петък, 11 ноември 2016 г.

Суперлунието - Боговете сигурно са полудели.... ама надали


Наближаващото пълнолуние,  ще бъде малко по-особено и вече всички знаят това. И на външен вид и според влиянието си както върху отделните личности, така и върху земните процеси въобще. Причината? - Луната по време на пълната си фаза ще преминава през своя Перигей - най близката до Земята точка от лунната орбита. Напоследък това небесно явление придоби гражданственост под названието Суперлуние. И не без основание. На първо място защото Владетелката на нощното небе в този момент е с около 14% по-голяма и с около 30% по-ярка от обикновено, поради което изглежда зрелищно красива. На второ, защото поради близостта си и доказаните си качества на гравитационен и психично влияещ фактор, когато Пълнолунието се случва в близост до лунния Перигей, неговото влияние върху земните процеси и психологическото състояние, реакции и поведение на хората, значително нараства.

Медиите вече се възползват от предстоящото астрономично явление, привличайки вниманието на обществеността с гръмки съобщения относно предстоящи катаклизми, изостряне на социално-политически проблеми и повишено психологическо напрежение. И действително, в тези дни можете да почувствате резки колебания в настроението, сложни емоционални състояния, а рискът от необмислени постъпки под въздействието ирационални мотиви значително нараства, обяснимо последван и от привличането на нежелани и конфликти ситуации в живота ни. Поради близостта на Луната, влияеща на подсъзнанието, и непосредствения и обмен със Слънцето, действително е възможно подсъзнателните процеси да повлияят значително на съзнанието (Слънцето) и дори да придобият пълен контрол върху нашето поведение. Така Суперлунието вече се радва на обществено очакване за изява на деструктивни модели на поведение, поради липсата на контрол върху всичко което касае навиците, емоциите и реакциите ни. И горкото дори е набедено за резултатите от изборите в САЩ - лудостта видиш ли е превзела света.

Е да, ама не е баш така. Първо на първо, защото по принцип, а не само по време на пълнолуние или Суперлуние, поведението на хората в голяма степен да не казвам почти напълно се контролира от подсъзнанието. То затова и Луната е толкова важен фактор в хороскопа. И само по себе си това не само че не е проблем за болшинството от хората, ами напротив, позволява ни да си осигурим комфортно съществуване в обичайния формат на установените модели на поведение и стереотипи, отново описвани от Луната в хороскопа. Положителните аспекти на на така устроената психика са че по този начин успяваме да спестим огромно количество време и енергия при взимането на ежедневните си решения и поведението си в ситуациите на избор. Представяте ли си във всяка една обичайна ситуация на избор и решение, касаещи храненето, например или поведението ни в обичайна делнична сцена да бъде съпроводена със съзнателен анализ на ситуацията и разумно-аргументиран преглед на всички "за" и "против". Не, нали? Защото това са процеси обслужващи нуждите ни чрез комплекс от навици и реакции, намиращи се изцяло под влиянието на инстинктите ни, т.е на подсъзнанието.

Така че проблемите в периодите на силно лунно влияние, по принцип, не само при Суперлуние, но и при Лунно затъмнение, та дори и при ежемесечните Пълнолуния, възникват не защото се намираме във властта на подсъзнанието, което не можем да контролираме, а защото в тези моменти подтиснатите, отхвърлените и изродените му аспекти се опитват да завоюват правата си, да реализират своите неотработени програми или с други думи да привлекат вниманието към себе си. А и защото неосъзнатите противоречия между различните аспекти на психиката, в този момент излизат на светло и се изострят толкова много, че предизвикват промяна в обичайното поведение. И тогава отхвърлените и неразбрани съдържания на вътрешната реалност придобиват силата да влияят на поведението ни, на постъпките и решенията ни, което често води до ..." не зная какво ме накара","не знам какво правя и защо го правя" и "това не съм аз". А сложните емоционални състояния, предчувствията и сънищата, както и повята на дразнещи обстоятелства, хора и ситуации не са нищо друго, освен проява на онези вътрешни съдържания които изискват внимание, приемане и отработка. И ако/когато това не може да бъде осъществено с помощна на самоанализ и вътрешна работа, подсъзнанието се нуждае от привличането на необикновени събития извеждащи ни от зоната на комфорт. Но пък ако сме съзнателни и способни да забелязваме не само следствията проявени във външната реалност, но и да работим с причините възниквали във вътрешната, дори и най-сложните състояния протичащи по време на лунациите могат да ни предоставят мощен инструмент за себеразвитие.

Проявата на вътрешните конфликти, на скритите, отхвърлени и сложни за приемане и разбиране вътрешни аспекти ги прави достъпни за осмисляне и преработка. В това число и проблемите със здравето. Болестите не са нищо повече от печатът на силните емоционални преживявания, дисбалансите и конфликтите между отделните части на психиката върху физическото тяло и физиологичните процеси протичащи в него. Всеки обострен симптом в тези дни сочи наличието на сериозен вътрешен проблем, на който трябва да бъде обърнато внимание. Обострянето на вътрешните противоречия, изявата на най-скритите подтиснати и отречени аспекти на психиката ни поставят в ситуация на напрежение и нестабилност, но и разкриват потенциал за кардинална промяна. Не бива да забравяме, че човешките същества са устроени така, че пристъпват към промяна най-вече в период на стрес и напрежение, а не в състояние на комфорт, спокойствие и уют. Затова искрено ви съветвам да преминете през този период с вярата, че всичко което се случва, както на вас така и по света, всичко което преживяваме, дава възможност за осъзнаване и промяна на съществуващите разрушителни програми, ограничаващи убеждения и шаблони.

Казаното до тук е актуално не само за предстоящото Суперлуние, но и за предходното пълнолуние на 16 октомври, за следващото на 14 декември, както и за предхождащите ги новолуния на 30 октомври и 29 ноември. Поради непосредствената си близост до Перигея и Апогея на лунната орбита, те оформят един период на осезаема криза, създаваща условията за за протичането на дълбоки вътрешни и външни промени и разгръщането на събитията необходими за тяхното осъществяване. Всъщност, промените така или иначе протичат, а техните параметри са заложени в сезоните на затъмненията, задаващи фона на еволюционните процеси, посредством съдбоносни обрати в съществуващите сценарии. А настоящите събития са просто фаза, етап в развитието им, създават условия за настъпването на криза, необходима за осъществяването на възникналите вече сюжети, обслужващи тези процеси. И мнозина вероятно ще забележат естествена връзка и логичен развой на импулси, събития и преживявания от втората половина на август и началото на септември. Онова което сме отказали да приемем, не сме забелязали или предпазливо сме отложили и удобно натикали някъде "на скришно", сега настойчиво се опитва да привлече вниманието ни и да се превърне в мотив за промяна.

Дай Боже да е за добро!



Няма коментари:

Публикуване на коментар