понеделник, 15 юни 2015 г.

На Меркурий, с любов

Доброто общуване внася яснота в живота. Толкова беди възникват поради липсата на искреност и качествена комуникация. Вместо да общуваме, често изпадаме в недоразумения, гадаем, тълкуваме погрешно, преструваме се ,мамим, лъжем ....и плачем разбира се накрая, когато връзките се скъсат заради неволни или прибързани реакции от типа на "говориш глупости" или "сега не ми се говори за това".Да, а тук въобще не споменаваме през колко мутации преминава собствената ни мисъл за да я изразим- от мозъка до езика, по да се надяваме гладки пътища, което всъщност само по себе си е трудно, после се намесват ушите на другия и накрая той превръща думите ни в свой си превод, на нашата мисъл. Ужасно труден и деликатен процес, дори и да имаме двама настроени за общуване събеседници, а какво остава ако единия или и двамата не са. И като добавиш езика на тялото, интонацията и това изпил ли си си кафето и доволен ли си от обяда......Всъщност всички проблеми между хората възникват от липсата на желание да се общува, да се говори и да се слуша.

А уж живеем в информационната епоха, в ерата на Си Ен Ен, интернет и мигновената връзка с всяко кътче на планетата и общуването и комуникациите са по-достъпни от всякога. Тогава?
Тогава идва ретроградния Меркурий. Меркурий вестителя, който винаги знае повече, отколкото казва и само той е наясно с нюансите изгубени в превода. Защото някъде по пътя, късче от от началното съобщение е пропаднало в пропастта зейнала от невинаги гладките пътища на комуникацията, липсата на възможност да следим интонацията или езика на тялото или просто недостатъчно добре развитите умения на говорим и слушаме. Меркурий, който е еднакво добре дошъл и на Небето и на Земята и под нея, единствения упълномощен с достъп до всички царства.Една от задачите, с които е натоварен, всъщност е да посредничи между силите на Светлината и Мрака и никой не умее като него да си служи виртуозно и с двете, замесвайки ги в странни, често невидими и абсолютно неразбираеми за околните пропорции. Меркурий първо ще ви излъже, за да ви отведе до истината.

Защо? Основна цел и задача на Меркурий е да ни провокира да мислим. Обикновено, навлизайки в периода на ретроградие, провокацията идва чрез лъжа, объркване и обезсилване на вече изреченото и договореното, на онова което звучи приемливо, разумно, потвърдено от очите ни и от ушите ни,  за да ни принуди да се заровим сами в умовете си и от там да изкопаем истината. Говори с гатанки, защото главоблъсканиците ни принуждават да мислим самостоятелно, а не да разчитаме на готови, макар и ясни отговори.

Меркурий увърта и подвежда, за да обърка в здравата хватка на егото. Обичайно ние хората се подчиняваме на правила в общуването, които се усвояват като "отче наш" още в детската градина. Защото това е необходимо. Да знаеш как да говориш с родителите, с учителите, с пенсионерите в квартала или с децата от съседната улица. Така ние сами се вкараме в безмилостна система на диференциация между Аз и Вие, обслужваща преди всичко егото и неговия инструмент умът. А Меркурий се забавлява с нас, докато ни прилага объркващи хватки, хвърля всичките си хитрини, за да разруши фанатичната ни привързаност към системата за диференциране. Ще ни лъже, ще ни сервира парадокси и ще ни подмамва с лишени от логика драми, за да ни принуди да разберем, че умът ни е само инструмент, а не цел и като всеки инструмент той може да бъде откраднат, повреден, неефективен или ненадежден. Ние всичко знаем и всичко разбираме и най-вече за всичко имаме разумно обяснение. Обикновено обслужващо нуждите на същото това его, на което винаги му липсва цялостност и отчаяно се нуждае да се чувства значимо, запълвайки празнотата с готови отговори. Сами си задаваме въпроси-сами си отговаряме, защото да попиташ, означава че не разбираш, а да чуеш-че си съгласен да промениш представата си.

И тогава, когато всичките ни очаквания рухнат, а представите ни се окажат напълно безполезни, започваме да мислим, да слушаме и да чуваме, да обръщаме внимание на жестовете, погледа и интонацията на гласа, с надеждата че този път ще разберем правилно, ще запълним празнината, този път по правилният начин. И започваме да общуваме, но вече не обслужващи "Аз", а обслужващи "Ние", Защото простичката истина, че всички сме едно, а различията са провокация на егото.

Доброто общуване събира безбройните мисли и неизброимите тълкувания в ядна ясна картина необходима за правилното разбиране. Една дума подбрана уместно и изречена в подходящия момент, е способна да елиминира всички съмнения и объркани тълкувания и послания изгубени в превода, породени от липсата на думи преди това. Компенсира всевъзможни разминавания в убежденията, истински или въображаеми оскърбления. Не е лесно! Купища специалисти по Марс и Венера предписват общуването като панацея за всяка разбита връзка. Защото вместо да общуваме, често изпадаме в недоразумения, въобразяваме си, преструваме се или мамим. Това е и посланието на Ретроградния Меркурий- "Хайде да го изясним". И става ясно, че някъде по пътя късче от началното съобщение е пропаднало в пропастта и Тя или Той може би са нямали предвид точно това.

Няма коментари:

Публикуване на коментар