сме обвързани със задължения, или въобще другите. Пребиваването на Слънцето в първи дом ще призове и благоприятства осъзнаването на себе си, собствената индивидуалност и необходимостта от лична инициатива за постигането на желания резултат и промяна във взаимоотношенията.

В обратния случай когато Марс е в първи дом, а Слънцето в седми е вероятно да се чувстваме преизпълнени с енергия и ентусиазъм, на които е трудно да придадем подходяща и конструктивна форма, без да натрапваме своето поведение и желания в обкръжението си и особено в деловите и лични връзки. Периода би помогнал за осъзнаване на собствените импулси и мотиви и резултатите от тяхната изява. И не на последно място, осъзнаване на факта че ние се нуждаем от присъствието на другите в живота си, именно защото от тях произтича инициатива за съзнателни дейности с каквато ни е не разполагаме, че те притежават черти на характера, достойнства и качества, които са ни необходими за да доведем до успешен край и цялостната реализация собствения си творящ потенциал. Самостоятелни и независими решения взети в началото на цикъла /декември 2021г/ ще проявят качеството и потенциала си, а степента на удовлетвореност от тях, ще покажат до колко те са били успешни.

ВТОРИ-ОСМИ ДОМ

Ако Слънцето е във втори дом, а ретроградния Марс в осми, бихме могли да предположим настъпването на криза предизвикана от прекомерни физически усилия или финансови разходи. Сега това може да отключи потребност от щедро изразходване на чужда енергия или финансов ресурс, чрез разпореждането им като със собствени, особено там където резултатите касаят съвместни усилия. В такъв случай, е подходящо да се използва енергията на опозицията за промяна в поведението и формиране на навици за различаване и разграничаване на собствения ресурс от чуждия, с цел поддържане на баланса и избягване на модели на дълг и зависимост. Слънцето във втори дом, призовава и подпомага осъзнаването не само на собствения енергиен и ресурсов потенциал, но и на собствената етична и ценностна система, както и на онова което най- много ценим. Може да се окаже че онова което вече притежаваме е далеч по-ценно от онова което получаваме от другите.

В обратния случай, когато Слънцето е в осми дом , а ретроградния Марс във втори, можем да се окажем в ситуация на осъзнаване, че всяко притежание е безсмислено ако няма с кого да го споделим, а целта на ресурсите с които разполагаме, е да ги използваме като разменна монета, във взаимно полезни дейности и отношения. Използването на чуждия ресурс и потенциал, като оръдие за прилагане на личната воля в миналото би могло да се превърне в причина за остра криза или конфликт. Досегашните действия вероятно са предизвикали прилив на сили и енергия или окрупняване на наличния ресурс, но сега критично се оказва решението на къде да бъдат насочени и за какво да бъдат използвани. Придобиването на доходи и печалби е най-естествено обозначената посока, но импулсивността и непрактичността могат да се окажат съществено препятствие пред тях. Необходимо е време, както и съгласуване за да се избегне опасността от застрашаване на собствени и чужди интереси, а опозицията на Слънцето към Марс ще посочи безопасните граници и евентуалните рискове.

ТРЕТИ-ДЕВЕТИ ДОМ

Ако през зимата на 2021  сте получили внезапен интерес към обичайното си обкръжение и импулс да го разширите и обогатите, прилагайки нови форми на взаимодействие и общуване, сега вероятно Слънцето в трети дом ще ви покаже, че вече имате по-широка основа, в която да споделяте интелектуалните си интереси и да черпите храна за тях. Необичайни прозрения може пък да са подхранили вярата и убежденията ви. До тук добре, но ако в момента се намирате в конфликт с обкръжението си то най-вероятната причина за това е опита ви да наложите силово мнението и убежденията си. Време е също да прецените качеството на общуване и адекватността на убежденията си. Според действителната им стойност, която не зависи от демонстративната интелигентност и информираност, нито от това доколко сте успели да убедите другите във неопровержимостта на идеите си било то натрапчиво или не. Резултатите и от контактите, общуването и възприетите прозрения зависят от това какви дела са вдъхновили и какви резултати са породили.Ретроградния Марс в девети дом ни учи, че опитите да утвърдим себе си, демонстрирайки ерудиция чрез философски идеи  могат да се окажат неуспешни, бягството към далечни хоризонти-с философски разсъждения и пътувания също. Дори накрай света ще си останем със същите нерешени проблеми. Особено когато те засягат актуалните потребности на ежедневието, които не са намерили своето практическо решение. А разговорите за Бога, или метафизичните конструкции на света, далечните пътувания в търсене на своята истина със сигурност са ни отдалечили от непосредственото ежедневно общуване с най-близките, които се нуждаят от нашето внимание тук и сега за обсъждането на съвсем конкретни въпроси. Опозицията на Слънцето от трети дом ни кара да осъзнаем кои наши действия са съгласувани с личните ни интереси и не се нуждаят от всеобщо одобрение, но затова пък биха направили живота ни далеч по -организиран и целенасочен.Бихме могли да анализираме и подкрепата която получаваме за плановете си, особено ако в практичен аспект такава липсва. Тогава най-вероятната причина, би могла да бъде грубо и арогантно поведение в еждневното общуване.

В обратния случай когато ретроградния Марс преминава през третия дом именно ежедневието и обичайното обкръжение могат да се превърнат в критични сфери и причина за конфликт. Опитайте се да погледнете по философски на нещата-Слънцето преминаващо през девети дом ще ви предостави подходящи гледни точки, усещане за щастие и благодарност. Стига да не държите на всяка цена да назидавате, крещите и ругаете всички онези които не са спазили обещанията си или са ви подвели към високи очаквания. А вие преценихте ли доколко адекватни и осъществими са те преди да ги приемете за чиста момента? Информирахте ли се достатъчно преди да предприемете действия? А и със сигурност всичко случило се до сега е обогатило представите ви за света, обкръжението и обществения ви авторитет. Не зацикляйте в подробности и битовизми, не рискувайте доброто си име в махленски разправии по незначителни поводи. Колкото до плановете и обещания просто бъдете търпеливи и малко по практични -може би сте подходили твърде мащабно, пропускайки важни подробности, факти, действия и разговори, които сега Слънцето задължително ще ви посочи.

ЧЕТВЪРТИ-ДЕСЕТИ ДОМ

Слънцето в четвърти дом ви връща към онези ваши преживявания, планове и намерения от миналата зима, предизвикали желание за жизнена промяна-било то в житейската среда или източниците на опора в живота като например домът или семейството и родителите. Успяхте ли да избегнете ненужните спорове с тях, така че действително да имате опора и усещане за принадлежност? Или достигнахте до крайности превръщайки идеята за дом семейство и принадлежност в защитна стена, зад която се криете от необходимостта да си изградите лична опорна точка, чрез професионалната и лична реализация зависеща само и единствено от вашите решения и действия. Ако основните ви сили са били насочени към успешна професионална и социална реализация , като опорна точка позволяваща ви да реализирате собствената си необходимост от дом и семейство и да се погрижите за тях, сега вероятно се наслаждавате на положителни резултати и поредна стъпка в професионалното и социалното си развитие. Положителната промяна в статуса, се ще окаже онзи източник на емоционална стабилност и комфорт, който ще повлияе стабилизиращо и на обстановката у дома и на отношенията в семейството. Ако обаче егоцентрични инстинкти и амбиции са биле в основата на целенасочените ви действия през последната година, сега вероятно ще се намерите изправени пред семейна или лична криза, независимо дали сте поставили кариерата или идеята за дом и семейство в центъра на вашата мотивация. Себереализацията и професионалната дейност следва да обслужват дълбоко лични потребности и опозицията на Слънцето към Марс в десети дом ще ви помогне да осъзнаете дали сте успели да го сторите. Невъзможността да реализирате шансове в кариерата заради ангажименти към дома и семейството пък, ви насочва към осъзнаването че търсите защита и стабилност от вън, вместо да си ги гарантирате сами и по този начин да можете да разчитате на себе си.

Обратната ситуация когато ретроградния Марс преминава през четвърти дом, а Слънцето през десети ни учи че амбициите и стремежите би следвало да обслужват не толкова нашето желание за успех и значимост, нито необходимостта да си гарантираме сигурност, колкото възможността да принесем ползи за другите. Слънцето в десети дом ще ви изправи пред въпроса защо правя това, което правя? Твърде емоционалните реакции към социалното, професионалното и обществено одобрение могат да предизвикат агресивни състояния, а отказът на обществото да признае личните ни интереси за обществени и да ги удовлетвори, ще ви помогне да осъзнаете какво и кое е единствено ваша грижа и сте длъжни да си гарантирате сами. Ако през зимата на миналата година сте приели важни решения касаещи професионалния и социалния ви статус и сте пристъпили към тяхното изпълнение без да се съгласувате личните си възможности, или обстановката в дома и семейството сега може да се сблъскате с криза, която да ви помогне да осъзнаете собствената си роля в социалните и семейните отношения и да мобилизирате воля и енергия в цели, които обслужват не само личните, но и общите интереси. Колкото е по- амбициозна една цел, толкова е по-важно тя не само да обслужва интересите на поне още един човек, но и да разчита на подкрепа от него. Именно съгласуването ще ви я осигури.

ПЕТИ-ЕДИНАДЕСЕТИ ДОМ

Когато ретроградния Марс се застои в единадесетия ни дом, неизбежно се поддаваме на агресивни настроения отвън. Най - често в приятелския кръг, но напоследък и в групи-обществени, социални, интелектуални, към които чувстваме принадлежност и особена радост да участваме. А дали те обслужват действително вътрешните ни идеали и потенциали, дали активностите на тези референтни групи действително съответстват на индивидуалните ни предпочитания..или просто искаме да сме част от нещо по-голямо и по-значимо, което формира необяснима фанатична привързаност към колективни дейности и идеали, за сметка на загуба на връзка със собствената ни съзнателна позиция. Вероятно именно онези, които преживяват застоя на Марс през си единадесетия си дом и преминаването на Слънцето в пети, осъзнават сега колко безполезни са всички агресивни аргументи и гняв срещу политическата диктатура и безобразия у нас и по света, ако те не бъдат подкрепени с лични действия, лична позиция, лична промяна. Защото групата има примамващата възможност да ни обезличава, предоставя ни идеалните условия да не поемаме инициатива и да се слеем, а и да се скрием в общата маса. А после пак тя да бъде отговорна за действията или бездействията си и липсата на радост, красота и лично удовлетворение в живота ни, които обаче колкото и да не ни се иска да приемем са си само наша грижа. А Слънцето в пети дом ни кара да осъзнаем, че поне на този етап бихме могли да да намерим по-адекватни форми на себеизразяване самостоятелно, а не в групови дейности и обществени каузи. А и целесъобразността на обществените дейности някак издиша, ако човек не е наясно каква част от своя личен потенциал иска и може да внесе в тях. Колкото до конфликтите и неудовлетворението от приятелската среда, използвайте ги за да посветите повече време на нещата които ви интересуват лично-децата, хобитата си, всичко което можете да правите сами и ви носи усещане за щастие и себепринадлежност.

Ако обаче Слънцето осветява проблемите на ретроградния Марс в пети дом, тогава вероятно вече сте възприели един реформаторски подход към себе си, който твърде настойчиво се опитвате да наложите и в обкръжението на съмишленици и приятели, пропускайки да отбележите че приемането му се нуждае от колективно съгласие. Онова с което се чувствате лично ангажирани и влагате цялата си страст, дори и да е прогресивно по своя характер, може би ще срещне съпротива, предизвикваща конфликти именно поради твърде голямата ви страст и неотсъпчивост, прекаления ентусиазъм, с който се опитвате да го натрапите, превръщайки го в групов идеал. Помнете, че най-великите революционери са наложили идеите си с харизма, а не със сила принуда и натрапване на лични идеали. И тъй като утвърждаването и постигането на груповите идеали няма за цел да обслужи личната потребност от слава, вероятно ще претърпите разочарование, ако самоотвержено сте им посветили цялата си енергия и воля с тази цел. Прибързаността и нетърпението личните ви инициативи да получат приемственост и одобрение, биха могли да ви тласнат към рисковани действия, предизвикани от егоцинтричното желание да се утвърдите. Действително ли това което искате да направите съответства на собствения ви идеал и интересите на групата?

ШЕСТИ-ДВАНАДЕСЕТИ ДОМ

Ако Марс е спрял в дванадесетия ви дом, а Слънцето преминава през шести и в този момент изпитвате затрудненията и натиска на недовършената работа вероятната причина за това е липсата на ефективност, организация и дисциплина в ежедневието. Потърсете къде изтича енергията ви. Слънцето ще освети скритите ви врагове и нищо чудно те да се окажат собствените ви навици, страхове, безсмислени тревоги, несъществени занимания, дейности и хора, относно които насочената енергия бива пропиляна, без да доведе до съществен резултат. Желанието ви да бъдете полезни на другите, може би е довело до отлагането на важни задачи, застой в работата, преразход на енергия застрашаващ собственото ви здраве. Ако сте допуснали дисбаланс в режима на почивка и натоварване, вероятно сега здравето ви е разклатено, а Слънцето ще освети симптоми, на които ако не бъде обърнато внимание биха могли да доведат до хронични заболявания. А най-важния въпрос който стои пред вас е до каква степен ежедневните ви задължения отговарят на актуалните ви потребности и кои от тях обслужвате по инерция, без да има реална необходимост от това. Промяната в посоките и сферите на действие, отказа от излишните ангажименти ще освободи енергиен ресурс, който бихте могли да ползвате далеч по целесъобразно.

Ако Слънцето разцепва мрака на дванадесетия ви дом, вероятно вече осъзнавате че сте посветили последната година на незнайно какво, вероятно в капана на самозаблуди или отвлечени занимания, обслужващи болезнени или безполезни привързаности и фантазии. В най-добрия случай в изследване на собствените си психични блокиращи модели. И сега бързате да си наваксате нали? Само че се налага намалите скоростта, тъй като прибързаността, немърливостта, претупването, могат да се окажат още по-голям източник на напрежение и проблеми, на инциденти или просто преумора заплашваща здравето ви. Бъдете акуратни и прецизни, защото Слънцето в 12 дом вероятно ще освети всяка грешка, всеки пропуск, било те допуснати поради прибързаност и невнимание. Но най-важното послание тук е осъзнаването доколко емоционалното състояние и доминиращото настроение влияят на качеството и резултата от работата ви или на състоянието на физическото ви тяло. И докато не изчистите причините за емоционална нестабилност едва ли може да очаквате положителна промяна в здравето или ефекта от вашите целенасочени действия. Слънцето дванадесети в дом, може да ви насочи и към осъзнаването на собствената си непродуктивност, в случаите когато сте твърде ангажирани с това да сте заети с нещо, да бъдете полезни някому, за да избегнете един откровен разговор със себе си. Заетостта не е самоцел, а път към целта и ако не сте наясно с каква точно цел изразходвате енергията и усилията си, не бихте могли да установите и степента на полезност от тях.

И накрая искам да отново напомня че израз съзнателност/Слънце/ е да се свържем със себе си, а на воля и сила /Марс/ е да се заемем с нещата които зависят от нас. Да контролираме можем само себе си. Най-успешно, когато намерим разумно съчетание индивидуалните си предпочитания и стремежи с това което можем.

Успешна зима ви пожелавам, щастливи празници и резултани промени

Елена Пенчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар