сряда, 2 юни 2021 г.

Зодиакалния човек, или звездни проекции в човешкото тяло


Пътуването на душата през планетните сфери преди раждането оформя нейното астрално тяло, което намира своето съответствие във физическото. След раждането те заедно работят и осъществяват програмата установена като резултат от това пътуване. Хороскопът е карта именно на тази програма, запечатваща астралните сили и течения в мига на раждане за цял живот. Той описва света в който живеем и начина по който това се случва в цялата им сложност и многообразие. По същия начин описва и телата ни, а човешкото тяло е една съвършенна, но изключително сложна система функционираща в пълно съответствие със силите които пораждат и поддържат разумната Вселена.Тези сили ние разпознаваме и изучаваме чрез съзвездията и по-точно чрез зодиакалните знаци.

Можем да кажем че Зодиака обединява сложни образувания, всяко със своята природа, характер и задача произтичаща от мястото което заема и начина по който се свързва с останалите звена.В Зодиака всеки знак описва своя етап от цикличния процес на създаване и функциониране на тялото като система - от началото му в Овен до завършването му в Риби и има анатомична, физологична и систематична проекция в него.


Да подходим традиционно, по начина по който разглеждаме знаците в зодиака, обединени по групи въз основата на сходство и индивидуално-всеки със своята роля и значение в единната система. 


На първо място разпознаваме дневни и нощни знаци съответстващи на активните и пасивните творящи сили на Вселената.


В този случай активните или мъжките знаци са свързани с група функции, които могат да бъдат наречени командно-двигателни. Тяхната роля е да реагират своевременно на възникващите стимули, да определят цел във външния свят и да контролират органите и частите на тялото, за да постигнат тази цел. 


Пасивните или женските знаци се свързват главно с хранителните и конструктивните функции. Тяхното влияние е ограничено до границите на тялото и основната цел е как да се управлява процеса в тези граници, да се осигури нормалното състояние на вътрешната среда, наличието на достатъчно резерви, растежа на необходимите тъкани и органи и  елиминирането на всички ненужни, вредни за организма елементи. 


На второ място според природата на силите и принципите които работят в тях знаците се обединяват около елементите


Огън /Овен, Лъв, Стрелец/ – основен носител на жизнена енергия, водеща роля в кислородния и топлинен обмен и като такъв управляващ сърцето и главата с кръвоносната система, както и опорно-двигателния апарат.


Въздух /Близнаци, Везни, Водолей/ – отговаря за газообмена и всички връзки в организма и се проявява в  крайниците, белите дробове и бъбреците


Земя / Телец, Дева, Козирог/ – концентрация на физическа енергия, но силите за регенерация са малко, обмяна на соли.Тя също поема част от нервната система, но преди всичко се концентрира в масата мускули, кости, стави и тъканите най вече в коремната кухина


Вода /Рак, Скорпион, Риби/ – отговаря за водната обмяна в организма и управлява течностите в тялото процесите на пречистване, интоксикация и органите системите свързани с тях  -стомах, отделителна и полова система, съединителна тъкан


Освен това трите типа сили пораждащи различен начин на действие също се проявяват в човешкото тяло -анатомично, физиологично и систематично по следния начин


Кардиналните знаци имат отношение към главата, стомаха, кожата, черния дроб и скелета.

Неподвижните знаци имат отношение към шията и гърлото, сърцето, кръвта и отделителната система.

Подвижните знаци имат отношение към дихателните органи, вътрешностите съединителната тъкан и нервната система.


Ролята на Овена е да реагира незабавно на външни и вътрешни сигнали и да издава „заповеди“ на тялото. Следователно знакът Овен е функционално свързан преди всичко с централната нервна система, както и със соматичното разделение на нервната система, фокусирано върху взаимодействието на тялото с външната среда. Вероятно част от хормоналната система, която поддържа реакцията на тялото на външни дразнители (не забравяйте, например, адреналин), както и набраздените мускули - основният изпълнител на заповедите, трябва да бъдат отнесени към сферата на влияние на Овена. 

Моля, обърнете внимание, че функционалните компоненти на Овена не съвпадат с неговите анатомични проекции. Да кажем, че гръбначният мозък „териториално“ се отнася до Лъв, но функционално до Овен. И ако в бъдеще видим, че определена планета създава проблеми в този или онзи знак, то въз основа на анатомичната кореспонденция ще можем да преценим в коя област на тялото най-вероятно ще се прояви този проблем и на базата на функционалната кореспонденция - какви функции на тялото (и тези органи, които ги изпълняват) ще бъдат включени. Така се налага освен систематичната и функционална работа съответстваща на един зодиакален знак да определим и неговото анатомично съответствие. 

Анатомично и Функционално Овен съответства на : главата-череп чело, нос, очи,зъби горната челюст, главния мозък и централната нервна система


Ако  Овена може да се сравни с главнокомандващия на организма, то Бика поддържа тила. Основната му задача  е да осигури на тялото всичко, от което се нуждае, предимно хранителни вещества. Той отговаря за запасите - мастните запаси на тялото - и тази част от храносмилателната система, която е свързана с усвояването на храната - устната кухина, фаринкса, езика, хранопровода. Всички органи, които образуват всякакъв вид резерви, резерви в тялото (например черния дроб) са функционално свързани  също с Бика. Систематично артериите и най вече артериалната кръв, които захранват с кръв органите също са под негово влияние. И така

Знакът на Бика отговаря за врата, тила и малкия мозък,ушите,челните синуси, долната челюст, шията, езика, глътката, сливиците, гърлото, гръкляна, трахеята, гласните връзки, жлезите с вътрешна секреция – най-вече щитовидната жлеза която е анатомично съответства на знака.


Близнаците осигуряват комуникация, приемане и предаване на информация - както в тялото, така и с външната среда. Техните проекции включват всички видове рецептори и нервни влакна, предаващи сигнали и пренасящи системи, включително кръвоносната ако я разглеждаме като носител на хормони и химически кодирана информация. Друга задача на Близнаците, също свързана с кръвоносната система - но не само с нея - е транспортирането на различни вещества - както полезни, така и вредни - в интерес на всички останали системи. Анатомично Близнаци се свързват с тимусната жлеза генератор на младост и радост, която както знаете изчезва в по-напреднала възраст.

Можем да кажем че проекциите на Близнаци в тялото са всички дихателни органи -бели дробове, бронхи,плевра/включително и тези които посочихме като прилежащи към Бика език трахея, във функциите им отнасящи се до дишането /, ключиците, раменете, ръцете и пръстите, нервната система и всички останали системи, във функциите им на пренасящи данни и вещества до останалите органи на тялото.


Ракът има за задача да усвои хранителните вещества, попаднали в организма. Той получава от Бика вещества, дошли от външния свят, като цяло чужди. Разгражда ги, обработва ги и те се усвояват - т.е. стават наши собствени, предназначени за изграждане и поддържане на собственото ни тяло. Функцията за изграждане - създаването на нови клетки, растежа на органи и тъкани - също е отговорност на Рака. Той е като доставчик на материали за всички процеси на растеж в тялото. Затова и раковите заболявания най-често са свързани с него, тъй като обикновено са свързани със свръхпроизводство и натрупване на клетки.

Проекциите на Рак са в гръдния кош, гърдите, стомаха, лимфните възли, млечните жлези, систематично се свързва с храносмилателната система, лимфната система, функционално с черния дроб, панкреаса ,  жлъчката и слизестите ципи.


Лъвът е владетел на главната енергийна станция на тялото - сърцето, както и на най-големите съдове, съседни на него, които образуват централната, жизненоважна част на кръвоносната система. Лъвът също включва нематериален, но въпреки това много важен енергиен резервоар за жизненост или жизнена енергия в тялото, която в разнообразни окултни течения свързват божествената искра и асоциират със слънчевия сплит или диафрагмата. Астрологичните школи имат различно мнение по въпроса относно зодиакално съответствие на сърцето и диафрагмата, които едни отнасят към Рак, а други към Лъв. Във всеки случай спор относно господството му върху жизнеността и жизнения потенциал няма, а те определено са свързани с работата на сърцето и на още един орган по който тече жизнената енергия -гръбначния стълб. 

Проекциите на Лъв са в сърцето, кръвоносната система и кръвообращението, ребрата, слънчевия сплит и диафрагмата,плещите, гръбначния стълб, гръбначния мозък и симпатичната нервна система, осигуряваща контрола на цялата вътрешна среда на тялото. 


 В Дева е разположено химическото чистете на тялото. Нейната задача е да отдели зърното от плявата, като остави всичко необходимо и полезно в организма и се отърве от вредното или просто ненужното. Този процес на фрагментация и разделяне непрекъснато протича в нашите черва, но не само там. Черният дроб, бъбреците, далака - всички тези органи определят наличието на ненужни вещества в тялото и ги отделят от полезните вещества, като по този начин изпълняват функцията на знака Дева. Процесът на разграждане се стимулира от панкреаса и жлъчката. На практика всички органи и системи имащи отношение към обмяната на веществата съответстват на принципа на Дева. С нея се асоциира и вегетативната нервна система, регулираща дейността на всички вътрешни органи.

Така можем да отнесем към Дева коремната кухина, червата, обмяната на веществата, далака, черния дроб, панкреаса и жлъчката и цялата вегетативна нервна система.


Везните със самото си име свидетелстват за основната функция на този зодиакален знак - да поддържа баланса на различни процеси в тялото. Нашето тяло е много уязвимо и е в състояние да функционира само в тесен диапазон от температури, налягания, концентрации на вещества. И за да се осигури постоянството на вътрешната среда на тялото, трябва постоянно да се извършват най-фините корекции - включително като се отчита състоянието на външната среда. Знаем че независимо от външните условия здравото тяло поддържа относителна стабилност в показателите за състава и обема на кръвта, артериалното налягане, температурата на тялото и прочее.  Този процес за поддържане на равновесие в системата наречена човешко тяло се нарича хомеостаза и съответства на Везни.  Баланса на Везните намират съответствие и в поддържането на хормоналния баланс и онази част от хормоналната система която всъщност осъществява хомеостазата, бъбреците и отделителната система. Равновесието на тялото пък се регулира от вестибуларния апарат. Тук попадат и най-различни подсистеми в цялото тяло, чиято задача е да сигнализират за дисбаланс и да вземат мерки за неговото възстановяване. 

Везни намират своята проекция в слабините, бъбреците,надбъбречните жлези,ендокринната система, отделителната система, пикочния мехур, кръста и детеродните органи


Скорпионът и Девата винаги са свързани. В тялото той поема определените в Дева като ненужни и вредни елементи,  а неговата задача е да премахне всички тях извън тялото. Този процес включва отделителната система -традиционна зони за контрол на Скорпиона - но също така, потните жлези, които също отвеждат токсини и излишества. Репродуктивните органи пък осигуряват отделянето на плода след окончателното му формиране и в този смисъл те също са част от функционалната система на Скорпиона. Отделянето на различни вещества, субстанции та дори и живо човешко същество не би било възможно без гладкатата мускулатура която също е под Скорпион.  

Така в Скорпион се разполагат външните полови органи, полово отделителната система, пикочните канали, дебелото черво, полови жлези, някои функции на жлъчката и панкреаса, както и апендикса


Пътешественикът Стрелец, който традиционно се асоциира с проникване и достигане до най-отдалечените кътчета, в тялото е  свързан с артериалната система, която доставя кислород и хранителни вещества и до най-отдалечените от центъра органи  на тялото и по този начин осигурява постоянно „изгаряне“ - процес на окисляване на хранителните вещества и освобождаване на енергия. Негово съответствие в тялото са метаболитните процеси, което го свързва с черния дроб, а с помощта на Везни е отговорен и за терморегулацията. Функционално се свързва с таза, тазобедрените стави и сухожилията. 

Проекциите на Стрелец са таза и тазобедрените стави, бедрата, черния дроб, артериалната система и артериалното налягане.

 

Подобни на най важните си представители в обществото функции има и Козирогът в човешкото тяло. Той се проектира в органи и системи , чиято задача е да поддържа структурата, да предпазва тялото от въздействието на външната среда. Скелета, кожата,челюстите, зъбите. Може да забележите, че противоположните знаци на зодиакалния кръг повече или по-малко ясно образуват допълваща двойка. И така, Козирогът, чиято работа е да поддържа границите и системата вътре в тях, затваря територията на организма, придава му форма и вече в рамките на тази форма Ракът създава среда на живот. Бика вкарва необходимите за живота вещества, Скорпиона отвежда излишните и т.н.

Съответствията на Козирог са : Кожата, скелета, както и сухожилията и ставите, а най -преките му проекции са в колената и зъбите.


Както и останалите въздушни знаци Водолея е свързан с преноса и транспортирането, най вече от периферията към центъра.Поради което той съответства на периферната нервна система и вените като магистрали на обратно движение. Тъй като е знак управляван от Сатурн с него се свързват и всички спазми било то във функциите на кръвообращението или нервната система. Съответно от тук се управляват и всички двигателни функции и сетивни възприятия протичащи по периферната система от всички крайници и органи към централната нервна система. Или иначе казано във Водолей се проектира целия волеви и неволеви контрол на тялото. 

На Водолей съответстват прасците, глезените, периферната нервна система, вените, сетивните органи и тяхната чувствителност


Рибите са последните в поредицата от знаци на зодиака и тяхната роля до голяма степен е свързана със завършването или неутрализирането  на всичко, което другите системи на тялото не са завършили или пренебрегнали. За тази цел тялото си служи със всички телесни течности, които са проекция именно на Риби, както и с лимфната система, която като че ли затваря циркулацията на течности и в същото време неутрализира чужди микроорганизми. Главни неутрализиращи функции има и имунната система която разпознава като свое и не свое всичко попаднало или възникнало в организма. Именно проблемите на Риби и неспособността им за различаване пораждат проблеми във функционирането на имунната система което тайно бавно, но сигурно руши целия организъм .Риби също затварят човешкото тяло със ходилата и пръстите на краката. 

Анатомичните и функционални съответствия на Риби в човешкото тяло са лимфната система и лимфните възли, имунната система, ходилата и пръстите.


Що се отнася до планетите те най общо поемат съответствията на управляваните от тях знаци с някои допълнителни уточнения както следва. 


Слънце – съответства на сърцето, система на кръвообращението, гърба, дясно око у мъжа, ляво око у жената, кора на главния мозък, самия главен мозък, цялата дясна страна на тялото, обща жизненост, центъра на психическа енергия.


Луна – съответства на стомаха, вегетативната нервна система, инстинкти, дясно око на жената, ляво око на мъжа, лимфната система, половите органи и гърди у жената, матка, менструацията, течностите в тялото – сълзи, обмяна на сокове, ставни течности, процеси на асимилация и дисимилация, храносмилането, мастни отлагания,доброкачествени и злокачествени образувания, наследственост, раждане, оплождане, бременност и цялата лява страна.


Меркурий – съответства на нервната система и връзката и с периферията, мисловни центрове и центрове на възприятието, координация на движенията, двигателни функции, памет, органи на говора – език, уста, ръце, китки, бели дробове, дихателните пътища, пръсти на ръцете.


Венера – съответства на системата на жлезите с вътрешна секреция и хормоните, мастна и захарна обмяна, щитовидната жлеза, хипофиза, кръв, левкоцити, бъбреци, кръст, шия, врат, кожа, коса, полови органи, женските гърди, яйчници, семе и сокове.


Марс – съответства на мускулната система, жлъчка, лице, полови органи у мъжа, потентност, фибри на кръвта, кръвоносни съдове, възпалителни заболявания, инфекции, треска, производство на адреналин,


Юпитер – съответства на артерии, левкоцити, черен дроб, имунна функция, бедра, храносмилателни процеси, мастни отлагания, всички хипер-процеси в организма.


Сатурн – съответства на костната система, гръбначен мозък, зъби, колена, органи на слуха, далак, жлъчка, ставни връзки, хрущяли, всички хипопроцеси, вкостенявания, образувания на камъни, тромбоцитите, наследственост, стареенето.


Уран – влияе на централната нервна система, нервната сила, висша нервна дейност, двигателни процеси – независими от волята – пулс, перисталтика, кръвен отток, кръвообръщение, аура, прасци


Нептун – влияе на на главен мозък – връзка с подкорието, очи, крака и пръсти на краката, всички жлези у човека, свръхсетивност – алергии,


Плутон – влияе на  клетъчния метаболизъм, доброкачествените и злокачествените клетъчни изменения, генетичната наследственост, половите органи и възпроизводство, чудодейни способности за изцеление.


Лунни възли – те могат да бъдат индикатор на заболявания, кармични и хронични заболявания при съвпад с дадена планета.






Използвана литература


Чандра Ал Сингх /Фьодор Грузинев/ „Основите на древната астрологическа традиция“

Иван Антонов Астрология

Абрахам Ибн Езра  Съждения за звездите

Лариса Назарова Медицинска Астрология

Добрин Антонов лични записки






Няма коментари:

Публикуване на коментар