четвъртък, 16 юли 2015 г.

Новолуние в Рак: В хармония със себе си


Да намериш спокойно, тихо и мирно местенце. Навън в света или вътре в душата си - няма значение. Всеки има своето неприкосновено място. Там където можеш да се оттеглиш на спокойствие, за да влезеш в хармония със себе си. Важното е да придобиеш усещането за уединение, за да се върнеш към началото, към корените, да докоснеш основата. Това е принципът новолунието в Рак. Време за медитация, за съзерцание, и изследване на онези базови стойности, които ни позволяват да живеем в мир със себе си, да постигнем емоционална сигурност и душевен комфорт. Време за размисъл, за оттегляне и пътуване към себе си, за преоценка на целите и ценностите. Време за укрепване на основите и установяване на границите. Онези които пазят, охраняват неприкосновеността и гарантират сигурността. Време, в което трябва да изчистим съзнанието си, за да го превърнем в бистро езеро, по повърхността на което се отразяват мечти и идеи, родени от дълбините на душата ни.

Новолунието в Рак няма да ни донесе еуфорично вдъхновение, но ще ни напомни нуждата от почивка и релаксация, от възстановяване на силите, от обновление на чувствата, от нежна грижа, от съкровена близост. Да успокоим мислите си, за да възстановим физическите си сили, или по-скоро да ги прегрупираме и насочим към по-реалистични и адекватни на настоящите ни нужди и условия цели. Усамотението или пребиваването в съвсем интимен кръг е необходимо, дори задължително условие. За да чуем песента на душата.

За нас, съвременните хора е толкова нетипично да останем насаме с мислите си и да се изолираме от бъбривия шум и суетата на ежедневието. И губим връзката с най-добрият си приятел-собствената ни душа. Нещо повече, често съзнателно я избягваме, защото компанията която тя предлага не винаги е приятна. Тя настоява да потънем в чувствата, да изследваме нуждите си, да се разходим из спомените и временно изпраща в отпуск умът. Онзи, който ни привързва към социални роли и обслужване на цели и желания, имащи малка или никаква връзка с непосредствените ни душевни потребности. Точно тези, от които зависи така мечтания душевен комфорт. Затова често интимният разговор с душата ни, поражда разтърсващи емоции и дълбоки катарзиси пред осъзнатите фалшиви стойности. А онова, което ни съобщава душата най общо се свежда до това е че животът е твърде кратък, за да го посветим на обслужване на социални илюзии, чужди на собствената ни съкровена същност.

Ако си позволите да разграничите самотата от усамотението и успеете да му се насладите, ще видите колко дълбока е връзката ви със себе си. Позволете си поне ден прекаран в мълчание, за да чуете тихият глас на душата си. Позволете си да се движите бавно и спокойно през живота, следвайки естествените му течения. Да бъдете наблюдатели, а не участници. Да се заровите в спомените си, да преживеете опитът свързан с тях. Позволете си изолация за да постигнете мир със себе си. Отдалечаването от всекидневните дейности ще ви помогне да придобиете нов поглед за бъдещето. Отдалечаването от другите ще укрепи връзката ви със себе си. А после си позволете и близост, за да компенсирате онази, чисто човешка уязвимост, която живее във всеки от нас и генерира рационални и ирационални страхове. Онези, които живеят в тинята под повърхността на вашето спокойно езеро. Споделете страховете си, споделете тайните си. Така ще научите, че не само вие имате страхове и тайни.

Новолунието в Рак е нещо като оазис за душата, тихо, спокойно, езеро, по поръхността на което можем да съзерцаваме картини, които ни връщат към собствената ни същност. Под повърхността му пък има течения, тиня и купища съдържание гниещо в нея. То също са част от същността ни, а гниенето му ражда живот. Намираме се в люлката на живота. Приятно гледане!

Няма коментари:

Публикуване на коментар