понеделник, 12 септември 2016 г.

Лунно затъмнение в Риби, или как сянката на Земята ни среща със сянката на Душата


Когато по време на пълнолуние се случи така че, Земята се окаже между Слънцето и Луната, тя хвърля своята сянка върху Луната и нашето нощно светило придобива оранжев червен и дори тъмнокафяв цвят. Лунното затъмнение в Риби на 16 септември е частично и няма да ни предостави подобни драматични сцени - Луната просто ще промени обичайния си блясък, но пък ще бъде видимо от залез Слънце, когато тя изплува на източния хоризонт, почти до полунощ. Разбира се в зависимост от светлинното замърсяване на мястото от където наблюдаваме.

Въздействието на лунните затъмнения се усеща до седем дни преди и седем дни след същинското събитие и като правило в тези дни можем да наблюдаваме и чувстваме засилена емоционална нестабилност и тревожност, още повече че сега Луната подчертава най-чувствителната и емоционална изява на водната стихия-Риби. Енергийния импулс който излъчва този сектор от зодиака, размива границите ни и създава усещане че сме свързани с другите чрез невидима нишка, поради което е силно свързан със състраданието, интуицията и духовните измерения на съществуването.

На персонално равнище особения заряд на затъмненията се въплъщава в нарастваща концентрация на важни събития и значимост на протичащите в този момент промени. Именно поради това, те са си спечелили славата на съдбоносен фактор в астрологичното прогнозиране. Каквото и да предприемем в сезона на затъмненията, каквито и хора или обстоятелства да влизат или излизат от обкръжението и реалността ни, настъпват промени които за дълго влияят в живота ни и изменят съществуващите пред нас перспективи. От своя страна в частност лунните затъмнения имат отношение към процеси на приключване, промяна и трансформация и наистина отварят зелена светлина за освобождаване от всичко изживяло и реализирало целта на своето възникване или първоначалната си форма на съществуване. 

Влиянието на тези процеси в живота си ще усетят най вече родените в периода 9-19 март Риби, 11-22 септември Деви, 10-20 юни Близнаци и 10-21 декември Стрелци. Както и всички, които имат лични планети и фокусни точки в сектора 19-29 градус на изброените подвижни знаци. От пролетта на 2015 в техния живот протичат важни, съдбоносни събития и промени-тенденция, която настоящото лунно затъмнение обуславя и за следващите месеци.


За да вникнем в значението на протичащите през затъмнението процеси е необходимо да вникнем в смисъла и съдържанието на оста Дева-Риби, чийто принципи са задействани от него.

Копнежът и реалността


Всяка ос от двойката Земя-Вода отразява процеса на въплъщение на вътрешен смисъл и съдържание в конкретна материална форма. При Дева-Риби, където вътрешния скептик среща вътрешния мечтател, на материализация подлежи идеята за съвършенство. Но докато Риби се потапя в духовно пътешествие чрез свободния полет на мечтите, фантазиите и високите идеали, в търсенето на дълбокия, общовселенски смисъл и съдържание далеч от материалния, физически свят, Дева поставя акцент на реалността обусловена от видимия свят, света на фактите, формалната логика, конкретните процедури и практическата целесъобразност и се грижи за детайлите и повторенията, които са необходими за въплъщаването на която и да било идея в реалността. При прекален акцент в Риби сме склонни да бягаме далеч от реалността в своите представи, планове и мечти, поради което болшинството от тях никога не достигат до реално въплъщение. В този случай, погълнати от хаоса на нереалистичните си представи губим представа как да подходим практически, от къде да започнем и какво точно да направим. Прекалената фиксация в Дева пък, ни прави зависими от външния свят дотолкова, че цялата ни енергия и време биха могли да изтекат в безсмислена, лишена от вдъхновение, принудителна рутинна дейност. В този случай, неизвестността и несигурността на мечтите и идеалите е толкова плашеща, че предпочитаме да се концентрираме на малки, незначителни и формални дела, които ни държат здраво свързани с познатия ни свят.

Всяко пълнолуние изисква постигането на баланс, а когато пълнолунието е съпроводено с лунно затъмнение липсата на баланс и неприятните последици и разочарования произтичащи от нея стават очевидни чрез силни преживявания. Балансът по оста Дева-Риби излъчва посланието, че всяка глобална идея, всяка мечта, всяка представа за съвършенство може, да бъде въплътена в реалността благодарение на малките, добре обмислени последователни стъпки, а вдъхновението, вярата и мечтите са абсолютно необходими, за да изпълнят всяка конкретна дейност със смисъл и съдържание. И тогава чудесата просто стават част от реалността.

И така, ако сте имали вдъхновяващи идеи и проекти, сега идва момента да прецените до каква
степен успявате да ги вплетете в реалността. Ако резултатите са разочароващи, не се отчайвайте. Може би ви липсва добре обмислен алгоритъм на действие или достатъчно търпение и последователност. А може би плановете ви са били твърде нереалистични, а крачките ви твърде широки. Дева ни учи, че скромното начало и малките стъпки са далеч по удобен и сигурен начин да поставим стабилна основа и да пристъпим към конкретна реализация. Възможно е и да преживеете горчивината на пропуснатите възможности. Това е предпоследното затъмнение по тази ос в рамките на 9 годишен цикъл, така че много идеи от миналото се нуждаят от приключване или сбогуване. Миналото си отива, а пропуснатите възможности няма да се върнат. Процесите протичащи под въздействието на това лунно затъмнение обаче, целят да обслужат бъдещия ни прогрес, чрез показна видимост на неизчистени проблеми и противоречия, разпад на илюзиите и загуба на смисъл и стойност в изчерпали своето съдържание житейски сценарии. Сюжет, който както стана вече ясно наблюдаваме от началото на 2015г.

Състраданието и служенето, зависимостта  дълга и изцелението.


Въпреки различията си, Дева и Риби са свързани в едно цяло и имат много общи черти. Те са гъвкави и лесно приспособими, имат алтруистична природа и намират смисъла на своето себеосъществяване, когато имат възможност да помогнат, да бъдат полезни. И двата знака са свързани със служенето и изцелението. Дева обслужва физическото здраве и служенето чрез практическа работа в полза на всеобщото благо, а Риби- психическото здраве и обслужването на духовните нужди на човечеството. Неслучайно оста Дева-Риби, традиционно свързана със здравето и болестта, отразява дуалността и противопоставянето на вътрешните и външните състояния на нашия организъм. Именно тук се осъществява връзката между психиката и тялото, а двата знака са силно свързани със зависимостта: Риби от вътрешните състояния, Дева-от външните обстоятелства.

По Дева можем да се окажем привързани и зависими от конкретни обстоятелства, поети ангажименти, от необходимостта да свършим конкретна работа или да изпълняваме конкретни роли, от чувство за дълг, желание да бъдем полезни и саможертвена фиксация в реалностите на материалния свят, пораждаща необходимостта да окажем практическа помощ и подкрепа. По Риби сме склонни да отречем всичко това, подмамени от стремежа да действаме според вътрешните си подбуди и вдъхновение и да живеем в абсолютна независимост от външните обстоятелства и задължения. Но тук попадаме в още по-голяма зависимост - от вътрешните си състояния, които често зависят от емоциите, генерирани от въздействието на външни обстоятелства и хора свирещи по тънките струни на душата ни симфония за състрадание, милосърдие, саможертва и отново дълг към по-слабите и нуждаещи се от помощ.

Така по време на това лунно затъмнение можем да се окажем в ситуации възникнали в следствие на избори направени през пролетта на 2016 и есента на 2015, които в този момент оказват ефект на принуда, задължение, необходимост или зависимост от обстоятелствата, в това число и чувство за дълг.  В същото време, острата нужда от освобождаване от рутината и задълженията, може да ни подтикне да приемем съответстващите решения и да скочим в пропастта на неизвестността и неопределеността, например да напуснем стабилна но безрадостна работа или връзка. В крайна сметка, въпросите за зависимостта от вътрешните състояния или външните обстоятелства в този период се актуализират именно за да ни подтикнат към решение, ще се освободим ли от тях или напротив ще продължим да поддържаме този деструктивен сюжет. И това може да засегне както взаимоотношения където безспорно влияние има ролята на другия, така и личните ни навици, самозаблуди, зависимости или недостатъци.

Ето че по девешки, съвсем прецизно и стъпка по стъпка стигнахме до сянката и няма как при пълнолуние в Риби да не надникнем в дълбините на душата, а сянката на Земята безспорно ще ни срещне и със сянката на душата. Всички ние искаме да мислим и възприемаме себе си като добри, хармонични съвършено проектиращи се в реалността личности, но човешката природа е твърде многолика и съвсем не се побира в тесните граници на ограничените ни от познатото, "реалното" и допустимото представи. Това, което ще научим за себе си и другите може да се окаже шокиращо или дори жестоко. И все пак, дори точно заради това, би могло да ни даде възможност да видим действителността със всичките и достойнства и недостатъци, да добием реална представа за това кои сме, къде сме и на къде да вървим. Или поне откъде да си тръгнем. Предвид дълбоката емоционалност на Риби не е изключено това своеобразно ориентиране да бъде съпроводено с първоначално объркване, загуба на цел и посока и най-вече - с дълбоки душевни катарзиси при освобождаването на подтиснати емоции в това число страх, гняв, ревност, и дори ярост. Не се заблуждавайте в миролюбивия смирен вид нито на Дева, нито на Риби. Няма по-голям майстор в материята от Дева и по-мощна всепомитаща сила от тази на разбушувалия се океан на Риби. Техният бунт определено може да се превърне в природно бедствие-нещо, което често наблюдаваме на прага на пролетта или есента. Да се сблъскаме със своите несъвършенства обаче и да открием че и ние сте човешки същества, несъвършени инкубатори на грозни чувства и деструктивни модели, е благословията на оста Дева-Риби, онази която ще ни помогне да материализираме божествения замисъл и идеята за съвършенството вложени в душата на всяко човешко същество в реалността, с първата стъпка към изцелението от токсичните емоции и поведенчески модели.

Ако трябва да обобщим всичко казано до тук, Лунното затъмнение в Риби ще ни отговори на следните въпроси:

-Успели ли сме да вложим вътрешен смисъл и съдържание в делата които запълват ежедневието ни, или иначе казано да въплатим своите мечти и абстрактни идеи в реалността?

-Решили ли сме за себе си въпросите за дълга и отговорността и здравословната граница в тях, която обезпечава вътрешната си свобода? 

-Успяваме ли да поддържаме баланса във физически, психологически и духовен аспект, по начин който ни гарантира развитието като здрави личности?

-Успяваме ли навреме да се освободим от токсичните емоции и състояния, зависимоси и привързаности?


В събитиен план, достигащите до кулминация, развитие или финал процеси и сюжети могат да бъдат свързани със заплетени, неясни обстоятелства страхове и психически блокажи, възникнали в живота ни на прага между зимата и пролетта на тази година. Техните корени обаче могат да достигат дълбоко в миналото, а ефектите им тепърва ще откриваме в бъдещето.
Резултатите, макар и разочароващи и привидно поставящи ни в губещи позиции, могат да ни обогатят посредством усвояване на придобития опит и намирането на нов смисъл чрез него. И не на последно място, Риби веяротно ще надигнат булото на загадъчността за нас, поставяйки ни в странни ситуации, изваждащи на повърхността тайни или скрити до момента обстоятелства, които макар и неочаквани, биха могли да ни доведат до ново равнище на разбиране, относно скритите механизми, които движат живота и света около нас.

На всички пожелавам дълбоки прозрения и нови вдъхновения!

Няма коментари:

Публикуване на коментар