събота, 11 януари 2020 г.

За предимствата да живеем в интересни времена

И ето ни вече в 2020г. - годината на епохалния преход, за който мнозина говорят и се подготвят вече цяло десетилетие. Преживяхме 2012,без нищо особено да се случи....а дали е така, ще разберем може би след десетилетия. Ще преживеем разбира се и 2020, събитията в която ще разгърнат ефектите си във времена, на които малцина от нас ще бъдат съвременици. Те безспорно ще предизвикат епохални процеси, каквито човечеството не помни от времена за които съществуват исторически източници. Но сега поред

Сатурн / Плутон
"Както горе, тъй и долу", но нито горе , нито долу нещо се случва за един миг. В навечерието на зимното Слънцестоене, на 20 декемри 2019, Плутон премина критичната граница озовавайки се на мястото на срещата в 23 градус на тропическия Козирог. Именно там, три седмици по късно, се случва и най-важната небесна среща за 2020. На 6 януари Сатурн също пристигна на мястото на срещата и седна на масата на преговорите, открити на 12-ти януари. Те ще продължат поне до края на месеца, а първите репортажи от тях ще получим вероятно в последната седмица на януари при вечерния изгрев на Меркурий и най-вече в края на февруари при хелиакалния изгрев на Сатурн. Защото забележете, тези преговори се провеждат на тъмно, в абсолютна конфиденциалност, осигурена от Слънцето.  Единствения допуснат до срещата свидетел е пощальонът Меркурий, разполагащ със свободен достъп до трите свята.  Но ние не разполагаме с достъп до него. Засега. Защото така дългоочаквания парад на планетите засега е невидим в лъчите на Слънцето, въпреки настойчивите призиви на медиите да станем сутрин, за да видим великото подреждане на планетите в една линия. Станете и вижте, но после не им се сърдете - невежеството е едно от низшите проявления на невидимостта.

Темата на срещата е определянето на условията, при които ще протичат колективни, еволюционни, геополитически и социални процеси, разпределянето и преразпределянето на глобланите сили и интереси, в зоните на власт и влияние в структурите и границите на общества, държави и обществено политически формации . Буквално във всички видими форми.

Да допускаме какви евентуални лични преживявания е предизвикал този преход мисля че е неуместно. Принципите на Плутон имат неизброими съответствия все отвеждащи до криза, смърт, метаморфоза. А и сигурна съм преживяното в тези дни определено е отправило лично послание за всеки. За Сатурн също се изписа много и едва ли има жив човек на планетата който да не може да го представи пред себе си с поне три ключови думи. Висшите предназначения на принципите на Сатурн и Плутон най-общо насочват енергията им преди всичко в пречистващи процеси, отстраняващи всичко старо, удобно и привично, но вече излишно. Всичко онова, за чието съхранение ние самоотвержено се борим, но по логиката на еволюцията бива определено като отживелица, несъответстваща на новата реалност. Поради което, срещата с тези често определяни като кармични принципи, предизвиква болезнени и драматични процеси, както на колективно така, и на индивидуално равнище. И действително, 2020 ще се окаже година на промяна в глобалните тенденции на световната арена на която протича борбата за установяване на сила и власт. Указаните дати се оказаха ключови за света, макар и събитията все още да са далеч от крайния си ефект. А колкото до личните преживявания - всеки може и ще трябва да си извлече личното послание и изводи.

Интересно е да отбележим че в този период се "наблюдава" така наречения "парад на планетите". Поставям "наблюдава" в кавички, тъй като заради участието на Слънцето в парада останалите участници са невидими, което на фона общата атмосфера указана от сезона на затъмненията вече ни отправя едно твърде ясно послание : Същественото е невидимо за очите. За сезона на затъмненията ще стане въпрос по-надолу. Но тук е добре да внесем едно много важно уточнение. Затъмнени са не само Слънцето и Луната. Затъмнени са също Сатурн и Юпитер. Не просто невидими, изгорели в лъчите на Слънцето, а истински затъмнени поради това, че самите те се намират в сектора на своя афелий /южния възел на планетата/.Афелия е онази точка в орбитата на движение на планетата спрямо Слънцето, в която тя е най-отдалечена от него. Доколкото Слънцето е фактор определящ и влияещ съзнателните процеси, близостта и отдалечеността от него, както и видимостта са фактори, които ни подсказват степента на съзнателна връзка и потенциал за усвояване на прниципите въплатени във всяка една планета.

Затъмнението на Юпитер се случи на 27 декември. Юпитер също се движи все още в сектора на своя афелий и ще остане там дори по време на Великото съединение Юпитер/Сатурн на 21,12,2020. Което, може би ще поотложи "епохалното пробуждане на съзнанието" с около 20 години, за сметка на някои по сенчести аспекти на юпитеровата природа като честолюбчие, стремеж към господство и алчност.

На 13 януари обаче, ще имаме не просто съвпад на Слънцето със Сатурн и Плутон, но и с южния възел на Сатурн.

Това подчертава допълнително уникалните характеристики и качества на момента, на който сме съвременници. Защото подобна синхроничност е изключително рядка. Съвпад на Сатурн и Плутон в този сектор на зодиака се е случил в далечната 1517 година /забележителна за Европейската история с началото на Реформацията/ и доколкото той повтаря условията : среща в същия сектор, в сезона на затъмненията, ефекта  на южния Сатурнов възел сега внася допълнителни указания за случващото се, подчертава важността на обмена Плутон / Сатурн и неизбежността на много от събитията свързани с него.

По учебник, съвпада на Сатурн и Плутон поставя началото на нов 30 годишен цикъл опосредстващ глобалните социални изменения, произтичащи на арената за власт и авторитет. Учебниците които описват този обмен обаче, са твърде млади и неопитни за да обхванат цялостното му проявление и ефектите от него. Та ние познаваме Плутон едва от 90 години, за което време той успя да пропътува разстоянието от Рак до Козирог. Онова, което можем да направим в случая е просто да си послужим с предположения, изхождайки от това, което знаем : Плутон предизвиква еволюция чрез криза. Под натиска на външните влияния натрупва вътрешна енергия, която се сгъстява до краен предел, докато не предизвика вътрешен взрив, пораждащ метаморфоза или разрушение на съществуваща форма. Предвид това, че Козирог и Сатурн ще определят господстващите принципи на цялата 2020 г, можем да предположим, че този процес ще бъде насочен към остарелите социални структури, форми на управление, организация на обществото, държавите и въобще реда във света. В по-широк смисъл -пречистване от всичко лишено от пластичност и способност за промяна, т.е лишено от живот въобще, тъй като самия живот се поддържа от постоянна тенденция към промяна и развитие.

Предвид силата на Сатурн в Козирог, влиянието на южния му възел, не бива да се заблуждаваме относно мощната съпротива на старите форми към неизбежната промяна. И това ще стане очевидно при хелиакалния изгрев на Сатурн в близост до южния му възел, края на февруари. Трудно бихме могли да намерим място по зодиака в което Сатурн е толкова силен и така инертен и привързан към опита на миналото и традиционните форми. Социалните взривове и природните катаклизми няма да отшумят с изтичането на януари, напротив. Те ще се превърнат във фонова атмосфера през следващите 30 години, като външен израз на вътрешните настроения и промени в колективното съзнание. Съвпада поставя началото на цикъла, но неговото развитие предстои тепърва да се разгърне и тепърва да поднесе събитията, които в крайна сметка ще променят обществения ред, засега построен върху стремеж към световно господство. Но преди това, през тази и следващата година,  можем да очакваме завръщане към най суровите и инертни прояви на Сатурн като диктатурата и тоталитаризма например.

Всъщност, през цялата 2020 г. , а и през 2021 г.,  именно Сатурн ще оказва най-силно влияние на световните процеси, довеждайки до пределно проявление натрупаните тежести и инерцията на една отиваща си епоха, нещо като последен, но много настойчив опит да бъде устроен живота по старите правила.

Формално новите идеи ще заявят за себе си в края на годината при великото съединение на Юпитер и Сатурн. Но това само формално. На теория би следвало новия 20 годишен цикъл да постави старт на глобален преход към нова реалност, залагайки нови направления и форми на развитие на обществото в следващите 20 години. На практика обаче, бидейки в такава близост до южния Сатурнов възел, инертността и обусловеността на опита ще продължават да налагат обществени данъци, а съзнателното усвояване на едни по-високи общочовешки ценности все така трудно постижимо. Доколкото Слънцето е символ на просветление и фактор на съзнателна еволюция, чрез усвояване на висшите добродетели проявени в планетарнте принципи, то местонахождението и на Сатурн и на Юпитер в зоните на афелий, т.е максимално отдалечени от Слънцето, не предполагат максимална пропускливост на съзнанието към техните принципи и висши добродетели, напротив. Нека не бъдем лоши пророци, но сянката им може да се окаже много по-силно въплътена в новия цикъл отколкото добродетелта. Разбира се, обновлението е необратимо и предстоящата година поставя важни и отговорни задачи пред всеки, както и пред цялото човечество.

Свидетелите : Слънцето и Меркурий

Някак неусетно и незабележимо на фона на срещата на високо равнище премина горния съвпад на Меркурий точно в деня на Лунното затъмнение. Ако има обаче някой, който ще ни осигури бързи предимства в тази ситуация е именно той. С присъщата за тази фаза нагласа за прозрения, бързо усвояване на информация и превръщането и в конкретен опит. До колкото принципите на Сатурн и Плутон, особено в тяхното комбинирано влияние са трудно усвоими и приложими без криза и стрес, помощта на Меркурий е безценна и действително ни дава възможност да свършим тежката работа с лекота: да осъзнаем своите ограничения, деструктивни модели и негативен опит, да се освободим от тях и да преразгледаме собствените си граници на допустимо и недопустимо. А силно рационалната нагласа на съзнанието в този момент, позволява освобождаване на миналото и адаптация към новата реалност без болка и съпротивление. Възможностите които дава горния съвпад на Меркурий за преразглеждане на личните представи и вътрешни позиции и освобождаването на онези от тях които възпрепятстват съзнателно развитие, със сигурност биха ни настроили адекватно към по глобалните и далеч по трудни за изпълнение задачи, поставени от Сатурн и Плутон.

Как бихме могли да се възползваме от Меркурий?

Докато Меркурий е невидим, достъпът до вътрешните ни модели на мислене и убеждения е свободен и необременен от влиянията на средата, поради което имаме възможност да наблюдаваме мислите и представите, формиращи поведенческите ни модели и реалността която избираме за себе си. Самонаблюдението като практика в този период /до 27 януари/ ще ни помогне да определим умствения баласт  -деструктивните представи и убеждения, които ни пречат. Онази пречка, отживелица, към която така устойчиво сме привързани и която под влиянието на Сатурн и Плутон неизбежно ще бъде премахната, въпреки нашето несъгласие, но по далеч по суров и насилствен начин.

Добре е да имаме предвид и нещо друго, което безспорно ще повлияе на моделите на общуване както през януари, така и през следващите месеци и дори през цялата година. Меркурий попива влиянието на Сатурн и Плутон, а неговото присъствие там безспорно ни дава указания за активна ментална дейност, критическо мислене, необходимост от дълбоко вникване и отказ от повърхностни заключения, както и достъп до скрити ментални резерви които биха могли да бъдат мощно оръжие в предстоящите процеси. Но и позициите биха могли да станат безкомпромисни, а словото , придобило мощна сила на въздействие, да се използва като средство за манипулация и натиск. Ще бъде важно да се настроим към открито възприемане и адаптация, без да зацикляме в една мисъл или проблем. Осъзнатостта и самообладанието ще бъдат най-верните ни помощници в общуването, особено когато съществуват предпоставки за остра критичност и налагане на личното мнение.

Слънцето енергезира фоновия съвпад Сатурн/Плутон, което вече ни дава указание и за човешкия фактор, през който засега ще протичат техните теми в живота ни. Лица, разполагащи с власт и пълномощия, със сила способна да упражнява влияние върху индивидуалните дела. Не малко сред нас, вероятно ще се озоват в ситуация в която се налага да поемат отговорност, да изпълнят обещания и задължения, да приемат нови такива. Хората с лидерски позиции и качества, способни да организират колективните усилия в интерес на обществените цели и приоритети със сигурност ще упражнят своето влияние, или ще бъдат повлияни от необходимостта на глобалните процеси. За всеки от нас обаче, това е период на осъзнаване на личните отговорности и компетенции, уменията да определяме и да се фокусираме в най-важното, да насочваме вниманието си в конкретни области на растеж и еволюция.

Как бихме могли да използваме помощта на Слънцето?

В този момент, животът ни посочва областите в които трябва да се концентрираме, да използваме личната си сила и потенциал, да поемем отговорност за себе си, чрез лична инициатива и самостоятелни действия, без да разчитаме на подкрепящи фактори. Още по съзидателно би било, ако успеем да проследим в текущите ситуации проекции на собствените си страхове, комплекси и ограничаващи убеждения, шаблоните към които упорито се придържаме принасяйки им в жертва растежа и радостта от живота. И да се ангажираме лично с тяхната преработка, която неизбежно ще се случи под влиянието на Сатурн и Плутон, но при далеч по сурови и принудителни за нас условия. Тук вече действително се заражда потенциал за съзнателна промяна, на първо място чрез осъзнаване на причините, а след това и чрез тяхното отстраняване.

Безспорно не бива да оставяме без внимание и Сезона на затъмненията, заради което за сега във фокуса на лично внимание остават въпросите за персоналната отговорност и личните граници, дълга пред себе си и дълга пред другите. Проверката тече и установява доколко можем да разчитаме на себе си, да бъдем организирани, практични и самостоятелни, да изпълняваме ангажиментите и отговорностите пред себе си и другите. На един много по дълбок план обаче, тече може би най сложния и важен процес свързан с опознаването и освобождаването на личните страхове и табута. Мисля, че като ангажирани със съзнателното си развитие хора, трябва да бъдем благодарни на възможността да попаднем в ситуации и сюжети в които да разберем как сам си поставяме ограничения и забрани, саботираме себе си, позволявайки си да се влияем от шаблони и стереотипи. Това е уникален шанс за корекция както в стратегията така и в поведението, още повече предвид потенциала на периода да ни насочи към приоритети и идеи с дългосрочни перспективи на развитие.

Струваме се , някак подценен остава и факта, че и Сатурн и Плутон си служат с метода на отстраняване - обичайно на препятствия и изживели времето си форми. Но такива могат да бъдат и онези, които са достигнали зрелост за следващ еволюционен растеж. Предвид ефектите на кулминация съпътстващи лунното затъмнение, няма да бъде пресилено, ако предположим еволюция чрез отстраняване на препятствията, там където сме положили достойни усилия в смислени цели и конкретни постижения, там където сме проявили воля и търпение. В такива сюжети и проекти безспорно можем да очакваме еволюционен преход към по-големи мащаби, макар и задължително съпроводени с повече задължения и по-високи отговорности.

Що се отнася за конкретните ефекти от лунното затъмнение, което провежда ревизия на способностите ни към адаптация към постоянно променящата се реалност, това съвсем не е изолиран процес, а закономерно следствие от позиции и решения заявени през юли 2019. Предвид епохалните процеси и значимостта на настоящия момент, е разумно да възприемем един малко по-широк поглед и да изследваме темата за обезпечаването на емоционалния си комфорт и сигурност в един по-голям мащаб. Защото затъмненията не действат изолирано,а следват строго определена цикличност в съдбовния модел Намерение - Действие - Резултат и кармичните ефекти на намеренията и действията в резултатите.

Така погледнато, настоящия цикъл, проявява резултатите от намеренията и действията породени от предходния, прилежащ към тази серия цикли Сарос, а той ни връща в 2000 -2001г, а така също на лятото на 2010, когато  отново този сектор от еклиптиката е подчертан със серия затъмнения. Ефектите от настоящите избори и ситуации пък ще проследяваме в бъдеще. На непосредствено близките ще се проявяват през лятото на 2020г., но активирани от средната точка през която ще премине слънчево-лунния цикъл в края на март.

В заключение
Както и да се развиват събитията сега, за нас би било добре да намерим свои причини да приемем с благодарност всичко, което ни поднася живота. С мъдрост и любов да наблюдаваме онова, което се случва около нас и най-вече в нас. Нека да повторим основния метод на двойката Сатурн/Плутон : под натиска на външни фактори нараства вътрешната енергия, която би могла да се прояви в сила или разруха. Изборът е наш! Това би могло да бъде уникален момент с мощна преобразяваща сила. Би могло да бъде време на освобождаване от болезнени модели, ограничаващи схващания, поемане на отговорност и осъзнаване персоналния принос в собствения растеж. Просветления не може да бъде затворен. Той вече е господар на собствената си СъдБа /съдник на своята душа/. Това е и нашата персонална отговорност за преобразяване на света в който живеем. Сатурн и Плутон са прославени с упоритостта си и със сигурност ще възнаградят и нашата, ако я насочим към проследяване на вътрешните си състояния и поддържането на личната си отговорност за ефектите им в реалността и взаимоотношенията със света. Много често, е далеч по-лесно и безопасно да насочим внимание и усилия навън, отколкото навътре, но условията в които сме поставени сега не изискват външна реакция, а проява на вътрешна сила и запазване на спокойствие независимо от успехите и провалите, конфликтите отвътре и отвън. Никой сега не бива да гледа на себе си като на изключение. Напротив, във всеки момент трябва да си напомняме, че всеки независимо пол, възраст или раса, преминава през същите остри вътрешни състояния и се дави в същия водовъртеж от чувства и емоции като нас. Това би предизвикало една действително качествена метаморфоза на типа отношение и взаимодействие както в личен, така и в социален аспект.
И Бог знае най-добре!


Няма коментари:

Публикуване на коментар