понеделник, 13 март 2017 г.

Ретроградна Венера - инструкции за безопасно ползване

Ключовата дума в описанието на ретроградната фаза на всяка планета е преосмисляне. Обикновено то протича чрез малки или по-големи неприятности и забавяне на развитието по темите на съответната планета, когато тя навлезе в ретроградната си примка. Венера, да речем, винаги създава проблеми на влюбените, особено на нововъзникналите връзки и изчерпаните взаимоотношения. Започваме да си задаваме въпроси дали сме направили верния избор, това ли е човекът, който действително може да отговори на очакванията ни за пълноценна връзка. Или пък една сутрин се събуждаме, поглеждаме се в огледалото (а то изумително много прилича на глифа на Венера) и решаваме, че някак си тази прическа никак, ама никак не съответства на вътрешното ни състояние. Понякога Венера си служи и с по-радикални способи.
Всичко зависи от това, доколко в този период вкусовете и ценностите ни ще претърпят промяна. В случай че ключовите градуси в настоящата ретроградна примка аспектират сензитивни точки от хороскопа, това е гарантирано. И така, изведнъж добиваме смелост да експериментираме с външността си, да направим ремонт у дома, така че да го нагодим към последните модни течения или да си позволим покупки, които в друго време биха ни се стрували проява на абсолютна липса на здрав разум. Нещо повече, изведнъж ни хрумва, че половинката ни съвсем не отговаря на типа партньор, който си представяме до себе си, или пък се отдаваме на неочакван прилив на нежност към някого, който отдавна е напуснал живота ни. Затова никак не е  излишно да си припомним какво може и какво не бива да правим в този период. Венера навлезе в ретроградната си примка на 29 януари и ще излезе от нея на 17 май.

Какво не трябва да правим

На първо място не бива да гледаме сериозно на постоянно менящите се вкусове и интереси, поне докато Венера не възстанови обичайното си движение. Може да изпитате внезапна отчужденост от партньора или да почувствате привличане към някой друг. Почакайте Венера да възстанови нормалния си ход, а най-добре да излезе от ретроградната примка, дори да не сте обвързани и да не рискувате загубата на скъп човек. Едва тогава ще сте наясно дали действително сте преживели любовно озарение или умопомрачение и дали отказът ви от участие в досега съществували взаимоотношения е адекватен избор или каприз.

По правило се реализира вторият вариант, тъй като връзките, възникнали по време на ретроградна Венера, са меко казано неуместни, не притежават потенциал за развитие, а осъзнаването на всичко това често протича на фона на драматични преживявания. Скоро след като Венера възстанови обичайния си ход, с удивление ще установите, че сте се припознали в някого и да - обектът на вашите трепети най-вероятно ще почувства същото. Не, не казвам, че трябва да се замонашим, но не възлагайте големи очаквания на романтичните познанства, установени в този период. Практиката показва, че макар те да са доста поучителни, да предоставят безценен опит и оставят дълбоки следи в душата ни, рядко са дълготрайни и пълноценни.

По същият начин отчуждението и кризата във взаимоотношенията по правило цели да изчисти онези стереотипи в поведението и представите на партньорите, които са подчинени на остарели и изживели времето си представи и ценности, за да направи връзката по-жизнена и пълноценна. Защото ние често преследваме цели и следваме модели, изградени върху ценности, които отдавна не представляват стойност и са загубили жизнеността и потенциалът си да ни направят действително щастливи. А упоритото придържане към тях ни лишава от възможността да задоволим настоящите си потребности.

По тази причина това е и най-неподходящото време за сключване на брак. Ще се появят куп причини и препятствия, поради които съвместното съжителство ще става все по-трудно и безрадостно.

Същото можем да кажем и за спонтанните решения, касаещи имиджа, устройството на дома, крупните покупки и капиталовложенията.

Без остра необходимост, избягвайте да взимате и давате пари назаем.

Деловите партньорства, установени през това време, се оказват безперспективни и често генерират финансови загуби за някои от участниците в тях.

Хората на изкуството обичайно също трудно понасят този период, тъй като той е свързан с продължително отсъствие на вдъхновение, ниска самооценка и осезаем песимизъм. Направете малка пауза, преразгледайте стари творчески идеи, разчистете работното пространство или просто си починете. В крайна сметка творчеството не е производство и едва ли ви се налага да изпълнявате план и да се съобразявате с крайни срокове.

Началото на дългосрочни взаимоотношения, даването на обещания, инвестициите и финансовите отговорности, поети в този период, са гарантиран източник на бъдещи недоразумения. Партньорите ще се окажат неподходящи за съвместен живот и бизнес, обещанията - неизпълними, по независещи от нас причини, вложените средства няма да оправдаят очакванията за възвращаемост, придобитите ценности ще се окажат фалшиви или с далеч по-ниска стойност.

Под влияние на Венера се намира  и модната индустрия, козметиката и парфюмерията, както и всички светски мероприятия в областта на културата и изкуството. Логично - налагането на нови брандове, премиери на големи представления, изложби и дебюти ще бъдат посрещнати със слаб интерес, а експериментите с козметични средства и пластична хирургия с цел разкрасяване, няма да оправдаят очакванията.

Оказва се, че това е достатъчно сложен период за всеки от нас. Венерианските сфери са така дълбоко вплетени в живота ни с усещането за доволство и благополучие, че почти няма човек, който да не преживее поне малко тъга и разочарование. Благодарение на ретроградния ход на Венера обаче, разбираме къде ни липсва съвършенство, кои наши желания са останали незадоволени и кои са изгубили своята стойност и как да направим живота си по-щастлив.

Какво да направим?

Често, в забързания ход на живота, пропускаме да ревизираме целите и желанията си. Стремим се към нещо, което в миналото би ни направило щастливи, но сега вече е загубило актуалността си. Поради ограничаването ефекта на социалното влияние и стереотипи, упражняващи все по-голямо влияние в живота ни, в този период, успяваме по-добре да определим кой и какво представляват действителна ценност за нас. Периодите на ретроградие на Венера ни дават прекрасната възможност да направим преоценка на ценностите и желанията си и да ги нагодим към текущите си потребности. Така ще бъдем сигурни, че желанията, мотивиращи постъпките и стремежите ни в бъдеще, действително притежават потенциал да направят живота ни по-щастлив и комфортен.

Преосмислянето на въпросите, касаещи личния живот, хармонизиране на съществуващите отношения, изчистването на стари недоразумения и освобождаването от недоизживени чувства и привързаности, също са инвестиция в щастието и доволството ни.

Сега можем да коригираме взаимоотношенията си и да им придадем нов смисъл и съдържание. Не се колебайте да посветите време и внимание на любимия човек, да обсъдите  желанията и нуждите, които всеки има във връзката, да опресните представите си за хармонично и здравословно партньорство. Не започвайте дълги и мъчителни разговори, използвайте по-меки и игриви средства. Дори шеговито обсъждане на сексуалните ви фантазии би могло да ви разкрие много един за друг. Важното е да не упражнявате натиск и да не търсите незабавен резултат.

Ако минали връзки не ни дават покой, или изпитваме негативни чувства към бивши партньори, това е идеалният момент да сложим точка на миналото. Не се притеснявайте как ще стане това. В случай че сме узрели да го сторим и действително сме готови да простим и забравим, ретроградната Венера сама ще се погрижи за всичко. Тя има удивителните способности да организира случайни срещи между стари познайници, дори да ги делят хиляди километри и цели животи. По-важно е да се възползваме от възможността да се освободим от товара на миналото, за да дадем шанс на бъдещето. Или да си припомним минали грешки, за да не ги повтаряме.

Въпреки съпътстващите финансови трудности и ограничения, а може би именно заради тях, периодите на ретроградна Венера ни помагат също и да въведем порядък и дисциплина в изразходването на финансовите си средства. Преразгледайте бюджета си, започнете да си водите дневник на разходите. Това ще ви помогне да станете по-отговорни и да управлявате средствата си ефективно.

По време на ретроградната фаза на Венера се променят нашите ценности и емоционални стереотипи. До края на периода ние не можем да определим точно какво искаме, тъй като се разграничаваме от досегашните си представи за щастие и доволство, но все още не сме изградили нови, с които да ги заменим. Нещо повече, променяме се не само ние, но и целият свят около нас. Въвеждат се нови закони и правила в общуването, нови тенденции завладяват пазарите, дори модните тенденции се променят. Стойности биват обезценени, но други запазват непреходността си и дори заблестяват с нови величини. Затова е важно да бъдем крайно съзнателни към вътрешните си усещания, но да се въздържаме от сериозни и крайни решения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар