събота, 19 март 2011 г.

Баховата терапия при бременност и раждане

За периодите на бременност и раждане предписанията се правят по същият начин както и в общият случай, защото тук има значение не толкова обстоятелството, колкото настроението и отношението към него. Всъщност есенциите са много подходящи именно през този период. Бременността и раждането са естествени състояния, те не са патология, но понякога психическите нагласи се променят по-често от обикновено. След като бъде установено точно и прецизно общото настроение на бъдещата майка, могат да се потърсят подходящите за нея есенции. Спокойната, щастлива психическа нагласа е изключително важна за лесното и безболезнено раждане и днес много бъдещи майки посещават различни курсове за да се научат как да релаксират. Приемането на есенциите подпомага този процес като помага на майката да контролира колебанията в настроенията и емоциите си.

Някои млади майки стават нервни и неспокойни през първите месеци, дори ако много са желали бременността и са я посрещнали с радост и надежда. Подобно състояние се наблюдава и през последните месеци, независимо от това че бременността е прекарана спокойно и щастливо. В много случаи причина за това е по- голямата уязвимост,страхът от промяна и носталгия по отминалото време, с по-малко задължения и отговорности. Тогава е подходящо да предпишем Орех/за преходното състояние и необходимостта от защита/ и Нокът /за носталгията/. Ако страха е твърде голям, подходящо е да се даде Мимулус, а ако предизвиква пристъпи на паника Скална роза. За успокояване на ума е добре да се приема Врбинка, а ако има и натрапчиви идеи свързани с бъдещето или здравето на бебето задължително се добавя Бял конски кестен и Червен кестен. Хормоналните промени и нарушения, които настъпват в организма и често стават причина за гадене и повръщане ще се повлияят много добре от Rescue Remedy в комбинация със Склеранто. Маслината също оказва назаменима подкрепа на бъдещата майка,тъй като при всички случаи бременността е съпроводена с физическо, а често и психическо изтощение.

Много ефикасни са и капките за спешна помощ - Rescue Remedy във всички случаи, особено преди термина. Майки, които взимат тази комбинация обикновено раждат по-лесно и се възстановяват по-бързо. Важен фактор тук е и въздействието върху плода чрез майката-по този начин ние помагаме не само на нея, но и на него за преодоляване на шока и трудностите свързани с повята на бял свят. Освен капките за Спешна помощ, много благоприятен ефект върху плода имат и споменатия вече Орех, както и Витлеемската звезда.

Онова ,което най-често се наблюдава при работа с бременни са дълбоки емоционални изживявания, чести смени на настроението, голяма доза страх и безпокойство във връзка с предстоящото раждане, нужда от освобождаване от миналото и подготовка за голямата промяна в живота. В този смисъл освен горепосочените есенции, полезни помощници са Лиственицата- за повече увереност в себе си и Дъба –за придобиване на вътрешна сила.

Каквито и предписания да даваме, обаче най - важното е да се съобразяваме с преживяванията и състоянията на майката.

В началният следродов период, също е добре да подкрепим майката и новороденото. Есенциите които приема майката и тук естествено въздействат на бебето чрез кърмата и психологическият обмен , който има то с нея. Rescue Remedy и Витлеемска звезда, особено ако раждането е било травмиращо, както и Орех ще облекчат и новороденото в първоначалните му контакти с новият свят. По няколко капки от есенциите могат да се добавят към водата за къпане както и към бебешката козметика, а могат да се прилагат и директно - по сгъвката на китките или зад ушичките.
В последващите месеци и години на растежа, Баховата терапия може да бъде ценен помощник както при обичайните проблеми, с които се сблъскват повечето деца и  родителите им ,свързани с отбиването, прохождането и растежа на зъбките, така и със специфичните особености на детето. Всъщност най-важният аспект терапията тук  е да се осигури стабилно, хармонично и балансирано емоционално състояние, необходимо за формирането на здрава и уверена в себе си личност.. А този процес възниква и се развива още с първата глътка въздух. Работата с негативните състояния, страховете и емоционалната неустойчивост дава възможност да се решат някои специфични проблеми на личността, което в бъдеще гарантира повече щастие и житейско удволетворение за децата ни.
Например някои бебета страдат от вътрешно напрежение, от което не успяват да се освободят. Макар че изглеждат доволни и спокойни, те често треперят, а по-късно в детска възраст си гризят ноктите и прикриват тревогите си. За тях е нужна Агримония. Други са капризни, ревливи и дори ревниви към родителите си, особено когато се появи по-малко братче или сестриче. Цикория ще им помогне да преодолеят зависимостта си от внимание и нагласата да се вкопчват и прилепват към хората които обичат.. Слабоногата пък ще помогне на децата, които хленчат, мрънкат и се гневят когато не получат онова което желаят веднага, а Червения кантарион е за прекалено старателните и покорните, които ще трябва да развият собствената си индивидуалност и да се научат да отстояват нуждите и позициите си. Ако пък вашето бебче се страхува от тъмното, плаче на сън измъчвано като че ли от кошмари, а в по-напреднала възраст не желае да заспива само, може би има нужда от Скална роза или Трепетлика.
Колкото и странно да звучи, макар да нямат житейски опит, децата преживяват и носят целия диапазон от чувства, нагласи и страхове, характерни за нас-възрастните. Но за разлика от нас, те могат да се справят много по-бързо с отрицателните нагласи, тъй като при тях липсва ефекта на първоначално отхвърляне и "борба със себе си". Стига да им помогнем, разбира се. Струва си нали? В крайна сметка всички сме родени за да бъдем щастливи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар