петък, 18 септември 2020 г.

Есенното равноденствие- празник на равновесието и мъдростта

 

На 22 септември, в 16,30ч. местно време, Слънцето ще пресече небесния екватор преминавайки от северното в южното полукълбо. Това е моментът в който настъпва есенното равноденствие. 

В дните на Равноденствие, продължителността на деня и нощта е еднаква, с изключение на районите разположени около полюсите, поради което те съдържат смисловия заряд на грандиозната сила, необходима за поддържането на равновесието в света. Момента има дълбок смисъл за всички култури от най-дълбока древност та досега. В езотеричен аспект това е времето в което силите на доброто и злото, на светлината и мрака, на действието и покоя са равнопоставени. И тъй като във Вселената няма абсолютно добро нито абсолютно зло, равновесието между двете крайности на практика осигурява най-богати възможности за промяна и сътворяване на реалността. 

За природата това е времето в която се сменят сезоните.За вещия баланса между двете сили създава условия за смесването на всички съществуващи потенциали, на всичките четири елемента, изграждащи видимия и невидимия свят. Или с други думи, това е един изключително магичен и специален момент, с огромен потенциал. И ако по време на Пролетното равноденствие светът се пробужда за живот, а Земята приютява семената от които по късно ражда живот, то Есенното равноденствие е мигът в който берем плодовете и отчитаме резултатите. В миналото, когато промените в климата са били от изключителна важност за реколтата, хората са почитали деня на Есенното равноденствие като момент с особено значение. Тогава са се извършвали важни обреди, свързани най-вече със земеделието и плодородието съпътствани от празнични празнични церемонии и карнавали.

В българската традиция есенното равноденствие се отбелязвало на християнския празник – Кръстовден. Вярвало се, че равновесието между деня и ноща, между светлината и мрака бележат началото на тъмния период на годината. Време за пресичане, отсичане, прощаване и посяване на нови семена за бъдещето.Това е и периодът, в който змейовете се прибират високо в планините, за да прекарат зимата в своите пещери.

В старогръцките митове се смята, че това е времето, когато Персефона слиза при своя съпруг – богът на подземното царство Хадес и прекарвала при него 6 месеца в годината.Това отключва тъгата на нейната майка – богинята на плодородието Деметра. Тъгата на богинята се разпростирала по цялата Земя и довеждала зимата.

Есенното равноденствие е сред едни от най-енергийни дни в годината. То е символ на плодородието, равновесието и мъдростта. През този период процесите в природата се насочват навътре и тъй като във всеки от нас съществува един вътрешен часовник, който ни сихронизира с космическите цикли, преминаваме през обрат, пораждащ променено състояние на съзнанието. От активно, действащо, утвърждаващо-мъжко, към пасивно, възприемащо, свързващо-женско.

В съвременния свят зависимостта от сезоните и климата вече не е така ярко изразена, но вътрешният ни биологичен часовник продължава да бъде свързан с баланса между светлината и тъмнината. С настъпването на есенния сезон ставаме по-интровертни и по-любопитни към сумрачната зона на вътрешното си пространство.Така по естествен път заниманията изискващи усамотение стават по-привлекателни за нас и все по-често се застояваме у дома, увлечени в интересно четиво или битови ангажименти гарантиращи ни уют и сигурност през студените месеци. И както в древността така и днес, все още разчитаме на богатата реколта и личното си плодородие, изразено в постижения, за да си гарантираме препитание и уют през зимата.

Време е също така да оценим постиженията и живота си до момента и степента си на удовлетворение от тях. От това до колко реалистична е оценката, зависи и до колко успешни и адекватни ще бъдат плановете ни за бъдещето. Направете преглед на ресурсите си, определете нуждите си и се опитайте да постегнете баланс между тях. Постигането на баланс ще бъде основната ни задача през следващият месец. Включително енергиен. Сега е момента да разгледаме обективно живота си и да преценим от какво да се откажем и къде да вложим усилията си, да се освободим от всичко, което няма бъдеще, колкото и привързани да се чувстваме към него и да изберем онова, което ще ни помогне да направим живота си по-добър. Високият енергиен потенциал на този ден ще ни подкрепи и в най-трудния избор.

Септември 2020 е средната точка между два сезона на затъмнения и е сред най-критичните и съдбови периоди през годината, когато се заплитат и разплитат кармични възли, а скрити до този момент процеси, подтиснати емоции и преживявания излизат на яве с колосална и неконтролируема пробивна сила, целяща да предизвика видими измениня в реалността. Намираме са наистина в ситуация на трудни избори, важни решения, непредвидени житейски обрати в която всяка стъпка и последствията от нея трябва да бъдат добре обмислени.

Струва си да подходим към този ден като към празник. Той действително е такъв. Магичен, като всеки залез и здрачът настъпващ след него с представление от нюанси, произведени от магичното свесване на деня и нощта. Празнуваме плодородието, равновесието и мъдростта и изразяваме благодарността си към майката природа за даровете и изобилието, които тя ни поднася. Така или иначе, въпреки технологичния напредък и човешкият стремеж за независимост от природните сили, все още сме твърде малки и зависими и от климата, и от Земята, която е наш общ дом. Затова намерете време в този ден да изразите към нея своята любов и благодарност!

Как да превърнем този ден в празник?

-Посрещнете деня с изгрева, приветствайте за няколко минути началото на деня и новия цикъл в живота си. А по залез, обърнете се на запад и заедно със зялязващото Слънце изпратете с благодарност онова което вече не ви е нужно или е изпълнилно целта и предназначението си. Бъдете възприемчиви към знаците на този ден.

-Опитайте се да балансирате полярните енергийни потоци в себе си. Виждаме смесването им в най-магичните часове от денонощието-преди изгрев и след залез. Равновесната точка между деня/действие и нощта/покой в нас е състоянието на умереност.Умереността е добродетел чието придобиване ни отвежда към едно по- висше състояние на мъдрост и любов-към себе си и света около нас.Можете да направите медитация за балансиране на мъжката и женската енергия в себе си. Гугъл този път наистина ще ви помогне

-Съберете своята реколта, подобно на предците ни събиращи в този ден реколтата с благодарност към себе си и творението за изобилието в живота си.Дори да нямате собствена градина, разходете се сред Природата, съберете от даровете на есента-цветя, плодове, красиви пъстри есенни листа, отнесете ги у дома и си направете малък олтар. Там, пред него помислете, осъзнайте и дори напишете 

-с какви важни постижения за себе си посрещате този ден 

-кои ваши семена/идеи, инициативи, проекти, действия/ са дали най-богат плод

-а кои не са покълнали и израстнали. Как мислите-защо?

-какво трябва да направите за да се увенчаят делата ви с успех следващия път

-нуждаете ли се от преразглеждане на планове и намерения-не се колебайте да да се откажете от някои от тях. Сега е идеалния момент за това.Ретроградния Марс вероятно вече ви е посочил кои ваши импулси са били непригодни към реалността и кои действия саботират желаните постижения.За какво не ви достигат сили  и какво изчерпва енергията ви


-направете списък с всички хора, всички сили -видими и невидими, които са ви помогнали през /нека вече сме наясно с това/-изтичащата година.Започнете със себе си, с духа който ви крепи, сърцето което ви води и душата която ви съветва. Благодарете на Земята, на  Слънцето, на вятъра, на морето, на Духът Божи, на родитетелите, близките и предците си. Добавете в списъка имената на хората, които са били до вас в този период и...бъдете конкретни на кого за какво сте благодарни.

Пожелавам ви да се окажете приятно изненадани от даровете на есента, от това колко много любов и подкрепа сте получили и колко много благодарност имате в себе си.

-освободете всичко ненужно, изживяло времето си или негодно към настоящето ви

Във всяка реколта има и гнили плодове, а има и такива, които не обслужват наши конкретни нужди и е добре да се разделим с тях, с благодарност предоставяйки ги на някой друг. С благодарност и добра воля сега е подходящо да се разделим и с онова, което вече не работи.

Наблюдавайте полета на отлитащите птици, танцът на падащите листа -това съзерцание ще ви подскаже колко е естествено точно сега да се освободите от всичко не нужно. Позволете му да се оттегли в своя зимен сън.

-Вземете нов лист, напишете кои навици, модели на поведение, отношения, ситуации и вещи желаете да освободите. Осъзнавайки своите недостатъци, анализирайки проблемите които сме решили къде успешно, къде не, сега е момента да простим на себе си и на другите за допуснатите грешки, да се освободим от вината и огорчението генериращи дългове и зависимости, които ни придържат към миналото и биха възпрепятствали прогреса ни. Благодарете и на грешките-за опита който са ви донесли

-Ако познавате и си служите с Таро, направете си подредба или просто си изтеглете една карта от големите аркани, посочваща най-важния принцип за вас през предстоящия есенен сезон. Разбира се, можете да ползвате не само Таро, а всички достъпни за вас гадателски техники. Равновеситетто между балансиращите сили в Природата позволява на вещите да имат непосредствен достъп до висшите светове, затова той е изключително подходящ за гадаене

-посейте семената на нова реалност за себе си

Есента, освен всичко друго е време за оран и сеитба, затова нека се възползваме от мъдростта на природата, където най-силните и здрави семена успяват да се вкоренят, да преживеят мразовититите дни и да покълнат рано напрорет преди всички други. Разпишете своите планове, желания, обмислете тяхната реализация стъпка по стъпка и ги оставете да преживеят своята "вегетация"


Пожелавам ви един наистина вълшебен и изпълнен с блогодарност ден

Елена Пенчева


Няма коментари:

Публикуване на коментар