сряда, 17 ноември 2010 г.

Как да засилим нашата имунна система, за да бъдем винаги здрави

Защо става така, че от 100 човека, които биха могли да се простудят или да се заразят от грип, само няколко се разболяват? Ние вдишваме милиони бактерии всеки ден, въпреки това не ставаме жертва на всички тях, а някои хора почти никога не се разболяват. Каква е разликата между тези, които често се разболяват и тези, които изглеждат почти непобедими? Отговорът е свързан най-вече с имунната система. Ако имате силен имунитет, ще се разболявате рядко. Аюрведическата медицина, която преди всичко е превантивна, дава много препоръки за поддържане на силен имунитет, което ще ни предпази от всякакви болести.

Ето някои основни насоки

Изпълнявайте достатъчно физически упражнения.

Ендорфините (естествените средства на тялото за премахване на болката) се увеличават при изпълнението на физически упражнения и спомагат за засилването на имунитета. От гледна точка на Аюрведа, физическите упражнения:
1. Подобряват храносмилането и усвояването на хранителни вещества.
2. Изчистват токсините и ги изхвърлят извън системата.
3. Намаляват стреса и помагат да се разсеят отрицателните чувства.
4. Водят до здрав сън.
5. Увеличават енергията и издръжливостта.
Всичко това засилва имунитета. За тази цел е необходимо да определим вида, количеството и интензивността на физическите упражнения, които ще изпълняваме, според типа на нашето тяло. На хората от тип Кафа е необходимо по-голямо натоварване с аеробика няколко пъти седмично. Тези, чието тяло е от тип Питта, се нуждаят от умерени физически упражнения, но трябва да избягват напрегнати състезания и прегряване, тъй като това провокира Питта. Хората с Вата организъм обикновено се нуждаят от съвсем леки упражнения, като ходене, пози от йога или танци, тъй като не са много натоварващи. Липсата на достатъчно физически упражнения води до натрупване на ама в тялото, което намалява имунитета. От друга страна прекаляването с физически упражнения води до умора, която също излага на риск имунната система. Така че намерете разумния баланс за вас и се придържайте към него.

Поддържайте положителни чувства в себе си

Ние създаваме тялото си с нашите мисли и чувства. Нашите мисли (според съвременната наука - психоневроимунология) произвеждат молекули, които структурират тялото ни. Когато мислите ни са положителни, оптимистични и щастливи, ние произвеждаме „щастливи” молекули, които са различни от химичните вещества, произведени от хора с нещастни, гневни или депресивни мисли и чувства.
В буквалния смисъл ние ставаме това, което мислим
Така че обърнете внимание на положителното и бъдете щастливи, доколкото можете да бъдете. Играта с деца, четенето на хубави книги, насърчаването на смеха чрез гледане на комедии, са все полезни дейности за засилването на имунитета.

Пийте топла вода на малки глътки

Ама е една от най-големите покани на тялото към болестта. Един лесен и естествен начин да намалим ама и да я изчистим от тялото, е да пием често по малко топла вода през деня. Можем да превърнем това в обичайна практика, особено ако сме предразположени към простуди или почувствате, че сте изстинали. Добре е да отпиваме по няколко глътки топла вода на всеки половин час

Неутрализирайте стреса чрез медитация

На медицината вече е добре известно, че стресът отслабва функционирането на имунната система. Духовните техники, които намаляват стреса, могат да бъдат много полезни за подобряване функционирането на нашата имунна система и за предотвратяване на честите заболявания. Имунната система на нашето тяло е жизнено важен фактор за поддържането на организма ни здрав и незасегнат от болести. Аюрведа дава много полезни съвети за подобряване на имунната ни система, и предпазване от болести – нейн основен принцип е профилактиката като основна мярка срещу всяко заболяване. Тези съвети, спазвани от вас ежедновно, ви гарантират тонус, здраве и емоционално равновесие.

МЕГИ КОЛЕВА, основател на Център “Аюрведа”

Няма коментари:

Публикуване на коментар