петък, 4 декември 2009 г.

Чакрите на Кундалини и Седемте групи нагласи в системата на Д-р Бах

Д-р Бах е бил добре запознат с езотериката и астрологията и макар да не мисля, че съзнателно е заложил техните принципи в основата на своята система, със сигурност се възползвал от знанията си за тях. Във Вселената всичко е хармонично и се подчинява на всеобщи принципи и закони. И никак не е случйно, че той открива първо 12–те лечителя, после 7–те помощника, а накрая обединява и класифицира всички цветове в 7 групи умствена и емоционална нагласа. Числото 7 носи особенна символика в нашия поднебесен свят и съдържа балансът и обединението между духа и материята. И не случайно имаме 7 ноти, седем дни в седмицата подчинени на 7 планетни принципа –основни за нашата слънчева система, 7 базови цвята, както и 7 чакри... съответствията са многобройни, дори на самият Д-р Бах са му били необходими 7 години, за да открие всичките тридесет и осем есенции.
Цветолечението по метода на д-р Едуард Бах по същество се осъществява чрез въздействие върху етерните полета на личността, по един мек щадящ и безболезнен начин, целящ именно проявлението на поривите на духа в материята. Етерният двойник където са разположени чакрите, е енргийният слой, който е най–близо до плътното физическо тяло и се смята за негово идентично отражение. Поради факта, че както болестите, така и психичните и емоционални поражения се проявяват първо в този етерен двойник, на практика те могат да се лекуват и премахват още в зародиш от там. Именно това прави Баховата система много подходяща в терапии и практики целящи балансиране на чакрите и потока който тече чрез и през тях.

И в древните и в съвременните традиции, духовното развитие винаги е започвало или на един етап е изисквало очистване , отваряне и развитие на чакрите. Когато те се хармонизират и балансират, освободят се от блокажите и оздравеят, осигуряват по-добро физическо здраве и по-плавен процес на психично израстване.

Чакрите започват в основата на гръбнака и завъшват на върха на главата. Макар и да са фиксирани по гръбначния стълб, те са разположени едновременно отпред и отзад на тялото, като минават през него. Ще се опитам ясно и кратко да обясня приципите и предназначението на всяка от тях както и анатомичните и емоционални съотватствия за да стане по-ясно как всяка от седемте групи есенции се свързва със съответната чакра и подпомага нейното отваряне и балансиране.

В основата на гръбначния стълб, при опашната кост е разположена Коренната чакра. Този център съдържа основните нужди на оцеляването, сигурността и безопасността. Той има задача, така да се каже да подпомогне заземяването на духа по време на земното му съществуванe. Отговаря за краката, бедрата, кръста, ректума, пениса, вагината и матката. Цветът който и съответства е червен. Умствената и емоцинална нагласа породена от блокирана и дисбалансирана първа чакра е „Страх”, а потенциалът на трансформираното състояние – Освобождение и Смелост.

Втора е Сакралната чакра, разположена два пръста под пъпа и цветът и е оранжев. Основните нужди, които задоволява са сексуалността и самочувствието, като лична сила и сила проявена в заобикалбящия свят.Тя има връзка с емоционалното тяло и пази спомена за травмите и разочарованията, на всички нива на съществуване. Осигурява ни способността да се отърсваме от старите чувства и емоционалните блокажи. Органите които й съответстват са яйчниците, тазът, лумбалните прешлени, бъбреците пикочния мехур и дебелото черво. Умствената и емоцинална нагласа породена от блокирана и дисбалансирана Сакрлна чакра е „Самота”, непопулярно държание, а потенциалът на трансформираното състояние – Търпение и Общителност.

Третата чакра е в Слънчевия сплит, цветът и е жълт, център е на приемане, разпределяне, преработка на енергията и възприятията. Свързана е с менталното тяло, т.е с рационалния ум. Тук се съсредоточават самоувереността, интуитивния инстинкт, умението да учим на материално ниво, както и да упражняваме волята си.
Телесните органи, за които отговаря тази чакра са: стомахът, черния дроб, жлъчния мехур, панкреасът и тънкото черво. Блокирането и дисбалнса при нея, води до състояния които д-р Бах обединява в групата „Прекалена зависимост и податливост на чужди влияния и идеи”, а потенциала на трансформирано състояние, което можем да постигнем е Воля и Любов.

Следва Сърдечната чакра – центърът на творческия импулс и интуитивния ум. Тя е разположена в сърцето, зад гръдната кост, пред и върху гръбнака, между плешките и свързва тялото с ума и духа. Четвъртата чакра направлява способността ни да обичаме себе си и другите, да даваме и получаваме. Тук се отлагат и дълбоките сърдечни рани, които се превръщтат в аурични блокажи, а на емоционално ниво в сърдечни белези -сърцето е разбито или закоравяло. Когато се очистваме от тях изживяваме старата болка, но сърцето се освобождава, омеква и оздравява. Традиционно цветът, който съответства на Сърдечната чакра е зеления, телесните органи са сърце, бели дробове, кръвоносната система, рамената и горната част на гърба. ”Подтиснастост и отчаяние” са емоционланите последствия от блокажи в тази чакра, а потенциалът на трансформирано състояние е Ново начало.

Петата, Гърлената чакра, е разположена в триъгълника между ключиците и се свързва със синия цвят. Това е центърът на общуването, изразяването, чуването и приемането.Всяка възможност за промяна, лечение и трансформация е заложена тук. Това е може би най-сложната чакра, съдържаща в себе си огромен потенциал, тъй като чрез нея може да се трансформира бъдещето, чрез освобождаване от миналото и лечение на емоционални блокажи. Гърлото е мястото, където се трупа и накрая се освобождава гнева. Едни от най-сериозните проблеми на духовно, емоционално и физическо ниво произтичат от премълчаване, невъзможност за изразяване и прикриване на истината. Частите на тялото свързани с този център са гърлото и гласът, вратът, челюстите и зъбите, ушите и слухът, щитовидната жлеза. При нарушения и блокажи тук последствията се изразяват в развитието на емоционални състояния, които д-р Бах обединява в групата „Несигурност”. Потенциала на трансформирано състояние е придобиването на Вяра и Надежда.

Шестата чакра е Челната или Третото око, разположена е над физическите очи в центъра на челото, а цветът и е индигов. Това е центарът, който ни свързва с извънфизическите реалности в психичния свят. Той развива способността да се възприема нематериалната истина. С него са свързани очите, лицето, мозакът, лимфната и ендокринната система. Развива способностите за прозрение и поглед в бъдещето, за концентрация, различаване и приемане на универсалната истина. Дисбалансът и блокажите тук предизвикват емоционални и душевни състояния, които в системата на д-р Бах са обединени в групата „Недостатъчен интерес към настоящето”. Потенциалът на трансформирано състояние е Ведрост и Обновление.

На темето, непосредственно под върха на черепа се намира Коронната чакра. Това е мястото, през което животът /душата/ влиза във физическото тяло при раждането и го напуска пак от там след смъртта. От тук тръгва нишката с висшите аурични тела, която ги свързва и обединява с физическото тяло. Този център е свързан с осъзнаването на отвъд физическата идентичност на човека и връзката му с универсалния Божествен план . Телесните съответствия на седмата чакра са централната нервна система и гръбнакът. Блокажите и дисбалансът на Коронната чакра предизвикват състояние на „Свръхзагриженост за себе си и другите”, неуместна напоритост. Потенциала при трансформиране е постигане на Сила и Толерантност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар