събота, 1 април 2017 г.

Различните лица на Любовта във фазите на Венера



Системата от ценности и предпочитания, формиращи възгледите на човек относно любовните взаимоотношения, обичайно се разглеждат в контекста на зодиакалната и домовата позиция на Венера в рождения хороскоп. Непосредственият житейски опит обаче ни учи, че една тема може да се разгърне в различни сценарии в зависимост от природата и наклонностите на главния герой, информация за които черпим от фазата на рождената Венера. И това е обяснимо, защото фазите на планетите са свързани с техния цикъл на движение спрямо Слънцето, у което в хороскопа е проектирана индивидуалността и потенциала на Аза.




Цикъла започва при долен съвпад, при хелиакалния изгрев - първа поява на източния хоризонт.

Различните лица на Любовта, надничащи зад всяка Венерина фаза, си имат своите индивидуални характеристики, ценности, приоритети и предпочитания, формиращи очаквания и представи за щастието в Любовта, които съответно обслужват с различни модели на поведение, критерии за избор и оценка на доволството от направения вече избор. В някои случаи, ще ги разпознаем като възрастови характеристики и то не без основание - в началото на цикъла, Венера е млада, невинна и идеалистично настроена, а в края му - опитна и мъдра покровителка на Любовта. Като архетип на Добродетелите, в различните си фази поставя приоритет на различни добродетели.

Младата Венера се стреми към идеали, търси безусловната Любов и самоотвержено се бори за Справедливостта, а във най-зрялата си фаза като кулминираща Зорница притежава и Мъдростта да побеждава, без да се сражава. Зорницата манифестира мъжкия принцип на Венера и е божество на войната и откритото противопоставяне, които намираме проектирани във Везни и седми дом, а идеалите и божествените добродетели които следва, както и Мъдростта с които ги постига се проектират в Риби.

Зрялата Венера- Вечерницата напротив, е божество на Любовта, способна да прави избори и компромиси, които да обслужват Мира, Хармонията, Съгласието и Единството-отново с проекция във Везни и седми дом. Тя е освободена от утопични идеали , но пък разполага със съвсем практични умения да достави комфорт и чувствана наслада, разполага с ресурс за взаимна обмяна, които намираме проектирани в Телец. Вечерницата не воюва за добродетелите, а възстановява Справедливостта, подкрепяйки или ограничавайки свободата на избор, или с лично поведение и пример налага представите за съгласие и обединение.

В невидимата Венера пък са положени изкуплението и саможертвата, магията и алхимичния процес на трансформация и трансмутация, сексуалната любов, болестите и лечителските способности, които виждаме проектирани в Риби и до известна степен в Телец и Скорпион.

Всъщност в Телец са проектирани и Венерините принципи на материалните ценности и ресурси, талантите и способностите за адекватно разпореждане с материята, които не са предмет на настоящата тема.  Проекциите също ни дават съществена информация за природата на различните архетипи на Венера. Проекцията в Риби на Зорницата и Невидимата Венера ни подсказва по-екзалтираните характеристики на тяхната природа, докато проекцията на Вечерницата, в знаците на нейното владение -Телец и Везни, ни подсказват хармоничното и овладяно обслужване на принципите на Хармонията, Любовта и Изобилието, с които тя майсторски, както се полага на владетел умее да си служи. Проекцията в Скорпион на Невидимата Венера ни подсказва затруднената и изкривена изява на нейните принципи, но и способността и да лекува и съживява с Любов.

И така, нека да започнем от началото.

Долен съвпад на Венера със Слънцето-нов Слънчево Венерин цикъл

Долния съвпад на Венера със Слънцето, маркиращ началото на нов Венерин цикъл се случва по време на ретроградното и движение. Първоначално Венера се движи преди Слънцето по хода на еклиптиката, но тъй като движението е ретроградно тя всъщност се приближава към него до момента на точния съвпад, след което, предавайки му лидерските позиции, се отдалечава от него все повече и повече, за да се появи отново на небосвода като утринна звезда.

По време на тази фаза, с продължителност 0, 3, 7 или 14 дни, Венера всъщност е невидима и ретроградна, което до голяма степен определя нейната природа и поведение.Тук Венера има колеблив характер и несигурна, все още неустановена ценностна система, поради което и липсват ясни критерии и усвоени умения за взаимодействие с околния свят, както и ориентири позволяващи и да прави адекватни избори и да взима адекватни решения. На този етап, Венера изследва границите на любовта, търсейки в другия обект средство за изследване и задоволяване на личните си желания и потребности. Хората, родени в такава фаза на Венера, обикновено подхождат много колебливо и наивно при установяването на лични взаимоотношения и социални връзки, въпреки че вродената необходимост от натрупване на опит и придобиване на качества и умения за изграждане на успешни връзки, поддържа постоянният им интерес към тях.  Тъй като все още изследват своя вътрешен свят, стремейки се да натрупат познания по чувствените теми и въпроси, те са фокусирани преди всичко в своите мисли и чувства, а не във самите взаимоотношения и чувствата на останалите участници в тях. Това разбира се не означава че пренебрегват хората в обкръжението си съзнателно, напротив. Но необходимостта от разбиране и интегриране на природата на Венера и липсата на достатъчно опит по темите и, указани от тази фаза, подчертават нужда от изследване и проявление преди всичко на вътрешно субективно ниво. На този етап от духовната си еволюция личността е насочена преди всичко към развиване на любов към себе си и любов към самата любов, поради което трудно прави своите избори в любовта. Поради липса на ясно установени критерии, не успява да намери причина и мотив да заобича някого, да разпознае в другите онова което е ценно за нея и съответно трудно постига любовта и вниманието от които се нуждае за да натрупа този опит. В поведението си се склонна да предизвиква партньора и обкръжението си, за да провери дали ще запази  или загуби тяхната любов и одобрение, въпреки държанието си. Реакциите и във връзките и социалното обкръжение често могат да се окажат неадекватни, уменията и да се справя с практическите аспекти на реалността, позволяващи и да задоволи сама нуждите и да се погрижи за комфорта си, все още не са развити, поради което често става зависима от чужда материална подкрепа. Липсата на установени критерии също така не и позволяват да оценява стойността на ресурсите-своите собствени и на партньора, поради което е склонна да ги разпилява или влага в непродуктивни идеи. Нека не забравяме, че на тази фаза Венера осъществява своето пътешествие в подземното царство, целящо да изследва, като първо принася в жертва, а в последствие реабилитира принципите и ценностите на Добродетелите и Любовта, което съществено допринася за разбирането на природата и подхода на родените в тази фаза.

Утринна Венера

Възстановявайки обичайния си ход, Венера се появява на небето като утринна звезда. В тази си фаза тя е митологично описана като носещата светлина- Венера Фосфорис или Венера Луцифер, Ищар на Акад, Атина Палада, Сарасвати. В нея се изявява мъжката природа на Венера, заради която в миналото тя е била почитана не само като божество на любовта и изобилието, но и като божество на войната. Тук се има предвид справедливата война, която Венера повежда като войн повеждащ битка за установяването на мир и възстановяване на баланса и хармонията, там където те са нарушени. Родените в тази фаза на Венера са подвластни на ярки чувства и имат импулсивна и спонтанна природа. В личните си взаимоотношения и социалните си връзки, те са водени от стремеж към опознаването и придобиването на нови ценности, с които да обогатят ценностната си система, опита и възгледите за човешките взаимоотношения. Зорницата се стреми се и се нуждае от независимост и отстоява нуждата си от пространство и време за себе си. Това може да създаде усещане у околните за липса на заинтересованост и недостатъчна ангажираност в партньорството, което всъщност е и предизвикателството пред родените при тази фаза -да отстояват и изследват собствените си граници, без да подлагат на риск установените взаимоотношения и връзки. Всъщност, Зорницата пристъпва към срещите си с другите с жадното очакване на младежа правещ първите си стъпки в любовта. Тъй като все още му липса достатъчно опит и знание относно собствените нужди в партньорството, е възможно да направи погрешен избор, който да завърши с разочарование. Зорницата е склонна да маскира разочарованието си със студенина и незаинтересованост, но това е всъщност маска на самозащита.

Първа четвърт, Венера кулминира като Зорница в максимална сутрешна елонгация

Тази фаза започва с първия полуквадрат който източната Венера прави към Слънцето и достига максималната си фаза при най голямото отдалечаване на Венера от Слънцето, което не може да бъде повече от 47°. Тук Зорницата е най-ярка и блестяща. Най-свободолюбивата и безкомпромисна фаза на Венера проявяваща в максимална степен качествата на Венера Луцифер и Атина Палада, чийто независим дух, мъдрост и неотстъпчивост, поставят сериозни предизвикателства както пред партньорите така и пред връзките и. Природата и е ранима, но достатъчно войнствена, за да се отбранява и да защитава досега придобитата система от добродетели, а необходимостта си да усвоява и прилага нови способи в установяването на взаимоотношения задоволява с любопитство и решителност. Стреми се към обновление на опита във взаимоотношенията, чувствата и емоциите си . Влюбчива по природа и със завладяваща емоционалност, тя осъзнава ясно желанията и влеченията си, търси силна и страстна любов, но нетърпението, високите идеали и големите и очаквания, често стават причина за разочарования. Именно те, на по зрял етап от жизнения път, формират и отключват изявата на независимата и, рационална по своя характер  природа. Тук чувствата предхождат действията, изборите се правят почти автоматично-те са добри или лоши конкретно за нея и конкретно в този момент. Зорницата си служи със своите чувства, като средство за упътване -това/този ме прави щастлива, значи е добро/добър, а действията и изборите прави според вътрешния си етичен кодекс как трябва да се постъпи, много често потискайки чувствата и пренебрегвайки привързаностите си.


Краят на първата Венерина четвърт се отбелязва от повторния полуквадрат със Слънцето, след което тя започва да скъсява дистанцията помежду им опитвайки се да го догони. Родените в този период макар и притежаващи откритостта и волния дух на Зорницата, са далеч по- склонни на компромиси в партньорствата си. Точно те притежават вече и Мъдростта да утвърждават  и манифестират Божествените добродетели, без да се налага да се сражават за тях.

Когато Венера се приближава към горен съвпад със Слънцето тя изчезва от небосвода за 30, 45, или 60 дни, след което се появява отново като Вечерница. Съвпадът и със Слънцето осъществяващ се в този период е кулминацията в един Слънчево Венерин цикъл, подобно на Пълнолунието в Слънчево-Лунния, по време на който небесната красавица проявява едновременно и любов и активност. Тук младата някога Венера вече е развила любовта към себе си, както и любовта към другите и към самата Любов. Любовта към себе си е силно изразена, представата за връзката като средство за обслужване на чувствените и материални потребности също, но родените в тази фаза осъзнават совите вътрешни конфликти касаещи наличната система от ценности и проекцията им във взаимоотношенията и тази тема често заема водещо място в живота им. Стремежът им към установяването на хармонични отношения се реализира пропорционално на развиващите се способности да посрещат с внимание нуждите на другите. Способността за обективна преценка им позволява с лекота да анализират трудностите в междуличностния взаимообмен поради, поради което те притежават потенциален талант за съветници, дипломати и посредници. Поради високото ниво на осъзнаване обаче тези хора определено не са склонни на безсмислени компромиси и лесно прекратяват вазимоотношения, които не ги устройват и в които не намират конкретна полза за себе си. За разлика от Невидимата ретроградна Венера обаче, която също е материално ориентирана в изборите, но поставя ползата като критерий от необходимост, поради което се оказва в подчинена зависимост от партньор или обкръжение, директно движещата се невидима Венера съвсем конкретно и съзнателно преценява ползите от връзките си и поддържа хармонията в тях предоставяйки в замяна внимание и всеотдайност към интересите и нуждите на партньора и социалното обкръжение, за които е готова да се жертва. В тази фаза, магичните способности на Венера като жрица на Любовта имат най-висок потенциал на изява. Способностите и да трансформира и лекува чрез овладяни окултни практики, притежаването на вътрешна сила и умение за контрол над материята също са силно развити. Често ще я видим в хороскопите на хора, пожертвали интимното си щастие и избрали аскетизма, за да се посветят на другите.

Вечерница

След горния съвпад Венера, навлиза в женската фаза на своя цикъл и се появява на небето като Вечерница. Венера Хесперус, Ищар на Урук, Афродита, Лакшми- чувствена и сладострастна повелителка на женствеността, любовта и удоволствията от живота, на изкуството, дипломацията и разбирателството, за която любовта и взаимоотношенията са непреходна ценност. Любовта и е достигнала зряло състояние, чувствата и са изтънчени, богати на нюанси и полутонове, предпочита не толкова ярките страсти, колкото тихото очарование на споделената интимност. Тук стремежът да споделяш живота си с друг човек е водещ и подплатен с готовност за отстъпки и способност да се съобрази с нуждите на партньора. Вечерницата е миролюбивата и отдадена, даряваща дълбоки чувства и хармонични взаимоотношения, разпознава и признава правото на другия да бъде уникална личност, а не просто обект за задоволяването на желанията и. Чувствата възникват след действията, а изборите и оценките и са преди всичко естетически и в съгласие с установените норми и традиции. Вечерницата се придържа към традиционните форми на женствеността- притежава мекота и магнетизъм, изтънченост и тихо очарование, тя е уверена в чувствата и изборите си, което и позволява да има спокойно поведение в личните и социалните си връзки. Стреми се към спокойни, традиционни лични и социални връзки, като обслужва този си стремеж със съответното изтънчено и дипломатично и социално приемливо поведение, вярност, добри обноски и съблазняващо приемане.


Последна четвърт-Венера кулминира като Вечерница в максимална вечерна елонгация

Най-пълнокръвната и хармоничната си фаза, Венера достига след първия си полуквадрат към Слънцето като вечерна звезда. Родените в тази фаза се отличават с ярък стремеж към сътрудничество и дипломатически способности, както и с тънък усет към чувствените удоволствия на живота, които с наслада и готовност споделят с другите. Вечерницата достигнала своята зрялост и пълнота, дирижира и насочва чувствата си след мъдра преценка, оценявайки ги според традиционните естетически норми, потенциалът им да задоволят физическите и емоционални потребности и степента, с която се обслужват ролите в традиционните схващания за любовта и партньорството. Притежава емоционална зрялост и мъдрост, и не е толкова привързана към принципите си, в които е склонна да направи компромис заради запазването на комфорта и хармонията във връзката.  Тя умее да управлява чувствата си и изборите си, като ги насочва в сюжети, които напълно обслужват потребността и причините да си взаимодейства с партньора и социалното обкръжение. Чувствата и са дъблоки, но не така спонтанни и непосредствени както при Зорницата в огледалната фаза, а в обмена очаква и успява да постигне равнопоставена и хармонична размяна на чувства, ползи и лични ресурси.

Края на последната Венерина четвърт се отбелязва от повторния полуквадрат със Слънцето като Вечерница, след което тя започва да намалява скоростта си на движение, позволявайки на Слънцето да я догони. В тази позиция Венера, притежава всички качества на Вечерницата-зряла, мъдра и изкусителна повелителка на Любовта и земните блага, постигнала контрол върху чувствата и емоциите си и умение да ги насочва в желаната от нея посока. Този вътрешен стремеж и нагласа обаче, пораждат напрежение, което зрялата Вечерница успява да компенсира със силна страст, но освобождава при приближаването си към долния съвпад.

Навлизайки в ретроградната примка, когато Слънцето догонвайки я намали разстоянието помежду им на около 35гр. по еклитиката, Вечерницата вече се освобождава от напрежението с разрушителна емоционалност, силни фрустрации и освобождаване от комплекси, стреотипи, страхове и ограничаващи модели. Тук Венера може да е много всеотдайна в опитите си за съхрани и укрепи Любовта, хармонията и единството, но е склонна да се придържа към остарели и нежизнеспособни модели и поведение във взаимодействието си с външния свят, поради което не успява на време да ги адаптира към настоящата реалност. На следващия етап, желанието за освобождаване на комплекси и ограничаващи модели,  предизвиква харатерния за ретроградната Вечерница процес за ревизия и преоценка на моделите и подходите в любовта и взаимоотношенията. Тук Венера вече е капризна, непостоянна в оценките и предпочитанията си, неуверена в чувствата си и разбира се в изборите си, които непрестанно подлага на съмнение. Субективните и нагласи вече създават илюзии за любовта, които биват развенчавани посредством разочарования и трудни връзки и я карат да се чувства все по-неуверена в изборите си. Реакциите и във връзките и социалното обкръжение също могат да се окажат неадекватни, подобно на ретроградната невидима Зорница.

А какво би се получило, ако допуснем еретичната мисъл , че Венера, бидейки нощна планета и носителка на женския принцип, започва началото на своя цикъл не като Зорница, а като Вечерница???? Това предстои да изследваме и разберем. 

Така или иначе обаче, лицата в които ще се оглежда като Зорница или Вечерница, няма да претърпят съществена промяна, така че свободно изследвайте и търсете себе си в тях.

2 коментара:

  1. ПРЕКРАСНИ СТАТИИ!МНОГО БЛАГОДАРЯ ЗА СПОДЕЛЕНОТО!С УДОВОЛСТВИЕ ЧЕТА ВСИЧКО..СЕГА ПЪЛНОЛУНИЕТО Е В МОЯТ ЗНАК И ОЧАКВАМ..НАБЛЮДАВАМ КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ..БЛАГОДАРЯ ВИ!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, много изчерпателна статия, но имам въпрос за невидимата Венера в горен съвпад със Слънцето. Казвате "представата за връзката като средство за обслужване на чувствените и материални потребности също"- невидимата Венера може ли реално да достигне до материализация на потребностите си, не действа ли предимно на вътрешно ниво? Може да се влюбва и изпитва любов, но трудно достига до брак например или греша. Всъщност какво трябва да прави ,за да е доволна тази невидима Венера?

    ОтговорИзтриване