сряда, 17 септември 2008 г.

Обръщение на Уилям Лили към студентите по Астрология

Много думи има изписани за Астрологията. Полезна или вредна, вярна или невярна, наука или псевдонаука. Наскоро, за пореден път ми се наложи да вляза в дебат със свещенник, представител на официалната църква за ползата и вредата от астрологията, за това богоугодна ли е тя или не е. По мое лично мнение това е необходима стъпка и етап по пътя на всеки уважаващ себе си астролог. И много полезно упражнение за душевната хигиена. Моето мнение е, че хороскопът представлява едно писмо, карта, указание за божествения замисъл в сътворението. Убедеността ми произтича от факта, че винаги съм вярвала в това че Бог съществува, но именно заниманията ми с астрология ми дадоха "физическо" доказателство за това, как някой се грижи за всяка твар, птичка и тревичка и подрежда хора събития и обстоятелства в точното време на точното място и нещо се ражда, нещо се случва и заживява свой собствен живот с енергията запечатана в този миг. От там нататък всичко е цикличност и синхроничност. И свободна воля-къде повече къде по-малко, на кой колкото Господ му дал, или за да бъдем по точни-кой колкото си е заслужил. Та в Астрологията грешка няма. Грешката е в астролозите. Защото както изтъкнах пред отчето, всяко знание може да донесе светлина, но и разрушение. Зависи в чии ръце попада и на какви интереси ще послужи. Един гениален физик може да отвори вратите на човечеството към нови измерения, но може и да разруши света за един миг. Въпрос на съвест, отговорност и правилно разбиране за дара който ти е даден. Не искам да влизам в подробни лични разсъждения, относно това какъв трябва да бъде един астролог. Един много умен и уважан от мене човек го е направил още преди столетия и в няколко изречения е побрал етичния астрологичен кодекс.Ето го:
Обръщение на Уилям Лили към студентите по Астрология


Приятелю, ти който с такава лекота ще придобиеш полза от усилния труд на моите изследвания и ще пристъпиш към изучаването на това небесно знание за звездите в което великите и възхителни деяния на невидимия и всесилния Бог са така очевидни

Преди всичко , прояви уважение към своя Създател и му се преклони, бъди смирен и благодарен нему и нека кавото и да е естенственно знание, колкото и дълбоко и трансцедентално да е то, не подбужда твоят разум да пренебрегне светото Провидение, благодарение на чийто везедесъщ порядък и предназначение, всичко на небето и земята се намира в постоянно движение. Нека колкото повече се задълбочава твоето знание, толкова повече да нараствт силата и мъдростта на Вездесъщия Бог у теб и стремежът към неговата милост. Бъди уверен, колкото е по свещенно твоето Изкуство,толкова е по близо то до Бог и толкова по чисти ще бъдат прозренията, които идват до теб.

Освободи се от гордостта и самозалъгването и помни че отдавна никакви ирационални създания не се осмеляват да обидят Човека, Микрокосмоса, но вярно са му служили и подчинявали до онзи момент когато той е бил господар на своя разум и своите страсти и докато не насочи своята воля по неразумен път. Но уви! Когато цари беззаконие и човек върви след собствените си слабости,забравил за разума, тогава всяко създание и вредоносна същност се бунтува и отказва да се подчини на неговите разпореждания.

Стъпи твърдо, човече, на вярата в Бога и неговите принципи и осъзнай своето величие, защото цялото сътворение, миналото и бъдещето е било сътворено за теб. За тебе дори Бог стана човек. С клоко блага и преимущества те е дарил Бог?! Ти стоиш високо в небесата в своите размисли, научваш за движенията и величините на звездите, говориш с Ангелите, да и със самия Бог, повеляваш на всички създания и държиш дяволите в подчинение. Не допускай да обезобразиш своята натура или да направиш себе си недостоен за тези дарове, или да се лишиш от тия велики власт, слава и благословия, които Господ е предназначил за теб,загубвайки страха от Бога заради някъкви мимолетни удоволствия.

Осъзнай своя Бог и това, че от себе си правиш бъдещ негов слуга и получи сега инструкции които аз искам да ти предам за това как да се държиш в своята практика:

Общувай всекидневно с небето, обучи и оформи своя разум в съответствие с божествения образ, изучи всички негови нюанси и бъди достатъчно опитен в тях. Бъди човечен, вежлив, достъпен, близък до всички.

Не поразявай нещастните с ужаса на резките предвиждания. В такива случаи им позволи да узнаят за своята сурова сътба постепенно.

Бъди умерен, умей да общуваш с учените, възпитаните и здравомислещи хора, не завиждай за състоянията им.

Давай, без да жалиш на бедните-и пари и съждения. Не позволявай светското благосътояние да става причина за погрешни и прибързани изводи или на такива които са в ущърб на това Изкуство, на тази свещенна наука.

Обичай добрите хора. Отговорно се отнасяй към тези честни хора , които по зова на своето сърце изучават това Изкуство.

Не бързай да даваш съвети и разсъждения против обществото в което живееш. Не давай прогнози за смъртта на своя управник, макар аз да знам експериментално че и царете са подчинени на закона на звездите.

Имай жена, радвай се на своите приятели, избягвай съдебните неразбирателства и споровете.

Бъди задълбочен в своите изследвания за да поддържаш в себе си владеенето на Изкуството. Не бъди екстравагантен и не се стреми да изучиш всички науки.

Бъди верен, упорит и не предавай ничии тайни. В никакъв случай, задължавам те, не разгласявай тайните нито на приятел нито на враг който ти се е доверил.

Учи всички да живеят добре, сам бъди достоен пример за това. Избягвай модата на времето, обичай родината си. Не унижавай никого, нито простия човек нито врага. Не унивай, ако за теб говорят лошо.Бог не оставя ни грях ненаказан, ни лъжа неотмъстена.

Уилям Лили
/Християнска астрология/
1647 г.

2 коментара:

  1. Анонимен16:54:00

    Благодаря,Мистик,за чудесната извадка от книгата на Уилям Лили.Много силни думи,прекрасно!Той ми е любимец.Изключително духовен и мъдър!Но най-много ме впечатлиха следните му думи:" В никакъв случай, задължавам те, не разгласявай тайните нито на приятел нито на враг който ти се е доверил.....Бог не оставя ни грях ненаказан, ни лъжа неотмъстена."
    Желая ти хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9:45:00

    матея -6:24"Никой не може да слугува на двама господари:защото или ще намрази единия,а ще обикне другия,или към единия ще се привърже,а другия ще презира.не може да слугувате на Бога и на мамона/дявола/!
    матея -7:2"Защото с каквато присъда съдите,с такава ще ви съдят,и с каквато мярка мерите, с такава ще ви се мери"...

    ОтговорИзтриване