сряда, 21 юли 2010 г.

Сатурн във Везни - Бог дал, Бог взел!




Денят 21 юли 2010 отбелязва едно знаменателно астрологично събитие, което вероятно ще промени много човешки съдби, а и неминуемо ще повлияе на общия световен политически и социален климат - окончателното преминаване на Сатурн във Везни.
Сам по себе си този преход не е нещо изключително - случва се веднъж на 29 години. Изключителното този път е конфигурацията, която той заформя с другите планети гиганти - Уран, Плутон и Юпитер. А като изключим съмнителната слава на Юпитер – добротвореца, никой от тези играчи не обича да го определят като мил и жалостив.

Кардиналните оси в Зодиака - Овен, Рак, Везни и Козирог, бележат основата и прехода, началото и края, живота и смъртта. Така активирани още в първите си градуси, те неминуемо ще представят на вниманието на всеки един от нас възможност да поразсъждава върху тези теми. Хората и най-вече ние, възпитаниците на западната философия и религия, имаме учудващо незряло отношение към смъртта. Мащабно погледнато обаче, тя е един естествен етап в огромния цикъл на времето и еволюцията на всичко що съществува във вселената под каквато и да било форма. И винаги появата й ознаменува раждането на нещо ново, често по-стойностно и адекватно на времето.

Така умират хората и оставят след себе си потомци и плодовете на своето дело. Така умират проекти, давайки храна и възможност за нови начинания, където нещо ще бъде коренно изменено, за да се избегне подобно разрушение. Така настъпва банкрутът, оставяйки крупния бизнесмен без средства и основно занятие и най-вече цел, в която е вложил огромен труд, вяра, търпение и желание, но ако целта се промени из основи, истински силните играчи могат да докажат качествата си, изграждайки отново империи от нулата. Така умират житейски ценности и възгледи, носещи разочарования и крах на вярата в законите на живота, но нали само в празнотата можем да намерим отново Вярата, а заедно с нея да придобием и Силата.

Установяването и разбирането на тази циклична закономерност е смисълът на небесната битка сега и, волю или неволю, всички ще бъдем въвлечени в нея. Ще си припомним, че смъртта е толкова необходима, колкото и самият живот. Ще се сблъскаме с парадоксалния факт, че животът сам по себе си ограничава промяната, а оттам и еволюцията. Колкото по-дълго вървим по избрания някога в миналото път, толкова по-трудно ни става да видим алтернативните възможности, които другите пътища ни дават, и да поемем по тях. Та нали толкова сили и вяра сме вложили. И ние продължаваме да инвестираме там душа и воля, материални средства, време и всички налични ресурси. Така започваме да чувстваме този път част от себе си. И колкото повече се срастваме с това, което е обсебило живота ни, толкова повече инстинктът ни за самосъхранение ни диктува, че да свърнем от пътя е равносилно на това да се разделим с живота. Но има грешни пътища, а дори и верни да са, си имат крайна точка.

Въпросът, пред който се изправяме сега, е каква част от идеалите си да съхраним, следва ли да изграждаме живота си около остарели и доказали неефективността си концепции, или - като банкрутиралия бизнесмен - да променим коренно целите си, а от там намеренията и желанията си и да тръгнем по непознат, но разкриващ пред себе си нови възможности път.
Онова, което ни подсказват небесните играчи сега, е, че успехът, подчинен на досега действащи закони, ще престане да бъде успех за досега действащите сили. Че ни предстои да поправим грешките, заложени в основата и целите на Пътя, или да приемем, че някои теми вече са напълно изчерпени, завършени и приключили. А с плодовете от тях да съхраним живота и да го изградим отново.

И понеже говорим за Сатурн и Везни, закономерно промените ще започнат да се осъществяват на ниво взаимоотношения и контакти. Везните са знак на равенство и баланс, а Сатурн - суровият учител, там се чувства особено добре. Ще изисква от нас смелост и мъдрост да признаем неправотата си, пред когото е нужно, да възстановим хармонията, променяйки представите си за законите на живота, а заедно с това и самия живот. Никой, дори и най-самоуверените и успели хора, нито пък тези, които преминават през живота необременени от разсъждения за смисъла на съществуванието си, няма да може да премине напред, без да е взел този изпит по преоценка на ценностите. Не разчитайте повече на обичайните сюжети и рамки, ако не желаете внезапно и неприятно да бъдете изненадани. Ако не сте готови осъзнато да обедините крайностите, за да дадете живот на нещо ново - оставете старото само да напусне живота ви.

На всички пожелавам успех! Бъдете внимателни към знаците, които съдбата ви дава през тези дни - те ще ви ориентират по пътя на приключението, наречено Живот!

Няма коментари:

Публикуване на коментар