сряда, 19 септември 2018 г.

Звездни развръзки на прага на есента

Свикнали сме да знаем какви сме, какво можем, какво искаме, кое е важно за нас, а знаем ли какви бихме могли да бъдем, какво бихме могли да правим, какво би ни направило щастливи и кое би осмислило живота, труда, битето, домовете и връзките ни?

На прага на есента, небето ни предлага много астрологични развръзки. Марс излиза от примката, Венера влиза в примката, Меркурий достига до кулминационния горен съвпад със Слънцето, а приближаващото пълнолуние вече прави нощите неспокойни.

Да започнем от Марс, който превърна май в септември и лиши мнозина от сладките летни блянове. За пореден и слава Богу последен път преживяваме сблъсъка му с Уран, преминаването му през мястото където се случи великото му противостояне със Слънцето на фона на кървавата Луна и... ето ни отново в машината на времето-някои от нас в края на юли, други-в края на май, трети надявам се тук и сега за да теглят чертата на предприети промени и преживяни кризи и конфликти през май или юли. Не се учудвайте, ако отново се окажете въвлечени в повратни, решаващи събития, които в известен смисъл са резултат от развитието на предходни сюжети, постъпки и преживявания. Те вероятно целят да ви накарат отново да преразгледате позиции и решения, да промените подхода или начина на действие.

- Ако сте променили целите и стратегията, сега ще видите резултатите във вид на промяна в реалността , особено в сфери касаещи доходи, финаси и ценности - материални и нематериални.
-Ако сте били заразени от нови импулси, новаторски идеи и решения за промяна и надграждане над доскорошните сфери на дейност с по-прогресивни или алтернативни подходи сега вероятно ще получите обратна връзка до колко адекватни, реалистични и успешни са се оказали те.
-Ако сте зациклили и нищо не се случва, делата ви буксуват, а безсмислеността на ежедневието ви изпълва с апатия, то най вероятно не сте успели да разчетете поканата за промяна в стратегическите си цели или собственото си поведение и продължавате да се придържате към цели, които не биха осмислили усилията ви или да се държите по начин, който не обслужва целите ви.

Или казано накратко на прага на есента, става ясно дали сме успели да прекрачим границите и дали сме успели да го сторим така че да произведем прогресивен растеж или просто сме разрушили основите на "надежността" и "стабилността" в които често се вкопчваме упорито. Промените така или иначе вече са настъпили - принудително или по наша инициатива, позитивни или напротив дестабилизиращи. Сега вече се намираме на етапа на резултатите появяващи се под формата на събития, които ще определят кои аспекти от миналото ще продължат да бъдат фактор и в настоящето, кои резултати, изводи, уроци и промени ще намерят трайно място в нашата реалност.

Ако през лятото в делата ви са се оформили прогресивни тенденции, нови цели, нови възможности, то значи сте преминали успешно през ретроградната примка на Марс и сте решили задачите, които той ни е поставил. Ако сте били принудени да се сблъскате с деструктивните резултати от собственото си поведение и реакции и вече сте ги преосмислили, извлекли сте поука от грешките и сте предприели промяна в поведението си-също. В такъв случай е разумно да използвате дните до средата на октомври и особено тези до края на септември, за решаващи усилия и окончателни решения, насочени в полза на това направите планираните промени и появилите се цели и възможности част от своята реалност. В това число и да излезете извън досегашните рамки, условия и обстоятелства-особено такива които ограничават свободата ни на действия и ни обвързват в зависимост.

На прага на есента звездните конфигурации, особено тези с участието на Марс ни приканват и ни дават възможност да се сбогуваме с благодарност с миналото и да затворим вратата зад себе си. Да приключим със стари модели и стари навици, които макар и удобни, или именно заради това не ни позволяват прогрес. Възможно е именно сега да вникнем в същността на процесите разгърнали се през лятото, особено ако доброволно или принудително сме биле лишени от източници на стабилност, или сме се оказали въвлечени в конфликти, кризи и сложни ситуации. Постарайте се да вникнете във възможностите които са ви предложили тези неочаквани и деструктивни преживявания, да потърсите послание в тях относно необходимата промяна, опит и урок. Това осъзнаване ще подпомогне решаването на сходни проблеми и ситуации в края на септември и началото на октомври. В случай че ви липсва разбиране за допуснатите грешки или необходимостта от промяна в целите и поведението обаче, бъдете готови за поредната и за добро или лошо последната криза, която ще донесе разрешаване, но най-вероятно не във ваша полза.

Така очертаните Марсови тенденции се развиват на фона на горния съвпад на Меркурий със Слънцето, който представлява своеобразна кулминация в хелиакалния цикъл на Меркурий. В този момент небесния посланик е невидим и следователно не бихме могли да разчитаме на него, напротив -посланията му са по скоро недостоверни, но тъй като е в знак на своята максимална сила - Дева, бихме могли да очакваме изясняване на важни обстоятелства, нюанси и факти, имащи отношение към настоящото и бъдещото състояние и развитие на практически дела, въпроси касаещи работата и ежедневните ни задължения. И тъй като на качествен информационен обмен ще можем да разчитаме едва през декември, когато вестителя ще благоволи да се появи на небето, за сега сме принудени да се задоволим само с девешка разсъдливост и прецизност, без особени претенции за достоверността на абсолютната истина. Със сигурност има смисъл да обърнем специално внимание на информацията, съветите, предложенията и прозренията в периода 20-22 септември. В най-добрия случай, те ще ни дадат възможност за краткосрочна реализация на вече възникнали в миналото идеи и планове, а в не чак толкова позитивен сценарий, просто ще ни сблъскат с отложени проблеми и принудителни обстоятелства, които ще ни накарат да се заемем с тях. Във всеки случай, ще можем да разчитаме на допълнителна яснота, повече определеност и конкретика, особено относно практичните подробности в реализацията на плановете си. Що се отнася до принципно нови идеи и възможности, би било разумно да си дадем достатъчно време за проучване и подготовка преди да предприемем решителни действия.

Допълнителна яснота ще внесе и предстоящото пълнолуние, даващо максимални възможности за проявление и разкритие на всички съществуващи тенденции. Както и във всички остри и конфликтни ситуации между впрочем, особено в партньорските взаимоотношения. Събитията ще бъдат динамични, реакциите остри, настойчивостта и решителността на границите на разумността. Точно тях ще следи да не прекрачваме Сатурн, който понякога тихо, понякога гръмко ще ни напомня че и сега, както и преди, все още всяко наше решение, изказване или постъпка могат да предизвикат сериозни изменения в бъдеще и ако ще предприемаме промяна, то нека тя да е обмислена, ако ще правим избор нека сме наясно с отговорностите и последствията от него, а ако ще поемаме задължения и отговорности нека те да обслужват дългосрочни професионални и лични цели. А прибързаните решения и неразумно прескочените граници ще ни натоварят с твърде обременяващи отговорности,  товарът на които едва ли ще ни се удаде да понесем безболезнено.

Нека не забравяме също, че всички тези процеси се развиват на фона на преразглеждането на ценностите, ревизия на изборите и резултатите от тях, което Венера вече стартира навлизайки в ретроградната си примка още на 3 септември. И ето ни отново в машината на времето-едни в пролетта на 2017, други в есента на 2014, а трети в далечната есен на 2010г. А късметлиите едновременно и в трите. Късметлии или не, сега всички ние, кой осъзнато кой не чак толкова ще трябва да преразгледаме ценностната си система и критериите си за избор, за  да проверим доколко те обслужват личното ни щастие, да преразгледаме и собствената си самооценка за да проверим какво предлагаме на другите и дали получаваме равностойна обмяна.

Обичайните форми в които сме въплъщавали ценностите и желанията си са под заплаха и много от тях вероятно ще се разрушат-временно или окончателно, за да преминат през сериозна трансформация. Трансформация, която неизбежно е свързана с ярки чувства и дълбоки страсти, нажежени и разтопени до почти вулканично състояние, при това не винаги изразени външно. И ако там в съществуващите форми и модели на лични и социални взаимоотношения и избори, вместо със смисъл и ценен ресурс е пълно с вътрешни противоречия и неудволетворени желания всички сдържащи, социално пригодни или материално удобни механизми вероятно ще рухнат, отприщвайки потоп от кризи и страсти. На пръв поглед с болезнени последствия, но всъщност с много полезен и най-вече целебен ефект.

Това пък е урокът на Венера. Защото именно съществуването на вътрешен смисъл придава жизненост на която и да било форма. Смисъл в съществуването на безсмислена форма няма -тя просто умира, но ние сме склонни да се придържаме към съществуващи форми и модели, забравяйки за причината поради която сме ги създали. Заради навиците и комфорта си поддържаме взаимоотношения, начин на живот, работа. Вероятно някога сме избрали този човек, този живот и тази работа мотивирани именно от ценностната си система виждайки в тях възможност да постигнем лично щастие. А после сме забравили причината, поради която сме направили този избор, и дори той да се е оказал неадекватен, без потенциал да обслужва фундаменталните житейски ценности и далеч от представата ни за лично щастие, сме го приели за част от обичайната реалност, превръщайки следствието в по-важно от причината. А може би именно критериите ни за оценка на това кое е истински ценно и важно за нас са били грешни и са ни подвели карайки ни да постигаме и поддържаме нещо, което не би могло да бъде източник на нашето щастие каквито и усилия да полагаме. Оцеляването на тези форми е под заплаха сега, когато Венера приключва своя хелиакален цикъл и се готви да се оттегли в невидимата си фаза. И ще ни застави или да открием нов смисъл, за да дадем нов живот на съществуващите връзки, взаимоотношения, желания, житейски ценности и социални ангажименти, или ще ни демонстрира че там отдавна е пусто, празно, тихо и студено и е дошло време да напуснем и да затворим вратата зад себе си.

Удивително е че и Марс и Венера са единодушни в посланието си към нас нали? А всъщност съвсем закономерно пред вид това, че Венера е тази която ни подтиква да кажем  "желая" и изпраща желанието към Марс, който го превръща в мотив за действие. А ако желанието на Венера не обслужва ценностите на личността, или пък поведението на Марс не обслужва постигането на желанията/ценностите, личната криза е неизбежна. И да, разрушаването на старите модели и раздялата с тях винаги е сложен и болезнен процес, но още по- болезнено и деструктивно е да зациклим в тях, губейки връзка с онова което е истински важно и ценно за нас, поради което сега Венера ще ни приканва да направим болезнени избори в полза на бъдещето.

Разбира се, не всичко в което сме въплътили личната си система от ценности подлежи на разрушение. Процесите които генерира Венера целят оценка и придобиване на вътрешно съдържание, смисъл и съзидателна, ползотворна същност. Там където те съществуват и връзката с тях никога не е била прекъсвана предстои прекрасна трансформация. Изконните ценности ще се проявят с нова сила, в нови аспекти и още в края на октомври ще поставят началото на нов процес на себевъплащение. А протичащите сега събития, освен всичко друго ще ни накарат да изследваме, отхвърлим, потвърдим и преосмислим и собствената си самооценка, най вече в контекста на това което, можем да предложим в процеса на взаимообмен със света и хората около себе си.

Успешни развръзки и осмислени уроци на всички!


Няма коментари:

Публикуване на коментар