четвъртък, 27 април 2017 г.

Акшая Тритя - Неразрушимия ден

Новолуния има през всеки месец. Има обаче само един ден в годината който има уникалните качества да превърне нашите начинания и духовни стремежи в гарантирано благосъстояние и днес ще ви разкажа за него.

Акшая тритя

Неразрушимия ден, или както го наричат в джойтиш традицията Акшая тритя, произтича от астрологичната концепция на ведите.

Това е онзи ден в годината в който Слънцето и Луната се намират в своите най силни позиции, съответно за Слънцето-Овен, за Луната-Телец, като по този начин гарантират дълговечност, просперитет, устойчивост и стабилност на всичко предприето и придобито в този момент. В тази концепция се използват сидеричните позиции на светилата- т.е реалното им разположение в съзвездията, чрез която каквото е на Небето, това е и на Земята и обратното . Луната и съзидателните аспекти на материята в Телец са оплодени току що от огъня на духа пробуден в Слънцето в Овен.

В древността на този ден са полагали основите на храмовете,  оцелели както знаем и до днес. А днес той продължава да се използва за стартирането на дългосрочни, крупни проекти, инвестиции, покупка на злато и недвижимости, начало на строителство. В Индия е прието размяната на подаръци във вид на скъпоценности, за да се задейства енергията на изобилието. В много източни култури, съхранили в обредния си календар идеята за връзка с природата и космоса, този ден поставя началото на сватбения сезон.

Според ведическия календар на този ден е направено първото жертвоприношение, извършено от Божество принесло себе си в жертва за благото на целия свят, разцвет на човечеството и просветление на човешкия дух. Още веднъж виждаме утвърден изкония принцип на обединените в единство материя и дух. Защото и тук в традицията на този ден е заложено фундаменталното разбиране, че средствата с които можем да привлечем изобилие и разцвет  в живота си са духовни и обратното - духовните качества и придобивки трябва да се използват и трансформират в съзидателна енергия чрез създаването на блага, които да бъдат използвани за последващ духовен растеж и подобряване на условията на живот за всички.

Затова в този ден крупните инвестиции задължително следва да бъдат подкрепени с духовен обет, а духовните практики стартирани в него задължително изпълняват крайната си цел –разцвет на душата и освобождаване от всичко което възпрепятства прогреса. В този смисъл е и силно подкрепящата енергия на този ден по отношение на новите начинания-знаем че най важните от тях обикновено изискват отказ от всичко старо и канализиране на енергията в едно направление.

Много пъти в моята астрологична практика съм наблюдавала както обществени така и лични процеси протичащи в този период при които се случва именно това- нещо старо и изживяло времето си си отива. Космическите принципи и закони работят дори тогава когато ние нямам съзнателна представа за тяхното протичане и проявление, в това можете да бъдете убедени. Така е и с принципа на неразрушимия ден , в който независимо дали го съзнаваме или не Вселената може да осъществи процеса на освобождаване за да канализира и насочи освободената енергия в по перспективни посоки.

Как можем съзнателно да използваме този ден за да привлечем енергията на изобилието в живота си?

Най простия и ефикасен начин е да нахраним някого, по възможност тези, които са в неравностойно положение-болни, бедни, бездомни, прокудени хора и бездомни животни. Но не чрез участието в благотворителни инициативи. Трябва да го направим лично- т.е да подадем храната с ръцете си, още по-добре ако сме я приготвили сами.

Разбира се ако дълго сме планирали важно начинание и търсим подходящ момент за стартирането му този е идеалния.

Молитвите и медитациите за пробуждане и насочване на енергиата на съзиданието и просперитета също са задължителен елемент, но са недостатъчни ако не ги подкрепим с практически действия. Купете си нещо красиво и стойностно, което да бъде подарък за вас самите-награда за положените усилия и старание и в същото време да се превърне в символ на просперитета и материалното благополучие в живота ви. Правете подаръци! Подходящи са малки бижута, скъпоценни и полускъпоценни камъни и благородни метали, които по същността  символизма си са неразрушими и с нарастваща стойност във времето.

Плановете съставени в този ден също имат неразрушим характер. Направете разбор на амбициите и целите си изберете най-важните и реалистични сред тях и обмислете подробните стъпки за тяхната реализация. Визуализирайте осъществяването им. Духовно–материална ос се захранва с емоцията. Духовно търсещите в практиките си през този ден могат да постигнат нови нива на прозрения, а мечтите захранени с надежда имат реални шансове да се превърнат в цели и да се осъществят.

През тази година неразрушимия ден идва на 18 април, в деня следващ нощта на появата на първия лунен сърп в близост до повелителката на Любовта, хармонията и изобилието - Венера. Тъй като Луната и Венера са разположени в терми на Марс и Сатурн обаче и в близост до Плеядите, е възможно да се сблъскаме с предизвикателства , които могат да ни срещнат с някои тъмни аспекти на живота с покана да ги преодолеем в себе си.

Идеалния неразрушим ден включва себе си едновременното проявление на няколко фактора
Слънце в Овен, Луна в Телец, ден от седмицата сряда, накшатра на Луната Рохини
Тук се използват, както отбелязах по-горе сидеричните позиции на Слънцето и Луната. За да не се объркате просто помнете че Слънцето трябва да е в последните градуси на овен или в Телец, а Луната в последната декада на Телец или първата декада на Близнаци според класическия и познат на всички зодиак.


2 коментара: