сряда, 1 юни 2011 г.

„МАМА ТЕРАПИЯ” -Подарете щастие на вашето дете

Огромно значение за възпитанието и емоционалното здраве на детето /не само за бебето, но и за детето в ученическа възраст/ играе майчиният глас. Детето започва да го чува от петия месец на вътреутробното си развитие и го чува по-често от всички останали звуци. Раждайки се, то разпознава маминият глас и много емоционално реагира на него, различава всички негови интонации. Маминият глас става негов собствен, вътрешен глас. И ако той му дава чувство за спокойствие, щастие, здраве, добро развитие, то психиката на детето му се подчинява. Но също така психиката на детето се подчинява на майчиният глас, когато майката предявява към детето си много претенции, упреква го, че е такъв и такъв... По този начин майката внушава на детето си програма за неуспехи и болести.

Всяка любяща майка може самостойтелно да „заговорничи /внуши/” на своето дете и да му помогне да се справи с всеки проблем и даже с най-тежката болест. Майката за болното дете – това е лекарство по-силно от всякакви таблетки, прахчета и сиропи.
Така смята известният детски психиатър, проф. Борис Драпкин, създателят на уникалния психотерапевтичен метод за лечение на детски недъзи „МАМА ТЕРАПИЯ”.

В арсенала на детския психоневролог няма много средства за въздействие върху детето: лекарства, хипноза, семейна, групова и игрова терапия. От тези методи дълго време се е ползвал и д-р Драпкин. И в същото време е търсил и други начини за влияние върху психиката на детето – по-ефективни, безопасни, по-широки като спектър на въздействие, съчетаващи в себе си елементи и от внушението, и от семейната терапия. И го открил – внушение чрез гласът на мама!
Ето така се родил нов психотерапевтичен метод. Той е изпробван върху хиляди пациенти и е патентован още през 2001 година, признат е от Руското общество на детските психиатри, преподава се в „Катедрата по детско-юношеска психиатрия, психотерапия и клинична психология”. В разработването на метода са използвани последните достижения на всички психоаналитични направления, разпространени днес на Запад, но по ефективност, методът на Драпкин ги превъзхожда, а като приложение е прост и икономичен!

Излиза, че за да лекуваме детето си, е достатъчно просто силно да го обичаме. Но нима всяка майка не обича децата си? И защо въпреки това децата боледуват?
— Защото ние ги обичаме така, както ни се иска, а не както е необходимо на детето. А това е тъжно! Ние предявяваме към малкия човек твърде много претенции, дразним се, че не е такъв, какъвто на нас ни се иска... А детето е съд, който трябва постоянно да бъде пълнен с майчина любов. Майката трябва да обича детето си независимо какво е то: послушно или не, болно или здраво... Да не му поставяме условия: ще те обичам като станеш еди-какво си... , смята д-р Драпкин и с готовност споделя основните принципи и положения в своята терапия. Базовата програма, полезна за всеки, в това число и на здравите деца, се състои от четири блока. Фразите, които трябва да се произнасят не са случайни. Всяка дума е премислена и проверена, така че заменянето разместването им в изреченията не се препоръчва.

И така, 20-30 минути, след като детето е заспало, майката сяда на неговото креватче с тескта в ръце и чете по три пъти всяка фраза. В началото за себе си, за да се запознае с нея, после мислено. Тези фрази трябва да се четат всеки ден. Колко дълго? 1-2 месеца... Тук всичко зависи от състоянието на детето. Нито високата температура, нито каквито и да било други прояви на болестни състояния у детето не се явяват противопоказания. Но ако самата майка не е във форма – ако е болна, напрегната, раздразнена – тогава сеансът е по-добре да не се провежда. В краен случай може да се проведе от бабата по майчина страна.

1 блок. Витаминът на майчината любов.
С помощта на тези думи майката излива своята любов към детето:
• Аз много, много силно те обичам;
• Ти си най-скъпото ми и родно нещо, което имам;
• Ти си моя родна частичка, родна кръв;
• Без теб, аз не мога да живея;
• Ние с тати много силно те обичаме.

2 блок. Физическото здраве.
Майката мислено си представя идеалният образ на своето дете. Тук е събрана /заключена/ цялата педиатрия:
• Ти си силно, здраво, красиво дете, момченце/момиченце мое;
• Ти се храниш добре и затова бързо растеш и се развиваш /тази фраза работипрекрасно. У детето се появява добър апетит/;
• Ти имаш силно и здраво сърце, гърди, коремче /произтича пресичане на всички психосоматични заболявания – астма, сърдечни неврози, дискинезия на жлъчните пътища.../ ;
• Ти се движиш леко и красиво /пресича всички двигателни нарушения/;
• Ти си кален, рядко и малко боледуваш.

3 блок. Нервно-психично здраве.
• Ти си спокойно момченце/момиченце;
• Ти имаш хубави, здрави нерви;
• Ти си търпелив, ти си добър, ти си общителен;
• Ти си умно момче/момиче;
• Твоята главичка се развива отлично, всичко разбираш и запомняш;
• Ти винаги си в добро настроение и обичаш да се усмихваш /ограничаваме детските депресии и цяла група психически нарушения/;
• Ти добре спиш /това внушение много бързо започва да действа/;
• Ти заспиваш леко и бързо, ти сънуваш само хубави и добри сънища;
• Ти си почиваш добре, когато спиш;
• Говорът ти се развива добре и бързо.

4 блок. Емоционален ефект, пречистване от болестите /от народната медицина/.
• Аз вземам и изхвърлям твоята болест и твоите трудности. /По-нататък майката назовава конкретните проблеми на детето/
• Аз вземам и изхвърлям твоят лош сън /ако детето спи лошо/;
• Аз вземам и изхвърлям твоите страшни сънища;
• Аз вземам и изхвърлям твоята плачнилост;
• Аз вземам и изхвърлям твоята неохота за хранене;
• Аз много, много силно те обичам – заключителната и най-важна фраза!

Най-важното е винаги да завършваме с уверението в безграничната ни майчина любов.
Обърнете внимание: цялата програма е абсолютно позитивна, няма никакво НЕ, вие просто пробуждате в детето желание да бъде добро, щастливо, здраво и затвърждавате увереността му, че това е възможно.
С тези четири блока от фрази, майките могат да внушават на своите деца, без да се боят че ще им навредят, защото в тях има само позитивна постановка за добро развитие и самочувствие. За работа с тези блокове, на майката не е нужен лекарски контрол!
Дневник
Още една от важните съставки на метода на лечение с майчина любов – това е воденето на дневник. Всеки ден, вие трябва да виждате в детето си нещо ново, някакво израстване, напредък, който по-рано не сте забелязали, макар и малко подобрение на неговото състояние. Миналото не съществува! Главното е да живеете на принципа „Днес и сега”. Има само днешен ден и зоркият майчин поглед навярно вижда какви изменения са настъпили. В началото може да ви се стори глупаво или излишно – навярно от детството си не сте водили дневник. Но може би ще откриете особено удоволствие, когато пишете:”Харесва ми, че ..... стана такъв..”, „Страхотно е, че успехите на детето ми се забелязват и от близки хора и те се радват заедно с нас”.
Болшинството майки, възползвали се от този метод, говорят, че детето за кратко време се е успокоявало, ставало е далеч по-малко раздразнително. Подобрението на физическото състояние настъпва при някои по-бързо, при други по-бавно, някой се излекува от проблемите напълно, друг частично. Но всички майки, като една разказват за това удивително усещане за съединение с детето, благодарение на което се променя атмосферата в цялото семейство. Отношенията стават по-топли и близки. Една от майките възползвали се от Мама Терапия разказва, че продължава да използва този метод, защото е открила най-главното му преимущество – съвършено промененото вътрешно отношение към детето. „Днес аз го възприемам такъв, какъвто е. Престанаха да ме дразнят неговите естествени детски реакции, отнасям се значително по-спокойно и виждам, как в отговор на това се променя и моето дете.”

В крайна сметка в прилагането на този удивителен метод няма никакви особени сложности. Най-важното е да настроите себе си и да използвате ресурсите, които са във вас самите, които са заложени в майките от самата Природа. И всичко ще се получи!