вторник, 8 декември 2009 г.

Таро Календар

Малката аркана в Таро се състои от четири знака съответстващи на четирите традиционни елемента използвани в Астрологията, Алхимията и езотеричната традиция.Те се подреждат по следният начин

Огън – Жезли - Интуиция, Дух
Въздух – Мечове - Мислене, Интелект
Земя – Пентакли - Сетивност, Тяло
Вода – Чаши - Чувства, Емоции

При тълкуване картите могат да обозначават хора или събития, но по своята същност като част от системата Таро, те са предназначени да отразяват потребностите на четирите аспекта на човешкото съществуване, свързани с елементите.И докато Голямата Аркана е предназначена и се отнася към еволюцията на душата и преживяванията и по нейният жизнен път, то Малката, обрисува онези делнични и привидно незначителни нюанси, които обуславят пространствено – времевата и събитийна рамка на нашето съществуване.
Удивителен, но не случаен е начинат по който числовите карти рисуват пътешествието на Земята около Слънцето и съответно пътуването на Слънцето по зодиакалния кръг. И като всяка съвършенна система тя се подчинява на изключително прости правила.
Всеки сезон започва с един кардинален знак - носител на качествените характеристики на един от елементите. На тези качествени характеристики в системата на Таро съответстват Асата. Те обозначават началото и едновременно с това носят смисъла на завършеност, цялостност и пълнота, тъй както семето съдържа в себе си потенциал за израстване и осъществяване. Асата символизират още дара, който ни поднася живота , възможностите да започнем и постигнем нещо, което се характеризира от съответния елемент. Така в Таро календара поставяме Четире Аса на четирите ключови места по следният начин.
Асо Пентакли - Зимното Слънцестоене
Асо Жезли – Пролетно Равноденствие
Асо Чаши – Лятно слънцестоене
Асо Мечове – Есенно Равноденствие
След това на всяка декада от съответния зодиакален знак поставяме по една карта.Така 9 те числови карти се разпределят по знаците на четирите елемента, по следният начин

Пентакли : Козирог 2-4, Телец 5-7, Дева 8-10
Жезли : Овен 2-4, Лъв 5-7, Стрелец 8-10
Чаши : Рак 2-4, Скорпион5-7 , Риби 8-10
Мечове : Везни 2-4, Водолей5-7 , Близнаци 8-10

Така съставеният календар вече става източник на всякъква информация. Той може да ни помогне да разберем същностните характеристики, предимствата и недостатъците на представителите на всяка декада. А може и да ни подскаже духа и качествата на всеки отрязък от време в рамките на годината, да ни даде добри съвети и да ни предпази от грешки и препятствия, да ни настрои към честотите на времето. Картите Таро са уникална, завършена, цялостна символна система. Информацията във всяка карта е многопластова и съдържа безброй много нива на разбиране. Това каква част от нея ще ни бъде разкрита, зависи най вече от интереса на този който пита и нивото на този който разчита отговорите чрез тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар