петък, 28 август 2015 г.

Меги Колева - Изкуството да живееш или спомен за една светла душа

Има хора които оставят диря в сърцето ти, хора които променят живота ти и осветяват пътя ти. Хора със светли души и огромни сърца, творящи чудеса, които успяват да раздадат себе си на другите, без да загубят самобитноста и уникалността си. Благодаря ти Меги, че беше част от моя път, благодаря за всеотдайността, надеждата и любовта които ми даде и нека душата ти се живее вечно в Мир, Любов и Светлина да огрява небесния ти път! Обичам те, завинаги!

Интервю с Меги Колева, за Varnautre.bg



Посрещам Меги на летището. Ранният час въобще не ме притеснява, защото нейната енергичност и ведрина ми действат като сутрешно кафе. Рядко срещана комбинация между женственост, финес и делова прагматичност, съчетани с несекваща любов към живота и радостен оптимизъм.
Пътуваме към Златни пясъци, където през уикенда  организираме семинар на тема Аюрведична кухня.
Меги: Тъй като през следващите дни ще ми се налага честичко да отговарям на въпроса какво е Аюрведа, директно пристъпвам към него.
Аюрведа е древна наука, възникнала в Индия преди повече от пет хиляди години, обединила в себе си познанието за света и човека като част от него. На санскрит буквално означава Наука за живота. Това е най-старата холистична система в света, целяща да поддържа емоционалното, душевното и физическото тяло на човека в хармония. Тя е цялостно знание за здравето, за поддържане на тялото, подход към живота и връзката на човека със света. Защото болестите не възникват от само себе си, те са просто реакции на нашето тяло към блокажи и нарушено равновесие на по-фините тела и когато човек дълго време не реагира на тези смущения, физическото тяло отказва да функционира пълноценно, докато условията не бъдат променени. В известен смисъл ние дори трябва да сме им благодарни (закачливо се подсмихва и добавя), ами да! Болестите идват, за да ни подскажат грешките, които правим, те са предупреждение, което ни показва, че нарушаваме природните и вселенските закони. Ние, съвременните хора, особено западното общество, обаче сме подвластни на умовете си. Умът е нашият господар, а той е коварен съюзник. Не обича дълго време да остава без внимание, иска да е господар на положението. И когато се разболеем, вместо да се оттеглим в почивка, да погледнем навътре в себе си и да открием причината, ние търсим най-прекия път, за да възстановим физическата си активност и да продължим да живеем както до сега - т.е погрешно. Съвременната медицина не се занимава с причините на заболяванията, тя лекува симптомите, като най-често ги потиска. Дори една най-обикновена хрема, с която организмът реагира, да речем на замърсяване, и иска да изхвърли излишното и вредното. Вместо да му дадем възможност да излезе от нас, ние посягаме към капките за нос и смятаме, че проблемът е решен. А той не е!
Аюрведа е насочена към създаването на житейски подход и режим, недопускащ нарушаването на изначалната хармония, за да могат хората да живеят пълноценно, да изпитват радост и да разгръщат потенциала, който имат като божествени създания.
- А как става това? По какъв начин Аюрведа поддържа тази хармония?
- Човек се ражда с определена конституция (доша), която е съвкупност от физически и душевни качества, характер, реакции, житейски подход дори. Всяка доша представлява съчетание от изначалните елементи и се подчинява на съответните принципи. Най-често хората са еднодошови или съчетават две доши, рядко се срещат тридошовите типове и това обикновено са много балансирани, цялости личности. А организмът трябва да съществува в пълна хармония. Аюрведа е насочена именно към това хармонизиране - да се отнеме това, което е в повече, да се добави това, което липсва, за да се постигне балансът. Това става посредством храната, двигателения режим и най-вече - чрез начина на мислене, на вътрешно себеусещане.
- А може ли човек да промени дошата си? (Веднага ми хрумва колко добре би било да можем да се променяме според изискванията на даден житейски период например, когато едни качества са ни необходими, а други, като че ли излишни или дори вредни.)
- Неее!, смее се Меги. Дошата се определя още при зачатието. Това е изборът на нашата душа. Тя е избрала такава конституция, каквато й е необходима, за да може да реши задачите, които си е поставила. Затова трябва да се научим да се харесваме - ние сме съвършени същества, раждаме се напълно завършени, без нищо излишно и разполагаме с всичко необходимо, за да се реализираме като личности и да бъдем щастливи. Всичко от което имаме нужда, е в нас самите. Но може да се постигне хармония между трите енергии, защото те всички съществуват в нас. Когато те са в баланс, ние се чувстваме здрави и щастливи. Когато едната излезе от равновесие обаче, възникват проблеми, които първо се проявяват психосоматично, а в последствие и физически.
Аюрведичната наука е насочена именно към това. Да се хармонизират физическото тяло, психиката и душата, влязла в това тяло, за да изживее още един етап от физическото си съществуване. Ние не сме само нашите тела. В това се състои и процесът на хармонизиране - да узнаеш кое е умът ти, кое е духът ти, кое е тялото ти и да се опиташ да ги разбереш, осъзнаеш и осъществиш връзката между тях.
- Казват, че да се практикува Аюрведа са необходими дълги години обучение, класическо медицинско образование и продължително обучение за усвояване на всеобхватното и дълбоко знание на тази наука? Ти как успя да създадеш център "Аюрведа днес"?
- Да, така е! Това е много обширно познание и изисква детайлно изучаване на човешкото тяло и механизмите, по които то съществува, както и законите, на които се подчинява. А те са Вселенските закони. Това не е нещо, което можеш да усвоиш за година, две или пет. За да лекуваш с Аюрведа, се изисква сериозно обучение. Истинските аюрведични лекари дори са потомствени, те живеят и изучават тези принципи още от пъвата си глътка въздух. Но в нашия център ние не лекуваме. Нашата работа е преди всичко да възстановим здравето, след като лекарите вече са свършили своята работа. Защото, както казах в началото, за да си отиде болестта завинаги, трябва да се отстранят причините за нейната поява. А също и да се разпространи това знание, да се даде на хората такъв модел на съществуване, който да съхрани тяхното здраве, да им помогне да се справят със стреса и динамичните промени на нашето ежедневие. Малко хора все още осъзнават, че трябва да се погрижим за здравето си, още докато сме здрави. И това е философията на Аюрведа. Живеем във време, което е уникално. Новите енергии, които слизат на земята, са твърде силни и активни и при една разбалансирана личност това може да създаде проблеми на много нива. Човечеството трябва да се подготви за тях и да ги приеме. А това е възможно само при пълно себеосъзнаване. Така че, работа има много и всеки разпологащ с уникално знание или способност да подпомогне плавното осъществяване на този процес, има духовната отговорност да предостави своя потенциал и знание на тези, които имат нужда от тях. Затова, освен програми за възстановяване, ние организираме и семинари, на които всички тези теми се изясняват. Стараем се и да привличаме лектори, доказали своите знания и авторитет. Сега например, както знаеш водим преговори с Дийпак Чопра. За нас ще бъде голяма чест това посещение да се осъществи.
Замълчаваме за миг. Тишината също е част от Аюрведа. И отправяме пожелания към Вселената България да посрещне още един скъп гост. Когато силно желаеш нещо, ти го декларираш и Вселената ти отговаря. Но трябва да вложиш душа и сърце, да го облечеш в силна емоция, да го почувстваш и да го видиш осъществено. Така, на практика то вече се е случило, остава само да се сътвори в материалното си проявление.
{gallery}Story/2010-05-19-MegiKoleva{/gallery}
- Защо темата на този семинар ще е Аюрведичната кухня? С какво тя е по-особена?
- Храната, която поглъщаме, съдържа петте елемента, въздейства на енергиите, които действат у нас и може да е както лекарство, така и причина за физически дискомфорт. Всяка конституция има нужда от определени храни, други трябва да се ограничат. Тя е едно от средствата, с които засилваме или намаляваме проявлението на тези енергии. Храната е носител на паметта на всички времена и е изключително мощен посредн
ик. Когато иска да подсили определени качества, Аюрведа включва храните, съдържащи тези качества в менюто и обратното. Това е много обширна област и на нея ще бъде посветен този семинар.
- Значи най-важното е да умеем да подбираме храните и да се храним балансирано?
- Да, това е много важно, но всъщност най-важното е да ги приготвяме с любов, да ги поднасяме естетично, така че да доставят наслада както на тялото, така и на душата, защото очите са прозорците на душата. Затова и емоциите, които влагаме по време на готвенето, всъщност дават вкуса на ястието. Нашият народ е знаел това. В народния фолклор е описано как момите наливат водата с песен и приготвят гозбите с радост и любов. А и не си ли забелязала колко по-вкусни са манджите на баба? Защото нейното ежедневие вече е освободено от грижите на забързания живот и е посветено на теб.
- А каква най-важната цел, която си поставяш по време на работата си с хората?
- Да ги накарам да се заобичат! Да осъзнаят своята уникалност и това, че всеки има своя принос в голямата картина и е част от всеобщия организъм. Ние не сме изолирани същества. Всяко наше дихание ни свързва с Вселената - вдишваме Вселена и издишваме Вселена. И поради това имаме и отговорност - както към себе си, така и към света около нас. Затова трябва да бъдем хармонични и здрави личности. Изконно това знание е вложено във всеки от нас, но ние го забравяме. Това е и целта на нашите програми. Хората идват за една седмица, за да се занимават само със себе си, защото обикновено нямат време за това. Промяната настъпва, когато се центрират и осъзнаят, че центърът на Вселената са всъщност самите те. Ти си цялото и когато започнеш да се харесваш и обичаш, да излъчваш любов към света, тогава и той променя отношението си към теб. Излъчваш любов и приемаш любов. Това е и основното послание, което се опитвам да им предам. И промяната настъпва. Много от тях се връщат, защото, веднъж започнал, този процес се саморегулира. Когато веднъж човек се види в истинската си светлина и преживее това състояние на хармония, той не го забравя. И копнежът по него го движи напред. Много от тях се връщат отново, но вече са различни и всеки път по-осъществени. Аз също се развивам и постоянно се уча, а наученото въвеждам в практиките на центъра. Така че всеки път е различно и всяко посещение носи нови знания и преживявания за всички нас. За някои това поставя началото на големи житейски промени. Има дори хора, които бяха привлечени от идеята и след като промениха интересите и начина си на живот и откриха своите уникални способности, основаха собствени центрове за възстановяване.
- Хахаха !!! Създаваш си конкуренция?
- Аз не го възприемам като конкуренция - напротив. Всеки има своето място и уникална роля. Щастлива съм, че съм станала част от техния процес на осъзнаване и съм им помогнала да открият онова, което им носи радост и благоденствие, което ще ги осъществи като личности и най-вече ще помогне и на други хора да го направят.
- А кое е най-простичкото правило, чието следване би ни донесло подобно отношение към света?
- Да отделяме време за себе си. Време, в което напълно да се изключим от света и да го посветим на себе си. Един час на ден е достатъчен. Без значение какво ще правим през това време - дали ще е медитация, четене на хубава книга, размисъл или безцелно гледане през прозореца - няма значение. Ние изчерпваме огромен ресурс от енергия, занимавайки се с другите. Осъзнаването и разбирането на себе си те отваря към света. Помага ти да бъдеш сензитивен, да видиш малките неща, които те правят щастлив. Да спреш по пътя, за да помиришеш цвете, или да помечтаеш, следвайки с очи полета на птица в небето.Т ова са миговете, в които Бог общува с нас.
- Добре, но ние постоянно се изправяме пред предизвикателства, срещаме болести, губим любими хора, преминаваме през куп негативни обстоятелства?
- Няма негативни обстоятелства. Това са ограниченията на ума, който не иска да приеме идеята за съвършения баланс на света, в който живеем. Не знам защо това е така - някъде по пътя на развитието си хората са загубили тази осъзнатост. Но знам, че всичко е част от общата картина и ние често не знаем защо нещо се случва. Хората си създават привързаности, но всеки човек присъства в живота ни, докато имаме нужда от него - той има точно определена роля в нашето развитие като духовни същества и когато изиграе своята роля, напуска живота ни. По един или друг начин. За да освободи място за следващия. Така е и с останалите неща. Някои неприятности ни се случват, за да предизвикат криза у нас. Кризата изисква промяна, а промяната е част от еволюцията. Осъзнаването на това ти помага да приемеш света такъв, какъвто е, и да го заобичаш с цялата му красота, защото в него всичко е в съвършен баланс. Много често ние ги определяме като негативни, но те са част от плана за постигането на резултат, който се проявява далеч във времето.
- Това е лесно за теб, но какво би казала на човек, намиращ се в ситуация, която му причинява мъка и болка?
- Това, което казвам и на хората, идващи на програмите в центъра. Учителят Дънов е казал: Когато ти се струва, че животът е несправедлив към теб, опитай се да погледнеш отгоре, над проблемите си. Тогава може би ще съзреш общата картина и Божествения замисъл за теб и света, в който живееш!
Вече сме пристигнали и Меги вади от чантите пъстри шалове и малки бурканчета с ароматни подправки. Нямам търпение да разбера за какво се използват и на кого са полезни. Да науча как се определят дошите и как тяхната проява може да се регулира чрез храната.

Сбогом Меги и огромно Благодаря!!!!!!!!!!!!



Няма коментари:

Публикуване на коментар