четвъртък, 28 януари 2016 г.

За Индивидуалността!

Лесно ли е да бъдеш уникален , необичаен и индивидуалист в днешно време, когато притежаването на тези качества се е превърнало в идеология?

Каква е цената на това да бъдеш "себе си", да се изразяваш свободно, да защитиш своето "различие"?

Как живеят тези които се отличават от другите? Които не се вписват в правилата, в конвенционалните модели и общоприетите представи за "успешно" съществуване?

Лесно ли е да следваш собствените си правила и идеология, да живееш според собственото си светоусещане, без това да те накара поне за миг да се почувстваш изолиран и самотен?

Оказва се , че въпреки широкомащабната кампания на съвременните философи и идеолози, въпреки направените от предишните поколения нежни и не толкова нежни революции в съзнанието и моделите на общуване, различността и индивидуалността си остават неразбрани и отхвърляни.Оказва се също така, че носителите на подобни качества , изразителите на подобно поведение предизвикват възхита и едновременно недоумение. И в известна степен скептицизъм и съжаление в очите на околните.А те самите се чувстват малко неудобно и често дори не на място, когато по телевизията да речем всяка дума отправена към любимия се заплаща с грош, всеки прекрасен спомен струва ваучер, доказателството за любов- кредитна карта, а за успех - лъскав офис, къща на кредит , грижовна и покорна съпруга /респ. успешен и послушен съпруг/ и празнуване на Великденските празници с шопинг-екскурзия в Солун !!!!

WTF

Хората не харесват различните...не харесват и добрите. може би смятат, че човек притежаващ доброта и осъзнаващ уникалността си, ще има висока самооценка, поради което не е достатъчно надежден. Такъв човек винаги е готов да си тръгне, да напусне стадото, защото знае какво иска и не се примирява с посредствеността.

Уникалността е идеалът на нашата епоха и може поради това най-отхвърляната добродетел. Човеците някак са си така устроени - готови са винаги да повярват в лошото, търсят го навсякъде, но опиташ ли се да ги убедиш в доброто - съмняват се, страхуват се и го отхвърлят.


Казват, че не можем да променяме реалността. Можем само да я приемем. Но в човешката история винаги е имало уникални личности чиито идеи и философия сега, в бъдеще се превръщат в стандарт. Ще ми бъде изключително интересно да разбера и вашето мнение!

Няма коментари:

Публикуване на коментар