вторник, 8 ноември 2011 г.

Араханегл Михаил - упование в милостта и мъдростта на Висшите сили





Днешният Арахангелов ден кореспондира и времево и символично с католическата традиция на празника Хелоин.На Арахангелов ден прекрачваме прага към света на мъртвите.

За разлика от зрелищната обредност на католиците обаче, нашата е по-скромничка.Привидно.Почитането на цялото небесно войнство от Ангели и Арахангели, се компресира до възторжено ознаменуване на техният предводител –Св.Арахангел Михаил.Нищо ново под слънцето!По стар български обичай правим поклон на Началника, нали така!?! Според народното вярване Св.Арахангел Михаил е божият наместник, който прекъсва земния път на всеки човек.

Светецът се отъждествява с тъмните небесни сили. Иконографията го изобразява с копие в ръка, тъпчещ дявола с краката си.
Старо предание разказва, че Рангел (както обикновено го наричали) бил един от шесте братя юнаци, които разделили света, земята и небето. На него се паднало царството на мъртвите. Той отнасял душите на умрелите на небето, затова го му казвали Вадидушник. И заедно със събрата си Петър отреждали коя душа къде да отиде – в Райската градина или в ада.
Рано сутринта на Архангеловден в църквата се отслужвала тържествена литургия. Във всяка къща се коли курбан – мъжко животно, жените приготвят пита – рангелово блюдо или боговица. Хлябът разчупват на кръст високо над главата на най-възрастния мъж, поливат главата му с вино и благославят св.Архангел Михаил.

Небесното войнство е един своеобразен репресивен апарт на Създателя.Ангели и Арахангели предвождани от Арахангел Михаил ни предпазват от изкушения и ни наказват за прегрешения.Именно те осигуряват баланса в поднебесния свят, а неуморната им работа поддържа вярата че няма ненаказано зло и всичко се връща.Архангеловден събира в себе си вярванията за безсмъртието на душата, както и за справедливата подредба на света. Ритуалите, които съпровождат празника, са пропити с упование и надежда. Упование в милостта и върховната мъдрост на висшите сили. И надежда, че за всекиго е „промислено” най-доброто.

Случайно или не, родната полиция е избрала именно днешния ден за свой празник.В последните години,след всички скандали за корупция на мен това ми звучи цинично.Преданията разказват че Архангел Михаил подмамвал душите със златна ябълка. Привързана към земния си живот, душата често се страхува се от неизвестното. Но Архангел Михаил си имал хитрина – търкулвал златната ябълка, за да я прилъже да излезе от снагата и след това я отсичал с меч.Затова го наричат още „душевадчика”. Напоследък обаче нашето земно войнство каточели предпочита да приема, вместо да подава ябълката.

Искренно вярвам че тържеството на доброто, светлината и справедливостта възтържествуват във Вселенски план независимо от нашите невсякога богоугодни постъпки.Иска ми се да вярвам че те ще възтържествуват и в родната ни действителност!
Честит празник! Бъдете здрави и щастливи!


Днес празнуват всички, с името Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Милен, Милена, Мила, Милка, Гавраил, Радка, Радинела, Радина, Радмила, Райна, Рангел, Ренета, Огнян, Пламен, Емил, Росен и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар