сряда, 11 януари 2017 г.

Пълнолуние в Рак: Не се учи на навигация докато има буря

В природата на чувствителния Рак е скрит стремежът към сигурност и безопасност. За да я обезпечи, Ракът е склонен да сдържа емоциите си, да крие тайните си. Природата на Рака, прилича на спокойно езеро в горещ слънчев следобед. Приканва те да приседнеш край него и да се разтвориш в огледалните му отражения. Да изследваш с часове динамичните нюанси на оловно-синьо-зелените цветове и танцуващите по повърхността му облачета. Красиво е. Спокойно и уютно. Представа си нямаш дори колко живот кипи под огледалната му повърхност, колко е дълбоко и колко е студено. Докато не издържиш и не се гмурнеш в него. И тогава бистрата вода помътнява, на повърхността изплува тиня, а непознати форми на живот започват да дават знаци на присъствие и интерес към теб. Излизаш бързо. Защото в природата на Рака са скрити инстинктите за оцеляване.

Пълнолунието обичайно задейства процеси, при които скритото става явно и ние получаваме възможност да забележим и осъзнаем причини и факти, които до този момент са останали в страни от нашето полезрение. При пълнолунието емоциите достигат до температура на кипене, проблемите до максимална форма на изява, победите очевидни, пораженията-също, а енергийния ресурс преминава от фаза на натрупване към фаза на проявление. Какво ще забележим, какво ще осъзнаем, какво ще трябва да преодолеем и накъде ще насочим силата си, а също и как всичко това ще се отрази на последващите сценарии и решения, зависи от зодиакалната ос в която се активира и аспектите на Слънцето и Луната.

Първото пълнолуние за годината се случва на 12 януари в 13,33ч. и се проектира по оста Рак-Козирог. Развива текущата конфигурация образувана от Слънцето, Уран и Юпитер, от динамиката на тауквадрата до категоричността на космическия кръст. Няма да се спирам на описанието и значението на конфигураците. Имената им носят красноречиво послание, поне що се отнася до втората. А първата, вече задава своите изяви поставяйки на масата остри проблеми и форсмажорни обстоятелства, от лично или общо-социално естество, под формата политически, икономически и дори метеорологичен характер, с пряк ефект върху личния или деловия живот. Така е при кардиналните знаци - не оставят никого безучастен. Особено с Рак -Козирог, където изследваме движението от основата към върха. И обратно.

Присъствието на планети като Уран и Юпитер ни дават указания, че периодът би могъл да се окаже преломен за мнозина, а текущи ситуации и важни взаимоотношения с фундаментален характер ще преминат през динамична фаза на растеж или разпад. Изследваме основата. Затова събитията и преживяванията и най вече текущите обстоятелства, ще насочват вниманието ни към необходимостта от преоценка на собствените сили и възможности и ще изострят потребността ни да бъдем (или самозаблудата че сме) по-добри, по-можещи и по силни, отколкото в действителност сме. Изкривените перспективи и нереалистичните очаквания сега стават очевидни, а всички усложнения във взаимоотношенията и общуването породени от самолюбието и липсата на деликатност-поразяващо ясни. Въпреки това, именно в подобни моменти добиваме готовност за героични подвизи и радикални решения, за разточителни жестове на обещания и разпиляване на ресурси.

Вероятно ще станат очевидни пропуски в уж добре обмислени планове и намерения, гафове, слабости и грешки, несвършена работа или пропилени ресурси. Първоначалните ни замисли и цели могат да рухнат под тежестта на собствената си несъстоятелност. От някои ще трябва да се откажем, други да променим до неузнаваемост, за да им дадем все пак шанс да оцелеят и да продължат развитието си. Кардиналните оси настройват към кардинални промени. Козметични такива рядко предлагат устойчиви решения, така както есента отстъпва пред зимата и въпреки измамната утеха на по-топлите дни в крайна сметка, рано или късно светът се скрива под бялото одеяло на зимата.

Енергетиката на това пълнолуние поставя остри проблеми за разрешаване. Всеки от нас вероятно ще се почувства предизвикан под една или друга форма когато пълната Луна освети онези области, в които съществува несъответствие между желания и налични възможности и обстоятелства. Обичайно възприемаме това противоречие като сигнал за атака и тъй като пълнолунието е повратна точка, събитията пораждат бързо развитие на ситуациите или техния разпад. Във всеки случай обстоятелствата вече няма да са същите. Нещо ще се промени, друго ще достигне до своя естествен финал. Но не забравяйте моля за природата на Рака - сигурност и безопасност.

Безопасното преминаване през предизвикателствата осветени от пълнолунието наистина изисква предпазни мерки. Натрупаната енергия може да стане неуправляема и лесно можем да надценим възможностите си, позволявайки си да се движим с висока скорост по непознати и непочистени пътища. В буквален и преносен смисъл. Затова е необходимо съзнателно да запазим спокойствие и трезва оценка, а по възможност да отложим за ден-два дела и решения изискващи такива. Показателна относно трезвата преценка е липсата на какъвто и да било ангажимент на Меркурий към текущата ситуация. Едва пробуждащ се от зимен сън и все още наслаждаващ се на уединение, небесния фокусник сега не може да ни предложи удобно решение. На практика всичко на което можем да разчитаме са представи и убеждения формирани в миналото, които тепърва ще доказват своята несъстоятелност. А нови и напълно адекватни на обективните обстоятелства ще имаме едва след 27 януари когато Меркурий излезе от ретроградната си примка.

Алтернатива винаги има разбира се и този път я откриваме в целувката на Венера и Нептун. Тази целувка ни потапя в света на любовта, поезията, музиката, мечтите и фантазиите. Дали е чиста случайност че в този момент небето ни предлага изострена възприемчивост към красотата и любовта? Или това е още един капан от свръхемоции и нереалистични фантазии, прикрит зад булото на красиви мечти и любовни обещания? И двете може би. Потапянето в мечти и силните емоции също могат да ни тласнат към необмислени избори и решения. Едно е сигурно - Любовта отново предалга да спаси света. Защото пълната Луна в Рак заедно с Венера и Нептун със сигурност засилват интуитивните и емпатичните ни способности, поради което имаме прекрасната възможност не да разбираме, а да чувстваме. И хората и света около себе си. Важното е да не се опитваме да контролираме, следвайки поривите на силно фрустрираното Слънце и радикалните настроения на Юпитер и Уран. Защото имаме възможност да използваме интуитивните си прозрения и впечатления, за да направим оценка на изборите и решенията си или да се ориентираме към онези свои планове, които могат да принесат блага не само за нас но и за другите. Да планираме промяната с любов и грижа към себе си и другите. Да внесем хармония и красота в живота и взаимоотношенията си и да се потопим в тях докато бурята отмине.

Медитирайте, послушайте хубава музика, потопете се в магията на киното, запознайте се отблизо с психотерапевтични и езотерични практики. Внесете повече романтика в живота си. Близостта тези дни ще ви поднесе неочаквани разкрития. Направете красив жест, любовно признание или просто поговорете с някого-със сърце и душа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар