четвъртък, 25 февруари 2016 г.

Храна за Луната - покой за душата

Синхронизирането на хранителния режим с природния цикъл описан от движението на Луната по Зодиака е много просто и същевременно ефикасно. Съставената по този начин диета, особено ако съумеете да я съобразите и с Лунните фази,  спомага за правилното усвояване на хранителните вещества и освобождаването на токсините и шлаките без да вреди на тялото и психиката.  Настоящата информация можете да използвате за да изготвите оптимално ефективен за себе си хранителен режим, като се съобразите със своя лунен знак /рождената зодиакална позиция на Луната/,  или просто следите движението на Луната през зодиака и през съответните дни съобразявате менюто си са дадените препоръки.

Когато Луната подчертава огнената стихия организма се нуждае и съответно усвоява максимално пълноценно белтъчините и протеините. Мазнините тук засилват неблагоприятното си въздействие и следва да бъдат ограничени. Огнената стихия управлява усвояването и вътрешното изгаряне, а  така също и пречистването на организма. Можем да я стимулираме чрез остри, пикантни и сгряващи подправки като чили, пипер, хрян и джинджифил, добавени към храни които се консумират горещи веднага след приготвянето им. Огънят също така съдейства за протичането на пречистващите процеси и освобождаването от токсини и бактерии. Този процес може дa бъде подпомогнат с някои подправки и аромати.

ОВЕН- мъжки, кардинален
Необходимо е да се избягват мазните и твърде солените продукти. Желателно е чрез храната да си набавим калиев фосфат - точно неговият недостиг става причина за проява на качествата, виновни за лошата слава на Овена - избухливост и невъздържаност, а също и болестите му - най-често свързани с главоболие, поради умствено и нервно изтощение. Калиевия фосфат стимулира умствената и физическата енергия, които всички ние така щедро изразходваме, когато Луната преминава през този огнен знак.
Луната в този знак се нуждае и от достатъчно органично желязо и строителят   на мускулите - протеинът. Те се съдържат в постното месо и бобовите култури.
Подходящи продукти:
Растителни: цвекло, салати, цветно зеле, спанак, лук, моркови, краставици, фурми, ябълки, орехи и лимони, кафяв ориз, леща, боб, алое, коприва, лапат, чушки, чесън, лук, праз, ряпа, шипка, целина, синап, лешник
Животински: постно месо - агнешко, пиле
Подправките подходящи за този знак са дафинов лист, хрян и лют пипер

ЛЪВ- мъжки, неподвижен
Огнената Луна и тук задейства и стимулира процеси, свързани с обработването и абсорбирането на храната превръщайки я в енергия.
Метаболизмът е бърз, а преобладаващият огън предполага да изключим солта,  мазнините,захарта и тестените изделия.
Когато Луната преминава през огнения Лъв организма има нужда от магнезиев сулфат и протеини. Съответно в този период те се усвояват най-пълноценно. Магнезиевия сулфат стимулира храносмилателната и отделителната система и поддържа естественото движение на кръвта. Протеините са необходими за да осигурят високия енергиен потенциал, необходим за изявата на експресивността и вдъхновението характерни за Лъвската Луна. Витамините които са необходими през този период и могат да бъдат най-пълноценно усвоени са С и Е.
Подходящи за периода продукти са:
-патладжан, пипер, домати,моркови, цвекло,
-кафяв ориз,слънчогледово семе,сусам, пшеница, ръж- под формата на семена, кълнове и масла, слънчоглед, овес, червена леща
-бадеми, орехи и маслата от тях
-ябълки, круши, ,лимони, шипки и смокини, портокал, мандарина, грозде,
Подходящи подправки са копър, магданоз, джоджен.
Не е желателна консумацията на мазни животински продукти, тъй като те затрудняват кръвообращението и работата на сърдечно съдовата система, които са под влиянието на Лъв. Подходящи са постни меса-пилешко
 и дивеч, нискомаслени млечни продукти, яйца-в умерени количества. Те ще доставят нужните на организма протеини.

СТРЕЛЕЦ - мъжки, променлив
С подправките тук не бива да се прекалява - Стрелец управлява черния дроб, а те, както и тлъстата храна, затрудняват функциите му. Също така наситените мазнини и холестерин се натрупват по стените на артериите, което способства за нарушаване на кръвоснабдяването –процес намиращ се под влиянието на този зодиакален знак. Екзотичните храни и десерти са особено привлекателни за Луната в Стрелец, но предизвикват излишък на киселинно-образуващи елементи в кръвта. Затова когато Луната е в Стрелец, организмът има нужда от витамин С, който пречиства кръвта и укрепва стените на капилярите-цитруси, ягоди,чушки броколи, домати, тъмно зелени листни зеленчуци, магданоз.Един от витамините в групата В - Холин, помага на организма да преработва мазнините. Неговият дефицит предизвиква разрушителни промени и гибел за клетките на черния дроб. Съдържа се в прораслата пшеница, жълтъка на яйцата.
Луната в Стрелец ще приеме и обработи много добре веществата, съдържащи се в картофите, суровите зеленчуци, яйчния жълтък, зърнените продукти - най-вече овеса, ориза и неговите производни. Ценни и полезни за организма съставки могат да бъдат успешно усвоени от корите на плодовете и зеленчуците. Те съдържат кварц , който регулира задстомашната жлеза. Тя също е под управлението на Стрелеца. Плодовете на Стрелеца са праскова, дюля, банан, черница, фъстъци, смокиня, жито


Земната стихия се нуждае от повече соли и съответно те са безвредни, когато Луната преминава през земен знак, тъй като се усвояват максимално за да участват в структуро- образуващите процеси и не се натрупват и отлагат в организма. За да може този процес да протича безпрепятствено е необходимо да се ограничи приема на мазнини, белтъчини и въглехидрати. Земната стихия стимулира и управлява процесите на растежа, възпроизводство и регенерация на тъканите и скелета.

ТЕЛЕЦ -женски, неподвижен
Гладуването в тези дни, може да стане причина за отслабване на организма и за заболявания. Ако не желаете да добавите бързо излишни килограми обаче, ориентирайте се към  рибни блюда и месести плодове и зеленчуци. Тази лунна позиция е най-предразположена към натрупване на излишни килограми.

Полезни са храни, които съдържат натриев сулфат - тиквата, картофите, морковите, лукът, цветното зеле, ряпата,цвеклото, спанакът, крушите, ябълките и зърнените храни. Натриевия сулфат контролира задържането на вода в организма. Препоръчително е също да се консумират много морски продукти и в ограничени количества телешко и говеждо месо. Знакът Телец контролира функциите на щитовидната жлеза. Морските продукти съдържат йод, който е необходим за правилното и функциониране.

ДЕВА -женски, променлив
Дева, знакът който управлява процесите на храносмилане и движението на веществата в организма. Стомахът и червата са уязвими и следва да се избягват силните подправки, трудносмилаеми, тежки и мазни храни, които дразнят червата. Желателно е консумирането на билкови чайове, подпомагащи работата на храносмилателната система. Освен всичко друго течностите ще стимулират метаболизма, който в този период е забавен.
Дева усвоява най-добре храните, съдържащи калиев сулфат и витамини от група Б, които са необходими за пълноценната работа на слюнечните жлези: зеленолистни зеленчуци, тиквички, картофи, пъпеши, ябълки, круши, папая, сливи, смокини, лешници, леща, боб, всички зърнени продукти и маслата от тях, кафяв ориз. Подходящи подправки и билки, които ще балансират храносмилателната система са: лайка, червен кантарион, живовляк, сладник, звъника, босилек, копър, бахар, розмарин, валериана и гинко-билоба. Пчелният мед също - особено ефикасно средство е да се изпие сутрин на гладно чаша топла вода с лъжичка мед, разтворена в нея.

Сред животинските продукти подходящи за консумация са постните меса и нискомаслените млека и сирена, които могат да се консумират също както зеленчуците в неограничени количества. Киселото млеко е много полезно за Девата, тъй като помага за размножаването на полезните чревни бактерии. Също така внася в организма витамините от групата В и помага за усвояване на протеините. За този знак е необходима протеиновата храна, която бързо се усвоява и усилва метаболизма, в резултат на което се произвежда енергия.  Следва да се избягват силно подправените и пържените храни. Този лунен знак също така усвоява много трудно въглехидратите, затова е желателно в дните когато Луната преминава през дева да избягваме традиционната закуска.

КОЗИРОГ- женски, кардинален
Метаболизмът е забавен и това може да създаде здравословни проблеми, поради което е нужно да увеличим физическата активност. Желателно е да се избягва преяждането и обилната храна. Подтиснати са функциите на черният дроб и жлъчката и те не могат да се справят с атаката на мазна храна, подправки, сосове и алкохол. Шоколад и майонеза също са нежелателни. В ежедневното меню трябва да има достатъчно протеини, които да противостоят на тенденцията към понижена температура на тялото и да стимулират производството на антитела. Между отделните приеми на храна трябва да се пие много вода .

Организмът се нуждае от повече калциев фосфат-сол, който заедно с белтъчините спомага за строежа на костната система.  Храни богати на калциев фосфат и подходящи за консумация:
Зеленчуци – броколи, карфиол,царевица, картофи, зеле, целина, патладжан, аспержи
Месни продукти – постно месо, агнешко месо
Течности – преварена или минерална вода, която не съдържа хлор
Бобови продукти – леща, грах,фасул
Тестени и зърнени изделия – паста, пълноърнест хляб, бял хляб, всички зърна и кълновете им, неизчистена пшеница
Млечни продукти – мляко, кисело мляко, сирене, кашкавал
Плодове – цитрусови плодове, смокини, пъпеши, дюли, сушени сливи и боровинки. Маслините са изключително полезни.
Ядки – орехи, кестен, бадем
Подправки – мента, салвия, дж инжифил, кориандър, кафе


Когато Луната подчертава въздушната стихия, организмът се нуждае и усвоява пълноценно мазнините. Техния недостиг, особено при, хора при които въздуха е ясно подчертан, е причина за намаляване на еластичността на клетките. Мазнините са нужни и за пълноценната работа на жлезите с вътрешна секреция, които са под управлението на въздушния елемент. Разбира се растителните мазнини винаги са за предпочитане, тъй като са леки и по-лесно усвоими. Въздушната стихия активизира и контролира процесите свързани с дишането и перисталтиката, хормоналният обмен и уринирането.

БЛИЗНАЦИ - мъжки, променлив
 Желателно е да се избягват суровите храни, зърнените продукти и рафинираната захар. При Луна в Близнаци в храната трябва да присъстват богати протеинови продукти - риба, яйца, сирене, соя и продукти, богати на калций. Калцият успокоява нервната система, която е възбудена и особено уязвима когато Луната активира принципа на вечно търсещите Близнаци. Съдържа се в млечните продукти, а сред растителните храни подходящи за периода са аспержи, зелен фасул, зелен грах, моркови, карфиол, царевица, кайсии, ананас. Месото трябва да е леко и най-подходящи са пилешкото и рибата. Да се избягва кафето и стимулиращите напитки, които могат да се заменят успешно с билкови отвари, черен и зелен чай.

ВЕЗНИ - мъжки, кардинален
При Луна във Везни, е желателно да се избягва консумацията на  сурови зеленчуци и зърнени храни в сурово състояние.

Луната във Везни не обича също така пържени, пикантни и екзотични храни. Захарта също следва да се избягва. Венера, която управлява Везните, им дава склонност към сладки неща, сладкарски изделия. Това може да способства за развитието на захарен диабет - една от болестите, към които е склонен този знак. Затова трябва периодично да се правят изследвания на кръвта и урината за съдържание на захар. Везните също така трябва да се пазят от склонността си към преяждане и да избягват храната към която имат слабост - екзотични храни, остри сосове, десерти.

Организма се нуждае и пълноценно  усвоява натриевия фосфат, който подпомага поддържането на киселинно-алкалния баланс  и облекчава извеждането на шлаките. Подходящи продукти са граха, спанака, аспержите,морковите,цвеклото и краставиците. Те могат да се комбинират с кафяв ориз, киноа и житни клнове, богати на витамин Е който също се усвоява пълноценно в този период. Везни поддържа и хормоналния баланс на организма, поради което през периода е желателно да консумираме повече храни богати на йод-морски продукти и тиква. Необходимо е също и да се увеличи приема на мед – минерал, който способства за производството на червени кръвни клетки и ферменти, необходими за правилното функциониране на нервната система. Намира се в репичките, краставичките, салатите и стридите.

ВОДОЛЕЙ - мъжки, неподвижен
Този знак няма специално отношение към храната и тя не заема важно място в живота му. Проста храна, приготвена нетрадиционно и споделена с приятели, докато протича интересен разговор-това е представата за блаженство и ситост на Лунния Водолей

Когато Луната е във Водолей, също е желателно  да се избягват суровите и зърнените храни, а също и рафинираната захар. Организмът се нуждае и усвоява пълноценно вещества като сода и фосфор . Те се съдържат в зърнените продукти и особено в ориза, който може да се комбинира с риба или зеленчуци. Подходящи за консумация продукти са  също зеле, аспержи, целина, спанак, маруля, броколи, чушки, леща, боб, пълнозърнест хляб, орехи, кисело мляко, краве сирене,  пилешко месо,  стриди.

Когато Луната е във Водолей, се наблюдава тенденцията към спазми, слабо кръвообращение, особено в краката и бъбреците. Затова диетата трябва да се допълва от витамин С и рутин, за да се укрепва венозната система. Ежедневното приемане на витамин Е помага да се предотвратят съдовите заболявания, особено след 35 годишна възраст. През този период отслабва изработването на хормони, регулиращи калциево-натриевия баланс. В резултат се получава нервно напрежение, раздразнителност и умора. Недостигът на калций трябва да се попълва с мляко, твърдо сирене, зелена горчица, ряпа, соя и бадеми.

Клетъчната сол на Водолея е натриев хлорид, т.е. трапезна сол. При нейния дефицит водата в организма не може правилно да се разпределя. Този дефицит за съжаление не се попълва с добавянето на сол в храната. Излишеството на трапезна сол може само да нанесе вреда - главоболие и болести на бъбреците, високо кръвно налягане. Храните, които съдържат тази сол са - карфиол, зеле, спанак, моркови, репички, леща, житни култури, океанска риба и морски продукти, ябълки и смокини.

Въгрехидратите са с преимущество при водната Луна, която се нуждае от тях и ги усвоява пълноценно. Водната стихия балансира, изчиства и охлажда тялото, контролира и стимулира процесите свързани с движението на течностите в организма - кръв, лиммфа и др и е отговорна за чувствата ни. За да може тези процеси да протичат безпрепятствено и без негативни последствия, е желателно да се избягват солените храни тъй като те са причина за забавяне на движението на течностите в организма, което обикновено е причината за бавния метаболизъм на водинте знаци. В следствие на забавената обмяна въглехидратите не могат да се усвоят пълноценно и образуват натрупвания .

РАК - женски, кардинален
Желателно е да се намали приема на течности и в менюто да присъстват горещи, сухи и леки храни. При Луна в Рак организмът се нуждае и усвоява пълноценно храни, богати на протеини, йод и калциев флорид. Липсата на тази сол може да причини варикозно разширени вени, отслабване на мускулите, разрушаване на зъбите и отслабване на зрението. Най-добрите източници на калциев флорид са: мляко, сирене, извара, кисело млеко, зеле, лук, тиква, кайсии, портокали, жълтъка на яйцата, стафиди и ръжен хляб. Трябва да се консумират също и достатъчно плодове и зеленчуци. Подходящи и полезни са краставици, домати, картофи, салати, маруля, бамя.  Подправките на Рака са розмарин, мак, градински чай, копър. Здравословно и полезно е също така да консумираме повече риба и морски продукти. Луната в Рак  е господарка и тук кулинарните й умения целят да постигнат уют, грижа, сигурност и здраве. Тя не обича да гладува и държи да поднася и консумира прясно приготвена, топла храна. Проблемът е, че държи също и да я  консумира- този знак заедно с Лунния Телец държи първенството сред гастрономите. Сладкарските произведения представляват непреодолима съблазън за него. Голяма част от Лунните Раци натрупват излишно тегло още в детска възраст. Това предразполага към дисбаланс в метаболизма и води до отоци. Трябва да контролира тенденцията към преяждане, която се усилва в периодите на умствено напрежение или емоционална възбуда. Стомахът е най-слабото място в тялото, когато Луната е в този знак.

СКОРПИОН - женски, неподвижен
Скорпион е воден знак, но неподвижен затова тук може да се приемат повече течности, но само в случай, че имате добър метаболизъм - отделителните процеси могат да протичат затруднено. Най-важното условие за здравословно хранене, обаче, е храната да се приготвя и консумира в добро настроение. Хората стават чувствителни към емоциите, а негативизмът много бързо може да бъде предаден чрез храната и да стане огнище на психосоматика.

Скорпионските Луни обичат да хапнат вкусно, но не умеят да готвят, освен ако Луната и Венера не са в добра комбинация. Имайки високо съдържание на липиди в кръвта, те трябва да избягват тлъста храна. С премахването на мазнините от месото, избягването на масло и сметана, може да се стигне до нужния баланс. Освен това, нискокалоричната храна помага да се съхрани теглото в норма, което е трудно в зряла възраст. За да се обезпечи на организма линолова киселина е необходимо да се използват наситени растителни мазнини. Продукти като пиперките, листните зеленчуци и пълнозърнестия хляб балансират организма. Подходящи са подправки с остър вкус и сгряващо въздействие.
Менюто също така трябва да съдържа достатъчно протеини, които могат да се набавят от морски продукти, яйца, кисело мляко, орехи и бобови растения, както и от постно месо и дивеч. Когато Луната преминава през този знак организмът има нужда от калиев фосфат и го усвоява най-пълноценно. Храните, богати на този елемент са лук, аспержи, зеле, чесън, горчица, репички, вишни, синя слива. Желателно е да се избягва храненето във вечерните часове.
Тук често се наблюдава констипация /запек/ но е желателно да се избягват разхлабителните таблетки. Те облекчават само симптомите. Препоръчват се пресни плодове и зеленчуци, съдържащи целулоза храни както и разхлабителни чайове.

РИБИ - женски, променлив
Риби са изключително чувствителни към заобикалящата ги среда и храненето в негативна обстановка може да предизвика депресии и да влоши  метаболизма. Нарастват опасностите от хранителни и алкохолни натравяния. Организма е склонен към натрупване и задържане на течности и е желателно приемът им да се ограничи.

Когато Луната е в Риби, организмът има нужда от храни съдържащи йод и желязо, които се усвояват най- пълноценно в този период. Ще ги открием на първо място в морските продукти, следвани от спанак, коприва, цвекло, броколи, краставици, зрял боб, черен дроб,стафиди, кайсии, грозде, пъпеши. Жените и децата като правило в голяма степен страдат от дефицит на желязо. Жените го губят по време на месечния си цикъл, а на децата е нужен, за да растат. Организма се нуждае също и от повече енергия и в менюто следва да присъстват храни богати на протеини-постно говеждо, агнешко месо, яйца, паста, мляко, орехи. Протеините способстват освобождаването на организма от ненужните течности.



Няма коментари:

Публикуване на коментар