вторник, 28 юли 2015 г.

Ретроградна Венера в Лъв - нека се обичаме

Даровете и уроците на ретроградната Венера, можем да обобщим в едно изречение: Възможността да ревизираме желанията и ценностната си система и да ги нагодим към настоящите си нужди и обективните условия, ни обещава възможност действително да се наслаждаваме на живота. 


Когато една планета започне да се движи ретроградно, настъпва период, в който събитията, обстоятелствата, мислите и преживяванията ни заставят да преосмислим и преразгледаме своите позиции по темите и въпросите, намиращи се под нейно влияние. Още от древността астролозите са наричали Венера "малкото щастие", тъй като са оценявали колко е важно нейното влияние върху благоденствието на личностите и народите.
Венера е господарката на нашите чувства, отговаря за партньорствата - както личните, така и деловите. Тя показва как встъпваме в съюз, как разбираме любовта, как проявяваме чувствеността си, какви прояви на любов и привързаност очакваме, а също и доколко успяваме да се свържем с насладата от живота, тъй като е тясно свързана с понятийните ни възприятия за красотата и комфорта като цяло. В този смисъл естетическите ни предпочитания и ценностната система също са Венерини теми. И не на последно място, в чисто материален аспект - парите, талантите и притежанията, които също представляват ценности и са източник на комфорт, а и разменна монета във взаимоотношенията, особено в деловите.

Самата ретроградност е свързана с видимото движение на планетата и цикъла и спрямо Слънцето. Де факто, планетата не се движи назад, разбира се, просто наблюдавайки я от Земята, започваме да забелязваме как тя постепенно намалява скоростта си на движение по еклиптиката, спира и се връща назад, след което отново забавя ход, спира и  възстановява обичайната си скорост и посока. Периодът на ретроградността обхваща времето, в което планетата се намира в ретроградната примка: от точката в еклиптиката, до който в последствие ще се върне и отново ще възстанови обичайния си ход, до точката, в която е спряла движението си и е сменила видимия си ход обратно по зодиака. Тези две точки, в които планетата спира и променя движението си, се наричат стоянки и заедно с точката на долния съвпад със Слънцето, са изключително важни, фокусни точки в ретроградния период, тъй като маркират области на интензивни промени, събития и преживявания. Съответно, те придобиват особено значение, в случай че акцентират важни точки в хороскопите на хора и държави.

Настоящото ретроградие на Венера акцентира областта от 15° Лъв до 1° Дева, във времевия диапазон от 21 юни 2015 г. до 9  октомври 2015 г, както следва:

21 юни 2015 - 15° на Лъва, Венера навлиза в ретроградната примка
26 юли 2015 - в 1° на Дева, Венера става ретроградна
6 септември 2015 - в 15° на Лъва, Венера възстановява директното си движение
9 октомври 2015 - в 1° на Дева, Венера излиза от ретроградната примка

По време на ретроградното си движение Венера прави и контакт със Слънцето, който маркира точка на осъзнаване и проявление. В случая това ще се случи на 15 август в 23° на Лъв. Това е долен съвпад, който практически отбелязва началото на нов Венерино-Слънчев цикъл. До този момент протича и ревизията на ценности, привързаности и взаимоотношения. Получаваме възможност да оставим в миналото онези от тях, които са се изчерпали от съдържание и да започнем нов жизнен цикъл с обновена система от ценности и желания. А в последствие - на 28 септември, когато Венера отново премине за последен път през този градус, осъзнатото да бъде проявено чрез конкретни постъпки и решения.

Венера в Лъв: Обичай ме силно и страстно, аз съм единствена и  заслужавам това! Ще ти се отблагодаря с преданост и възхищение, с любов, която топли и вдъхновява!

Темите на Венера са любовта, взаимоотношенията-лични и делови,  личните ресурси , включително парите, самооценката и ценностната система. Всички ресурси с които разполагаме, включително вродените и придобити качества и таланти са ресор на Венера. От тях зависи самооценката ни, от тях зависи и мотивацията ни да се кооперираме, да търсим взаимодействие, да влизаме в партньорство. Това е ресурса, който използваме като разменна монета във взаимодействието си с околните. А принципите които се проектират в Лъв са личното достойнство, съзнателната себереализация, излъчването и проектирането в света на онази божествена искра заложена във всеки от нас, която ни прави уникални и неповторими като ни превръща в творци на собствената ни съдба и в създатели на блага за другите.  Тук думи като достойнство, чест, благородство и щедрост добиват смисъл и съдържание. Не случайно самооценката на Лъва не подлежи на коментар.

Подвластна на ярки чувства и силни желания, Венера в Лъв е жадна за любов и изпитва силна потребност да привлича вниманието, да бъде в центъра на събитията, да бъде харесвана и обожавана. Тя не разбира скромната, дискретна красота, не разбира въобще защо красотата трябва да стои в сянка и истински се възмущава от онези, които не я ценят. Постоянната и потребност от внимание е всъщност зов за обществено признание на красотата като съзидателен принцип и поклонение пред божественото творение. Венера в Лъв превръща красотата в социално явление. И то не само външната красота и перфектният имидж, а най-вече онези лични качества, достойнства и таланти, които ни правят красиви и ценни в собствените ни представи. По тази причина по време на транзита и в Лъв, у всички нас нараства потребността към емоционално себеизразяване и утвърждаване, като израз на собствената ни уникалност и самобитност. 

За Венера в Лъв животът е безкрайно представление, при което тя ту застава на сцената за да демонстрира гордо талантите и уменията си и да се порадва на заслужени аплодисменти, ту се оттегля в публиката, за да задоволи собствените си естетически и светски потребности. И тъй като всяка ретроградна фаза на Венера подчертава важността на нейните теми и изисква преоценка на ценностите и стойностите съобразно принципите на знака в който преминава, накрая ще ги пожертва пред олтара на Слънцето, за да ни покаже че най-ценния дар на Любовта е споделеното удоволствие от радостта на живота, а най-голямата скъпоценност която можем да притежаваме сме самите ние-такива каквито сме. 

Понеже Лъвската Венера не понася да е една от многото, съвсем не и допадат повърхностни взаимоотношения, в които тя не може да се чувства единствена и да бъде център на вниманието, ще ни накара да преговорим онези свои качества и достойнства, таланти, ресурси и социални роли, които ни правят уникални и неповторими, наистина достойни да бъдем единствени. Ще трябва да използваме като разменна монета себе си, но преди това ще ни лиши временно от външните удоволствия и ще ни освободи от някои емоционални привързаности именно с тази цел-за да открием лични причини да си доставяме удоволствие сами и да се наслаждаваме на себе си, да се обичаме. Защото само онзи който се обича, може да предложи себе си на другите с безусловна щедрост, искреност и свобода на изразяването,  без да търси компенсации или източници на удоволствие в партньорството, създаващи форми на зависимост. 

През това лято ще ни се иска животът да бъде по-ярък и цветен, но това ще ни накара дълбоко да преживеем и в крайна сметка да  преразгледаме и ревизираме не само личната си самооценка но и онези свои потребности, които я обслужват и я поддържат здрава и съзидателна. И най вече собствената си чувствена нагласа, защото принципът на Венера в Лъв е себеизразяване чрез чувства.

Ретроградна Венера - Действително ли искам точно това?

Ключовата дума в описанието на ретроградната фаза на всяка планета е преосмисляне. Обикновено то протича чрез малки или по-големи неприятности и забавяне на развитието по темите на съответната планета. Венера, да речем, винаги създава проблеми на влюбените, особено на нововъзникналите връзки и изчерпаните взаимоотношения. Започваме да си задаваме въпроси дали сме направили верния избор, това ли е човекът, който действително може да отговори на очакванията ни за пълноценна връзка. Или пък една сутрин се събуждаме, поглеждаме се в огледалото (а то изумително много прилича на глифа на Венера) и решаваме, че някак си тази прическа никак, ама никак не съответства на вътрешното ни състояние. Понякога Венера си служи и с по-радикални способи. Ако искате да се уверите, прочетете мита за слизането на Ищар в подземното царство и най-вече края му, който описва точно тази Венерина фаза и резултатите от нея.

Всичко зависи от това, доколко в този период вкусовете и ценностите ни ще претърпят промяна. В случай че ключовите градуси аспектират сензитивни точки от хороскопа, това е гарантирано. И така изведнъж добиваме смелост да експериментираме с външността си, да направим ремонт у дома, така че да го нагодим към последните модни течения или да си позволим покупки, които в друго време биха ни се стрували проява на абсолютна липса на здрав разум. Нещо повече, изведнъж ни хрумва, че половинката ни съвсем не отговаря на типа партньор, който си представяме до себе си, или пък се отдаваме на неочакван прилив на нежност към някого, който отдавна е напуснал живота ни. Затова е изключително важно честичко да си припомняме какво може и какво не бива да правим в този период.

Какво не трябва да правим

На първо място не бива да гледаме сериозно на постоянно менящите се вкусове и интереси, поне докато Венера не възстанови обичайното си движение. Може да изпитате внезапна отчужденост от партньора или да почувствате привличане към някой друг. Почакайте Венера да възстанови нормалния си ход, а най-добре да излезе от ретроградната примка, дори да не сте обвързани и да не рискувате загубата на скъп човек. Едва тогава ще сте наясно дали действително сте преживели любовно озарение или умопомрачение и дали отказът ви от участие в досега съществували взаимоотношения е адекватен избор или каприз.

По правило се реализира вторият вариант, тъй като връзките, възникнали по време на ретроградна Венера, са меко казано неуместни, не притежават потенциал за развитие, а осъзнаването на всичко това често протича на фона на драматични преживявания. Скоро след като Венера възстанови обичайния си ход, с удивление ще установите, че сте се припознали в някого и да - обектът на вашите трепети най-вероятно ще почуства същото. Не, не казвам, че трябва да се замонашим, но не възлагайте големи очаквания на романтичните познанства, установени в този период. Практиката показва, че макар те да са доста поучителни, да предоставят безценен опит и оставят дълбоки следи в душата ни, рядко са дълготрайни и пълноценни. По същият начин отчуждението и кризата във взаимоотношенията по правило цели да изчисти онези стереотипи в поведението и представите на партньорите, които са подчинени на остарели и изживели времето си представи и ценности, за да направи връзката по-жизнена и пълноценна. Защото ние често преследваме цели и следваме модели, изградени върху ценности, които отдавна не представляват стойност и са загубили жизнеността и потенциалът си да ни направят действително щастливи. А упоритото придържане към тях ни лишава от възможността да задоволим настоящите си потребности.По тази причина това е и най-неподходящото време за сключване на брак. Ще се появят куп причини и препятствия, поради които съвместното съжителство ще става все по-трудно и безрадостно.

Същото можем да кажем и за спонтанните решения, касаещи имиджа, устройството на дома, крупните покупки и капиталовложенията

Без остра необходимост, избягвайте да взимате и давате пари назаем. 

Деловите партньорства, установени през това време, се оказват безперспективни и често генерират финансови загуби за някои от участниците в тях.

Хората на изкуството обичайно също трудно понасят този период, тъй като той е свързан с продължително отсъствие на вдъхновение, ниска самооценка и осезаем песимизъм. Направете малка пауза, преразгледайте стари творчески идеи, разчистете работното пространство или просто си починете. В крайна сметка творчеството не е производство и едва ли ви се налага да изпълнявате план и да се съобразявате с крайни срокове.

Началото на дългосрочни взаимоотношения, даването на обещания, инвестициите и финансовите отговорности, поети в този период, са гарантиран източник на бъдещи недоразумения. Партньорите ще се окажат неподходящи за съвместен живот и бизнес, обещанията - неизпълними, по независещи от нас причини, вложените средства няма да оправдаят очакванията за възвращаемост, придобитите ценности ще се окажат фалшиви или с далеч по-ниска стойност. 

Под влияние на Венера се намира  и модната индустрия, козметиката и парфюмерията, както и всички светски мероприятия в областта на културата и изкуството. Логично - налагането на нови брандове, премиери на големи представления, изложби и дебюти ще бъдат посрещнати със слаб интерес, а експериментите с козметични средства и пластична хирургия с цел разкрасяване, няма да оправдаят очакванията.

Оказва се, че това е достатъчно сложен период за всеки от нас. Венерианските сфери са така дълбоко вплетени в живота ни с усещането за доволство и благополучие, че почти няма човек, който да не преживее поне малко тъга и разочарование. Благодарение на ретроградния ход на Венера обаче, разбираме къде ни липсва съвършенство, кои наши желания са останали незадоволени и кои са изгубили своята стойност и как да направим живота си по-щастлив.

Какво да направим?

Често, в забързания ход на живота, пропускаме да ревизираме целите и желанията си. Стремим се към нещо, което в миналото би ни направило щастливи, но сега вече е загубило актуалността си. Поради ограничаването ефекта на социалното влияние и стереотипи, упражняващи все по-голямо влияние в живота ни, в този период, успяваме по-добре да определим кой и какво представляват действителна ценност за нас. Периодите на ретроградие на Венера ни дават прекрасната възможност да направим преоценка на ценностите и желанията си и да ги нагодим към текущите си потребности. Така ще бъдем сигурни, че желанията, мотивиращи постъпките и стремежите ни в бъдеще, действително притежават потенциал да направят живота ни по-щастлив и комфортен.

Преосмислянето на въпросите, касаещи личния живот, хармонизиране на съществуващите отношения, изчистването на стари недоразумения и освобождаването от недоизживени чувства и привързаности, също са инвестиция в щастието и доволството ни. Сега можем да коригираме взаимоотношенията си и да им придадем нов смисъл и съдържание. Особено във втората половина на ретроградната фаза, по време и след съвпада на Венера със Слънцето. Не се колебайте да посветите време и внимание на любимия човек, да обсъдите  желанията и нуждите, които всеки има във връзката, да опресните представите си за хармонично и здравословно партньорство. Не започвайте дълги и мъчителни разговори, използвайте по-меки и игриви средства. Дори шеговито обсъждане на сексуалните ви фантазии би могло да ви разкрие много един за друг. Важното е да не упражнявате натиск и да не търсите незабавен резултат.

Ако минали връзки не ни дават покой, или изпитваме негативни чувства към бивши партньори, това е идеалният момент да сложим точка на миналото. Не се притеснявайте как ще стане това. В случай че сме узрели да го сторим и действително сме готови да простим и забравим, ретроградната Венера сама ще се погрижи за всичко. Тя има удивителните способности да организира случайни срещи между стари познайници, дори да ги делят хиляди километри и цели животи. По-важно е да се възползваме от възможността да се освободим от товара на миналото, за да дадем шанс на бъдещето. Или да си припомним минали грешки, за да не ги повтаряме.

Въпреки съпътстващите финансови трудности и ограничения, а може би именно заради тях, периодите на Ретроградна Венера ни помагат също и да въведем порядък и дисциплина в изразходването на финансовите си средства. Преразгледайте бюджета си, започнете да си водите дневник на разходите. Това ще ви помогне да станете по-отговорни и да управлявате средствата си ефективно.

По време на ретроградната фаза на Венера се променят нашите ценности и емоционални стереотипи. До края на периода ние не можем да определим точно какво искаме, тъй като се разграничаваме от досегашните си представи за щастие и доволство, но все още не сме изградили нови, с които да ги заменим. Нещо повече, променяме се не само ние, но и целият свят около нас. Въвеждат се нови закони и правила в общуването, нови тенденции завладяват пазарите, дори модните тенденции се променят. Стойности биват обезценени, но други запазват непреходността си и дори заблестяват с нови величини. Затова е важно да бъдем крайно съзнателни към вътрешните си усещания, но да се въздържаме от сериозни и крайни решения.
Прекрасно и вълнуващо лято! И помнете Венера в Лъв цени радостта от живота и ще ни поднесе действителни причини да се обичаме повече.

Няма коментари:

Публикуване на коментар